6 близки дестинации за меден месец (идеи за пътуващи двойки)

2
152
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

6 идеи за меден месец
Идеи за младоженци и староженци

Шест е числото на отличниците. Шест са и идеите, които ще ви предложим за меден месец – в Европа и България.

Независимо дали току-що сте се бракосъчетали, дали сте женени от 27 години или сте решили никога да не предприемате тази чудновата стъпка, приключенстването по нови земи, само с партньора ви, може да се окаже идеалният тиймбилдинг и път за изграждане на връзката.

Пожелаваме ви да комбинирате някои от предложенията, а защо не и всичките!

Започваме с:

1. Капри

Повече от година Капри е номер Едно в нашия списък с желания, вдъхновени от светещите плажове, кристални тюркоазени води, пъстри чукари, цветя и безброй кадри за преживяване и снимане.

Този рай е любим за много известни личности още от средата на 19-ти век. Максим Горки е живял там до 1911 г.

Най-натоварено с туристи на популярния остров е през лятото и през летните уикенди. Затова, ако можете, организирайте се извън активния сезон.

Как да стигнете до Капри?

От София има директен полет до Неапол. От Варна и Бургас – също, но са с прекачване. Проверете добре с колко прекачвания са, колко престой има и какви са изискванията на съответните самолетни компании.

Веднъж стигнали до Неапол, сте с ферибот или с хидрофол. С ферибот отнема около час и половина и струва около 15 евро/човек. С хидрофол или т.нар. „комета“ – 45 минути и съответно – около 22 евро.

На острова има два града – Капри и Анакапри. Шансът е нищожен, но ако там ви дотегне, съседните острови в Неаполския залив – Иския и Прочида също са забележителни.

Ако ви допадат организирани екскурзии, цената започва от и над 1000 лв./човек за цяла седмица, с включен транспорт и настаняване. Или си бъдете свободни електрони, но може и да излезе по-скъпо.

Можете да съчетаете тази дестинация със следващата идея или да направите по-дълго пътуване друг път.

Идеи за меден месец на Капри
2. Южна Италия

Железопътният транспорт в цяла Италия е силно развит, евтин и добре организиран, така че можете да посетите безброй изумителни кътчета – бързо, лесно и икономично.

На нас ни допадат местенца, които са автентични, бягат от туристическия наплив и гледки–клишета.

Затова, ако сте на същата вълна, ви каним в Южна Италия.

Ако първата ви асоциация е с мафията, няма да ви съдим, но ние си мислим за стари лозови масиви и …вино. Спокойно можете да съчетаете медения месец с винен туризъм.

За най-добри се считат вината от Сицилия, като най-сериозното производство е в Пулия. Ликьорното вино Марсала силно популяризира региона през 18-ти век.

Понеже виното е напитката на любовта, можете да се запознаете по-добре със специфичните видове за Южна Италия – тук.

Въпреки че в България имаме и вина, и местенца, които невероятно много наподобяват по климат, пейзаж и растителност на Средиземноморието, да опиташ току-що разточена автентична паста, е просто „яж-моли се-и обичай“. И наздраве!

Идеи за меден месец

Ако сме ви сгорещили достатъчно и обичате да правите любов в по-разумни температурни амплитуди, за вас е:

3. Норвегия

Тъй като в България сме свикнали да сме сприхави и изстрадали от специфичния ни мироглед, в Норвегия ще се впечатлите от биволското спокойствие на хората.

Тук всичко е на забавен ход, за всичко е помислено, никой не бърза и атмосферата ухае на вечност.

Дали по тази причина или друга, страната е популярна със завишения брой депресирани хора и самоубийци, иронично подпомогнати от безкрайните дни, нощи и монотонност.

Както се казва „много хубаво – не е на хубаво“, но за малко нищо няма да ви стане.

Магията на Северното сияние, идиличните гледки и романтичните възможности компенсират всички минуси!

Какво може да се прави в Норвегия?

Не пропускайте да си направите контра ажурна снимка на фона на Аурора Бореалис.

Понеже сме влюбени в светещите плажове, няма как да не споменем, че и тук има такива.

И още: Предлагат се дневни екскурзии с лодки измежду фиордите, разходка с шейна с впряг от кучета хъски, както и „сафари“ до китовете.

Колкото до настаняването, непременно резервирайте романтично стъклено иглу насред нищото. Със сигурност ще има какво да разказвате и показвате на внуците си.

Най-доброто време за посещение в Норвегия е през месец Октомври, тъй като температурите са от 4 до 20 градуса. Ниският туристически сезон там е от м. Май до м. Октомври. Можете да карате и ски, но по това време повечето туристически съоръжения са затворени.

Идеи за меден месец в Норвегия

От Норвегия се спускаме обратно на юг – към едно дръзко предизвикателство не само за двойки, но и за всеки ентусиаст:

4. Пътят

Ел Камино де Сантяго де Компостела или т. нар. Поклоннически маршрут – от Сен Жан, Франция – до Сантяго де Компостела, Испания.

Общата дължина е около 1500 км, а за изминат като поклоннически път се счита, само ако е пеш, с кон или велосипед.

Ще си признаем, че това е наша дългогодишна мечта, която непременно ще случим преди финалната права.

Ако не сте се развели до края на близо едномесечното изпитание, значи сте си попаднали на човека. Това е реалити преживяване, без да делите ефира с „Малката булка“. Всъщност делите ефира само с половинката си и Вселената.

По груби сметки, минималният бюджет е около 2000 евро на човек, като той включва и фонд „спешни случаи“, извън задължителната застраховка (за травми и болничен престой, не дай, Боже!).

Извън населените места, целият маршрут е осеян с хостели, страноприемници, кръчмички и частни домове, които приемат малък на брой пътници.

За местните това е дългогодишен бизнес с традиции и са изключително топли и гостоприемни. Ще ви нагостят с домашно приготвена храна и ароматно винце.

Освен дългите преходи и спането на открито, пътешествието крие своите опасности. Традиции има и при джебчиите, така че бъдете бдителни.

Наш любим филм, с участието на Мартин Шийн, е „Пътят“. Непременно го гледайте, за да добиете доста реалистична представа за това, което ви очаква. Абстрахирайте се от холивудската драматична нишка. Останалото е вдъхновяващо.

Идеи за меден месец
5. Петата ни идея за меден месец разлюлява всички сетива.

Благодарни сме за круизните компании! Ако не страдате от морска болест, идеята никак не е лоша.

И по-точно си мислим за дунавски круиз, с посещение на европейски столици – Будапеща (Унгария), Братислава (Словакия), Виена (Австрия). Разходът за екскурзията, на база ол инклузив, излиза от около 1200 лв./човек.

На всяко пристанище е предвидено достатъчно свободно време за изследователски подход или можете да се движите с групата, ако това ви допада.

Красотата е незабравима!

Последната ни идея е в България – не от проблясък на патриотична съвест, а защото това е друго наше намерение:

6. Водопадите на България

Възхищаваме се на блогърите, които популяризират райските кътчета на България чрез своите пътеписи!

Радват ни хора, които не чупят клони, не палят пожари и събират отпадъците след престоя си. Призоваваме ви да отидете на меден месец и да сте от тях!

За да не се отплесваме на еко тема, ето и списък с водопадите в България.

След като изберете предпочитаната дестинация, помислете за начин да разберете в какво състояние е водопадът, тъй като много от тях пресъхват, в зависимост от сезона, климата и нивото на валежите.

Можете да се поинтересувате от местните или да потърсите в мрежата – има предостатъчно групи, в които тази информация се споделя и е актуална.

Остава да изберете дали ще сте с кемпер, на палатка или от хотел – на хотел, за да си спестите неудобствата.

В днешно време много двойки превръщат пътешестването в смисъл и начин на живот.

Стига доходите да го позволяват, дерзайте!

Ние следваме една такава двойка, която се занимава с йога, веган хранене, еко и бохо начин на живот. Това са Juliana Spicoluk & Mark Spicoluk от Boho Beautiful. Открихме ги преди години, правейки йога с техните клипове. Можете да ги последвате в Instagram.

Благородно им завиждаме за смелостта и приключенията. Приходите им са от видеа с йога, дарения, рецепти и книги, които пишат за последователите си. Както се казва, това е да изживееш мечтата си.

Желаем ви вълшебен меден месец!

Изберете най-живописното място и се отдайте на любов.

Още от сватбения блог: