SpaceX премина последния тест преди да изпрати космонавти в космоса

1
95
Добави коментар
vocala
vocala

Изстрелването на астронавти с ракетата Falcon 9 на SpaceX, е планирано да се случи в рамките на месеци, след като капсулата Dragon Crew, с манекени на борда, безопасно избегна симулирана катастрофа. Това ще бъде първият път, когато хора са изпратени в космоса от американска земя, след като космическите совалки бяха пенсионирани през 2011 г.

За неинформиран наблюдател събитието може да изглежда като нещо нормално, след като ракетата приключи живота си. Това обаче беше изцяло по предназначение, като целта на събитието е да тества капацитета на астронавтите при бъдещи мисии да избегнат опасностите, ако нещо се обърка.

Капсулата на екипажа се отдели от ракетата 90 секунди след изстрелването на височина 20 километра. Капсулата с манекените на борда, се изстреля далеч от ракетата, достигайки височина от 44 километра, преди да се приводни в Атлантическия океан, където спасителен кораб я прибра успешно.

За НАСА способността да прекрати безопасно изстрелването беше последният тест, който SpaceX трябваше да премине, преди да му бъде поверен животът на астронавтите по пътя към Международната космическа станция. Точният срок на старта на човека остава несигурен, но се очаква да бъде през първата половина на тази година.

Администраторът на НАСА Джим Бриденстийн изрази одобрението на организацията си.

Не е изненадващо, че главният изпълнителен директор на SpaceX Елон Мъск беше развълнуван от резултата след смесения успех на най-новата му играчка – пикапа на Tesla. „Просто ще бъде прекрасно да върнете космонавтите в орбита от американска земя, след като почти десетилетие не успяха да направят това. Това е вълнуващо.“, сподели щастливият Мъск пред репортери.

Откакто беше спряна последната космическа совалка, НАСА трябваше да зависи от изпращането на астронавти от руската космическа програма „Союз“. Освен зависимостта от Русия, винаги е скъпо да зависиш от милостта на доставчик на монопол.

НАСА разчита на SpaceX и Boeing, за да й предоставят алтернативи, и предостави на SpaceX 3,1 милиарда долара, за да стигне до този момент. Капсулата Starliner на Boeing влезе в грешна орбита при последния си тест и пропусна космическата станция. Тъй като репутацията на компанията вече е поставена под въпрос след трагедиите със 737MAX, не е ясно още колко време ще им предостави НАСА.

Нещата не стояха добре и за SpaceX, като изстрелването на екипажи се забави няколко пъти, като първоначално беше планирано за 2017 г.