Daily Mail: Боровец и Банско са най-достъпните ски курорти в Европа

1
177
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

От проучването става ясно, че всичко, което е нужно за карането на ските, заедно с напитките и обяда, струва £448 за седмица в Боровец

Банско, друг български ски курорт, е на-второ място в класацията за най-достъпните ски курорти в рамките на Европа със своите £453 за седмица

Най-скъпото място за каране на ски в Европа пък е Zermatt в Швейцария с цена на ски почивката от £1,042.75  на седмица

В Европа тази година най-евтиното място за каране на ски е българският курорт Боровец. Там се предлагат редица услуги на най-добрите цени в Европа, а друг български ски курорт – Банско, е поставен на второ място в класацията.

Най-скъпото място за каране на ски пък се намира в Швейцария.

За да се направи класирането са взети предвид цените на ски екипировката, лифта, ски обучението, обяд на пистите и разнообразието от напитки в 30 популярни ски курорта.

И двата български курорта са значително по-евтини от всяка друга дестинация в еврозоната, но по-ниската цена на обяда постави Боровец на първо място  (£448), докато Банско остана на второ (£453).

На трето място е италианският курорт Бардонекия (483 британски лири). Той може да се похвали с най-ниската цена за каране на ски (лифтова карта, наемане на оборудване и обучение). С £ 332 италианският курорт е с около пет процента по-евтин от всеки от българските си конкуренти.

Въпреки това, по-високата цена на храната и напитките в Бардонекия – 151 британски лири за една седмица в сравнение с £ 98 в Боровец и £ 104 в Банско – го прави малко по-скъп като цяло от двата български курорта.

Италия заема пет от първите 10 места. Sestriere (на пето място, 556 £), Sauze (на шесто място, 564 £), La Thuile (на девето място, £ 610) и Cervinia (на десето място, £ 615) се присъединяват към Bardonecchia в топ 10 с най-добрата цена на предлаганите ски услуги в еврозоната.

Кранска гора (£553) в Словения е поставена на четвърто място, след като цените за ски училище там се покачиха с 22,5% този сезон. През 2017г. словенският курорт беше избран за №1 най-евтин курорт.

Елмау в Австрия (570 британски лири) и Вемдален в Швеция (608, £ 8) са единствените курорти от Западна Европа, които са успели да си пробият път към 10-те ски курорта с най-достъпни цени, докато всички останали са от Източна Европа и Италия.

Въпреки повишаването на цените в много курорти, в Източна Европа има голям избор и много добри възможности, а Италия е очевидният избор за хората, търсещи изгодните цени  в рамките на Европа и се харесва на скиори, които предпочитат да се отправят към пистите в един от вече установените фаворити.

Крис Логан, управител на Crystal Ski Holidays, добавя: „Докладът показва, че въпреки че цените се увеличават от година на година, има добри новини за британските скиори. България е известна с това, че е чудесна дестинация за ски, така че не е изненада, че Боровец и Банско са на челните места за този сезон.“