Китайският коронавирус се разпространява: градът, откъдето тръгна вируса е под карантина

2
185
Добави коментар
setlans
setlans

Китайският коронавирус плъзна и по света. Китайският град Ухан, откъдето произлиза вируса, е блокиран.

Безпокойството в Ухан нараства драстично, след като властите блокираха града, в опит да контролират разпространението на новия вирус, който по последни данни е убил 17 души.

Властите са спрели летищата и влаковете в и извън града, в който живеят над 11 милиона души. Блокирани са и всички автобуси, фериботи и метрото, пишат от BBC.

На жителите е наредено да не напускат града. Един от гражданите на Ухан описва случващото се като „краят на света“.

Вече има повече от 500 потвърдени случаи на коронавирус, включително и извън Китай.

Ухан е центъра на огнището и се смята, че именно от там произлиза вирусът.

Блокирането на града се случва точно, когато милиони китайци пътуват из страната за посрещането на предстоящата Лунна нова година.

Друг жител на Ухан написа в китайската социална мрежа Weibo, че семейството му е на „ръба на сълзите“, когато са разбрали за затварянето на града.

Няколко регионални авиолинии, включително малайзийската AirAsia и сингапурската Scoot, обявиха, че временно спират полетите до и от Ухан.

Последни новини от Ухан

Спирането на обществения транспорт настъпи в 10:00 местно време (02:00 GMT). Съобщава се, че масово са изпразнени рафтовете на супермаркетите, а в социалните мрежи хората се оплакват от недостиг на хранителни стоки.

Гражданите вече са предупредени да избягват тълпи и всякакви публични събития.

Държавната информационна агенция Xinhua съобщава, че на всички хотели и туристически атракции е било наредено прекратяване на всякакви мащабни събития, а всички библиотеки, музеи и театри са отменили изложби и представления.

Китайската национална здравна комисия публикува подробности за 17-те жертви. Най-младата жертва е на 48 години, а най-възрастната на 89. Повечето от тях са в напреднала възраст и са страдали и от други заболявания, включително диабет и Паркинсон.

Всички жертви са били от провинция Хубей, столица на която е Ухан.

Какво се знае за вируса?

Властите заявяват, че вируса произхожда от пазара за морски дарове в Ухан, който „е провеждал незаконни сделки с диви животни“. Пазарът е спрян от началото на годината.

Според някои изследователи, вирусът може да е възникнал от змии, с които се е търгувало, но засега това е само предположение, което трябва да бъде потвърдено.

Има доказателства, че вирусът се предава от човек на човек, тъй като има заразени членове на семействата на заразените, както и здравни работници.

По какъв начин се предава вируса от човек на човек е основният въпрос, който засега остава без отговор.

Вирусът заразява белите дробове, а симптомите започват с треска и кашлица. Грипът може да прогресира до задух и затруднено дишане.

В сряда бяха проведени множество дискусии в Женева, на които Световната здравна организация реши, че все още няма да обявява „глобална спешна ситуация“.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебреисус заяви, че е необходима повече информация за разпространението на инфекцията.

Глобална спешна ситуация е най-високото ниво на алармиране, което СЗО може да издава. Такава е обявявана за Ебола, вируса Зика и свинския грип.

Случаи по света

Има няколко случая в различни точки на света, включително и Съединените щати.

Властите в Хонконг съобщиха за първите два случая. Първият случай в САЩ беше потвърден във вторник, но президентът Доналд Тръмп обяви, че ситуацията е под контрол.

Три случая вече има и в Тайланд, по един в Корея и Япония и един в Тайван.

Въпреки че потвърдените случаи на коронавирус са 500, Центъра за анализ на инфекциозните заболявания към Имперския колеж в Лондон изчислява, че в Ухан може да има близо 4000 заразени.

Смятате ли, че китайският коронавирус е наистина толкова мистериозен, колкото го описват властите? Споделете вашето мнение в социалните ни мрежи: Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс Заглавна снимка: skynews