Борисов за Лотарията: За какво одържавяване става въпрос? (ВИДЕО)

1
216
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

По време на редовното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов коментира акцията на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта и готвените промени в закона.

„За какво одържавяване става въпрос? Ако е вярно това, значи не са платени стотици милиони лева такси от различни дружества. Дали е виновна комисията и дали хора от там ще бъдат осъдени, ще видим. В момента всички работят на пълни обороти. Никой на никого не взима фирмата. Тази дейност е лицензионна. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лицезът. Бизнес, през който са минали 3 млрд. лв., не трябва да плаща данъци и такси ли или пък да не бъде проверяван?“, заяви министър-председателят.

Той заяви, че от няколко дни, докато е бил на срещата в Давос, в публичното пространство се ширели „дълбоки неистини“ относно това, че някой има идея да национализира частен хазартен бизнес. Борисов каза, че на бюрото му имало доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони. В този документ обаче никъде не фигурирало името на футболния клуб „Левски“. Премиерът бе категоричен, че не рабира каква е връзката между доклада и бъдещето на отбора. За да успокои феновете, Борисов обеща да се срещне с тях в петък. В разговора премниерът щял ясно да заяви, че „не става дума за укриване на доклад“.

„Изрично трябва да бъде вписано (ако парламентът вземе такова решение), че не може да се дава на концесия, аутсорсва, преотадва, а може и трябва да бъде в забранителния списък за приватиация, за да е сигурно, че освен държавата, никой друг няма да се занимава с тази дейност. Защото това е второто внушение, което се опитват да направят – че други играчи трябва да се вкарат в този бизнес“, коментира още Борисов.

„Ако този доклад е верен, много хора ще имат проблем. Ако не е верен, има от какво да се безпокоят. А „Левски” го е имало преди мен и преди Божков и винаги ще го има“, категоричен бе министър-председателят.

Междувременно стана ясно, че Министерството на финансите предлага да се създаде национална комисия по хазарта.

А промените в Закона за хазарта влизат извънредно за разглеждане в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Вносител на предложенията за изменения е Валери Симеонов. Идеята за забрана да има частни лотарии получи подкрепата и на ГЕРБ. Не е ясно обаче дали зад Симеонов ще застанат и представителите на ВМРО в бюджетната комисия.