Финансистът Емил Хърсев: Държавата не трябва да държи монопол, дори и в лотарията

1
163
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Известният финансист Емил Хърсев коментира пред ABCnews.bg, че държавата не е добре да държи монопол върху какъвто и да е бизнес. Това е неговото мнение по случая с опитите да се одържави бизнесът на Националната лотария и да остане на пазара само Българският спортен тотализатор. Ситуацията не е добре за бизнес средата в страната, защото се създават ограничения и забрани. „Държавният монопол намалява икономическата свобода“, коментира Хърсев.

По-рано днес икономистът Красен Станчев обяви, че случващото се в момента с Националната лотария не е навлизане в сектор, а одържавяване на 1-2 дружества в този бизнес. Когато има одържавяване на предприятие, това е проблем за неговите собственици, а след това става и проблем за гражданите.

За „Тази сутрин“ по БТВ Станчев коментира, че има нападение срещу един човек и една фирма. „На всеки един арбитраж г-н Божков ще спечели всяко дело срещу България“, допълни той.

Според него вината за непостъпилите средства в бюджета е първо във законодателя, второ в комисията, дала лиценза и съгласила се по даден начин да се плащат данъци. По думите му има неравно третиране на различни стопански субекти, но самите субекти нямат вина, без значение за кого става дума. Освен че контролира Национална лотария, г-н Божков е и финансов благодетел на футболния „Левски“. „Що се отнася до спорта – тук проблемът е по-скоро политически. Футболът е важен сегмент от идентитета на премиера Бойко Борисов, на партия ГЕРБ и спортния министър Красен Кралев. Когато обидите една голяма група от фенове, то тогава имате политически проблем“, допълни Станчев.