Собствениците на лотарийни игри искат среща с Борисов

1
146
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Частните компании, които организират лотарийни игри у нас искат среща с премиера Бойко Борисов.

Това те заявяват в писмо, изпратено до медиите от „Нове Холдинг“. Позицията им идва, след като Комисията по хазарта прие предложението на Валери Симеонов за одържавяване на лотариите и изказването на министър-председателя по темата.

 „В днешното си изявление министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Припомняме, че във вчерашното си изявление директорът на агенцията заяви, че няма нарушение на закона“, пишат в писмото си.

Решението да се национализира лотарията, компаниите определят като „монопол и присвояване на основните активи на всички лотарии“. Те се аргументират с Конституцията, където има списък на обектите, върху които може да се национализират, а бизнесът с „игрите на късмета“ не влизал там.

В писмото се заявява, че техните лотарийни компании са изплатили всички дължими по закон данъци и такси. Допълват, че са внесени по-малко пари заради поправка в закона от 2014 г.

„Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с “необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане”. Прилагаме заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са публикувани на сайта на Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите“, казват още от компанията.

Писмото е подписано от компаниите: „Нове Холдинг“, Intralot SA, „Национална лотария“ АД, „Евробет“, БАРХИ.