Новите промени в push уведомленията и какво да правите

1
175
Добави коментар
maskk
maskk

Блокирането на заявки за push известия в браузърите влиза в сила – какво означава това и какво да правите? Събирането на абонаментна база за push известия през 2020г. ще бъде малко по-трудно. Chrome и Firefox ще започнат да блокират изскачащото меню за заявка за абонамент. Заявката ще се появява само като икона в адресната лента. В тази статия ще ви покажа как изглежда иновацията в двата браузъра и как да продължите да работите с нея.

В блога на Chromium /браузър с отворен код/, въз основа на който се прави Chrome, се съобщава, че блокирането на заявки за абонамент за push е предназначено за борба със сайтове, които злоупотребяват с такива заявки. Например, може да сте попаднали на сайтове, които не ви позволяват да виждате съдържанието на страница, докато не се абонирате за push известия.

Според разработчиците в блога, пуш известията в интернет все още са важен инструмент за уведомяване за важни актуализации и събития, но в същото време са честа причина за оплаквания. Повечето сайтове показват заявка за push известие веднага, след като потребителят посети страницата. Въпреки че за самият човек е много по-удобно и логично да се съгласи на абонамент, след като се запознае със съдържанието.

Mozilla цитира публикации в блогове, които напълно подкрепят тази теория. Компанията е изчислила статистика за push абонаменти в рамките на месец след пускането на Firefox 63 – 60 отхвърлени заявки спрямо само една приета.

 

Как Google Chrome ще блокира прозорците за push абонамент?

Блогът Chromium показа как ще изглеждат блокираните заявки за абонамент за push в Google Chrome:

Блокирана заявка за абонамент за push в Chrome, демонстрация от блога за програмисти. Вляво е десктоп версията на браузъра, вдясно е мобилната

 

В Chrome има три начина за блокиране на заявки за push абонамент:

Ръчно – както преди, ще бъде възможно да конфигурирате дали сайтовете по принцип могат да ви изпращат заявки за абонамент. Автоматичното блокиране на прозорци ще бъде добавено към тази опция – прозорецът няма да се появи, но иконата на зачеркната звънец ще се появи в адресната лента, както е показано във видеото по-горе.

Активирайте автоматично блокиране на заявки за push абонамент в настройките на Chrome, демонстрация от блога за програмисти. Вляво е настолната версия на браузъра, вдясно е мобилна

 

2. Автоматично – ако потребителят често отхвърля заявки за push абонамент, браузърът автоматично ще премине в режим „безшумна заявка“, описан по-горе.

3. Автоматично блокиране на известия на отделни сайтове – ако посетителите на даден ресурс често отказват заявката си за известия чрез натискане, тогава режимът за „безшумно искане“ автоматично ще се включва за този ресурс. Но не завинаги – ако сайтът направи заявката за push абонамент по-удобна, той ще може да прескочи тази защита.

 

Актуализациите в този режим ще влязат в сила в Chrome 80 (версия 79 вече е активна). Заявките могат да бъдат напълно деактивирани в настройките на браузъра: „Настройки – Разширени – Поверителност и сигурност – Настройки на сайта – Известия“:

Деактивиране на заявките за push абонамент в настройките на браузъра

 

Както можете да видите, няма допълнителен параметър „Използвай по-тихи съобщения“, тоест блокиране на прозорци за заявки за push абонамент. Докато версията на Chrome 79 е в сила, разработчиците обещават да внедрят функцията в Chrome 80, която ще излезе на 4 февруари 2020г. Ако сте любопитни, още сега можете да изпробвате автоматичното блокиране на push заявки, като за целта ще ви трябва версията за разработчици – Chrome Canary

В Chrome Canary трябва да активирате опцията за автоматично блокиране на push абонамента в списъка с налични опции. За да направите това, отидете на Canary на връзката chrome://flags/#quiet-messages-prompts. Намерете опцията „Quieter notification“и изберете „Активирано“. Обърнете внимание, че след това трябва да рестартирате браузъра. Той ще ви го предложи, просто кликнете върху бутона за рестартиране в долната част на страницата.

След това в настройките за известяване на браузъра Chrome Canary се появява допълнителна опция „Не прекъсвай моята работа при искане на разрешение за показване на известия“

 

Как работят прозорците за автоматично заключване на push абонамент в Mozilla Firefox

Firefox вече въведе версията с „безшумни заявки“ в Mozilla Firefox 72. Тук опцията за безшумни заявки за абонамент за push винаги ще работи, тя не може да бъде изключена. Можете само напълно да забраните на всички сайтове да ви изпращат заявки. За да направите това, отидете на настройките на браузъра, в секцията „Поверителност и защита“, намерете секцията „Известия“ и отидете на настройките:

 

В прозореца с настройки, който се отваря, можете да конфигурирате кои сайтове от по-рано посетените от вас, могат да ви изпращат известия. За да блокирате напълно заявките за push абонамент, поставете отметка в квадратчето по-долу „Блокиране на нови заявки за изпращане на известия“:

Как компаниите работят с блокиране на прозорци за заявки за push абонамент?

Заявките за автоматично заключване на push известия е друга стъпка в света, където удобството на потребителите е на първо място. Разбира се, за компаниите това ще бъде първоначално неприятно и доста осезаемо – със сигурност абонаментът ще се намали. Но това е шанс да станете малко по-удобни за потребителите: да спечелите лоялни потребители не по количество, а по качество и стойност на предложението.

Съставих за вас малък списък с практики за добра заявка за push абонамент. Проверете дали заявките на вашия сайт са подходящи за тях.

Да не се появява веднага, когато влезете в сайта. Първата нормална реакция на моментално изскачаща заявка е да бъде затворена. Дайте време на потребителя да се запознае със съдържанието, така ще имате по-голям шанс да получите съгласие. В повечето пуш услуги можете да конфигурирате да се показва известие, когато потребителят посети сайта отново. Да не припокрива страницата и да не пречи на гледането на съдържанието. Не забравяйте, че в Chrome вашите заявки все още ще се показват в обичайния изскачащ режим. Но ако заявката е твърде досадна и постоянно се отхвърля и затваря, сайтът автоматично ще включи автоматичния режим на блокиране. Текстътясно да описва същността на абонамента. Накратко опишете условията за абонамент: колко често ще идват известия, какво ще има в тях. Използвайте абонамент за уеб push в две стъпки: първо обяснете, че е възможно да получават push известия и кажете каква стойност носят. Едва след това, като щракне потребителя върху това съобщение, покажете заявка. Тези две стъпки могат да бъдат конфигурирани чрез повечето софтуери за пуш.

Използването на тези методи е по-вероятно да повлияе положително на браузъра и вашата заявка няма да бъде блокирана автоматично.

Заключение

През 2020г. браузърите Google Chrome и Mozilla Firefox ще започнат да блокират прозорците за заявки за push абонамент. Сега за повечето потребители заявките няма да се показват като изскачащ прозорец, а като малка икона в адресната лента, която при желание може да бъде разширена.

Блокирането на заявки за push абонаменти вече работи във Firefox, като се започне от версия 72. В Chrome тази опция ще стане достъпна на 4 февруари 2020 г., когато излиза 80 версия.

В Google Chrome блокирането на искане за абонамент чрез активиране се осъществява по три начина:

ръчно от потребителя в настройките на браузъра автоматично в браузъра, ако потребителят отхвърля заявките по-често, отколкото ги приема автоматично на отделни сайтове, чиито заявки по-често се отхвърлят

В Mozilla блокирането на заявките с push вече е деактивирано. Всички заявки се показват само като икона в адресната лента.

Блокирането не означава, че трябва да отказвате push известия. Напротив – трябва да сте сигурни, че потребителите ще научават за тази опция и ще искат да се абонират. За целта ще трябва да съставите наистина ценна оферта и да направите удобна и разбираема заявка за абонамент.

Станислав Пеев

Занимавам се със SEO от над 10 години. Имам множество сертификати от Google, Semrush, Netpeak, Yoast и други. Учил съм дистанционно в Русия и Украйна при най-добрите мастъри в дигиталния маркетинг (основно SEO и SMM). Следя всички новости в бранша и работя с най-новите и широко разпространени софтуери.

Беше ли полезно? Оценете ни!

Новите промени в push уведомленията и какво да правите СъдържаниеКак Google Chrome ще блокира прозорците за push абонамент?Как работят прозорците за автоматично заключване на push абонамент в Mozilla FirefoxКак компаниите работят с блокиране на прозорци за заявки за push абонамент? Заключение Станислав Пеев Това може да ви хареса Блокирането на заявки за push известия в браузърите влиза в сила – какво означава това и…

5 1 5 2 Това може да ви хареса