Как да се излекувате от проблемите на щитовидната жлеза

5
167
Добави коментар
epis
epis

В тази статия ще разберете някои много важни неща, които няма да ви ги кажат ендокринолозите. А именно, кои фактори влияят на недостатъка на йод в организма и защо йода не се усвоява правилно. Ще разберете още какви са външните фактори, които въздействат отрицателно на работата на щитовидната жлеза. И защо 95% от случаите, заболяванията на щитовидната жлеза засягат жените.

Не случайно, при най-често срещаните болести, ендокринните заболявания заемат второ място след захарния диабет.

По данни на Световната Здравна Организация, повече от 665 милиона човека в света страдат от нарушения, свързани с щитовидната жлеза.

Сега, при проблем на щитовидната жлеза, всички говорят, че подобни заболявания се развиват поради дефицит на йод или невъзможност за правилното му усвояване. Разбира се, всичко това е правилно…

Но, възниква един въпрос: как така се получава, че в едно семейство живеят различни хора (мъж, жена, деца, по възрастни), ядат една и съща храна, по едно и също време и въпреки това, при един от хората в семейството се развива такъв проблем (забележете, че говорим за недостатък на йод), а при другите не.

Както вече казахме, цялото семейство яде една и съща храна. Значи всички би трябвало да имат такъв йоден дефицит, а не само един от тях… Замисляли ли сте се някога за това?

Къде всъщност се корени проблема?
Всички знаем, че йода се съдържа в определени хранителни продукти. Храната доставя на нашия организъм необходими вещества, витамини, макро и микро елементи. Но, всичко това започва да се усвоява в червата. И ако червата не работят добре, то това може да доведе до възпаления, дисбактериоза, Синдром на пропускливите черва или други причини, които възпрепятстват усвояването на хранителните вещества, витамините и микроелементите, в това число и йода.

Като резултат от това възникват както йододефицит и авитаминоза, така и недостик на минерали за нормалната работа на организма.

Хипотезата, че нарушенията на чревната флора, водят до нарушения на функциите на щитовидната жлеза е изказана още през 1900 година. През 2014 година са проведени изследвания, които са показали, че хора с хипотиреоидизъм са имали значително по-ниски количества бифидобактерии и лактобацили, в сравнение със здравите хора.

Епителните клетки, които образуват слузестата обвивка на червата, имат власинки, които увеличават площа си за да може по-лесно да се транспортират хранителните вещества в организма.

Когато имате възпаление на червата, тези власинки намалят размера си, което довежда до нарушение на усвояването на хранителните вещества. Тези вещества могат да бъдат както йод, така и селен, които са жизнено необходими за здравето на щитовидната жлеза.

Недостигът на селен се характеризира с обща слабост, мускулна болка, намалени защитни функции на тялото, анемия, заболявания на бъбреците и панкреаса, може да провокира развитието на безплодие при мъжете.

Друг необходим елемент за правилната работа на жлезата е желязото. То е необходимо за изработката на фермента, който се използва при синтезирането на хормоните на щитовидната жлеза.

Ако организма не усвоява елемента цинк, това би могло да бъде причина за образуването на възли в щитовидната жлеза.

Признаците за недостатък на цинк са:

– Бели петна по ноктите – Трудно зарастване на рани – Суха кожа – Окапване на косата – Влошаване на паметта – Загуба на внимание – Повишена раздразнителност.

Имунната защита би могла да се наруши ако организма изпитва дефицит на йод, селен, манган, желязо и цинк.

Разбира се, че има и други фактори, влияещи на състоянието на щитовидната жлеза (за които ще научите по-надолу), но усвояването на йода, посредством правилната работа на червата, играе ключова роля.

Ако човек употребява широкоспектърни антибиотици, това значително снишава поглъщането на йода от организма, защото антибиотиците убиват не само патогенните микроорганизми, ами съсипват и полезната микрофлора на червата.

Дисбактериозата се среща прилично често, като резултат от безконтролен прием на лекарства, неправилно хранене, интоксикационни фактори и простудни заболявания. За нормализиране на микрофлората на червата, е необходимо да добавите към хранителния ви прием продукти, съдържащи млечнокисели бактерии.

Такива бактерии се срещат във ферментирали зеленчуци (зеле), ферментирали млечни продукти (натурално кисело мляко и кефир), непастьоризирано сирене, овесена каша. Приемането на подобни продукти, възстановява и нормализира работата на червата.

Ако не обичате или не можете да приемате такива продукти, то млечно-кисели лактобактерии, които всъщност се явяват пробиотиците, можете да намерите по аптеките.

Освен, че помагат за нормализиране на правилната работа на червата, то пробиотиците способстват за подобряване на състоянието на пациенти, след проведени химио и лъче терапии за рак, също така при артрит и кистозна фиброза.

Също така, усвоението на йода от организма и изработването на хормоните тироксин и трийодтиронин зависят от недостатъка на селен, цинк, мед и кобалт. Но, най-главното е недостатъка на селен.

Известно е, че дефицита на йод, на фона на недостатъка на селен, е причина не само за хипотиреоидит, но и за автоимунен тиреоидит. Работата е там, че усвоението на йода от организма се блокира от следните елементи: бром (най-честия виновник), хлор, флуор, живак и олово.

Наличието на тези вещества, възпрепятства усвояването на йода и той напуска тялото, посредством урината, дори и на фона на тотален недостатък на йод.

Селенът помага и за неутрализирането на брома, и на други вредни микроелементи. Той е критично необходим за производството на глутатиона в черния дроб, който улеснява детоксикацията на организма от брома и живака, помага на тежките метали да се свързват и да се изведат навън.

Във връзка с това, няма да е много трудно, да видим кои биха били едни от главните ни врагове в бита – прекалено хлорирана вода, пасти за зъби с флуор (повечето са такива), повишено съдържание на флуора във водата, успокоителни препарати със съдържание на бром.

За съжаление бромида се използва като добавка в много съвременни хранителни продукти – хляб, в пестицидите, ползвани в селското стопанство, в повечето огнеупорни материали, в домашните ни мебели, на които седим и спим, в електрониката, в автомобила, в мобилните апарати и т.н…

Селенът, в комбинация с йода и аминокиселината тирозин, участват в изработката на главния хормон на щитовидната жлеза – тироксина.

Недостатъкът на селен, също би могъл да причини и така нареченото състояние „гуша”. Получава се в следствие на хипофункция на жлезата (хипотиреоидит, автоимунен хипотиреоидит). Получават се заради бавния обмен между клетките.

Защо имунната система атакува щитовидната жлеза
Първата причина е отново… проблеми с червата.

При здравите хора слузестия стомашно-чревен тракт е леко пропусклив, така че да могат да преминат само определени хранителни вещества.

Газове, подут корем или диария са симптоми на синдром на раздразненото черво.

Ако функцията на червата ви е нарушена поради употреба на антибиотици, консерванти, кафе и алкохол, то изчезват полезните бактерии и тяхното място заемат по-агресивни и устойчиви на външни въздействия патогенни микроорганизми.

При такива ситуации, вредните бактерии увеличават порите в стените на червата, дразнят (възпаляват) лимфоидната тъкан (която се явява част от червата и част от имунната система) и проникват в кръвта.

                                                                                               снимка: Wikipedia

Имунната система мигновено реагира на този процес, увеличавайки продукцията на цитокини и антителата, които имат за цел да се борят с „вражеската” заплаха.

Възникналата агресия, от страна на имунната система води до несъгласуваност и напрежение като реакция на организма, в резултат на която започват да се произвеждат антитела на собствената тъкан.

При такива автоимунни действия, често, именно тъканите на щитовидната жлеза биват атакувани от автоантитела и ендокринната система отговаря на това с хипер активност на органа.

Както вече знаем, йода е критично важен за правилната работа на щитовидната жлеза, но и прекалените му стойности също са вредни. При повишеното му потребление от жлезата, се променя нормалния ритъм и функция и това състояние се нарича хипертиреоидизъм.

Ендокринната система започва да работи в един ритъм с прекалено голямо постъпващо количество йод, което пречи на правилния обмен на веществата в организма и нарушава хормоналния баланс.

При това състояние, защитните сили виждат в изменения стандартен ритъм проблем или намесата на чуждо тяло. Имунната система започва да се бори с щитовидната жлеза, атакувайки я с левкоцити.

Благодарение на провокираната атака, щитовидната жлеза усилва темповете на своята работа. Получава се затворен, порочен кръг…

… а причината за това състояние е проблеми с червата.

Защо 95% от всички, които имат проблеми с щитовидната жлеза са жени?
Всички знаем, че жените ежемесечно имат менструално кръвотечение (до началото на климактериума). Точно в този период се губи много желязо в женския организъм. Храната помага за възстановяване на липсите.

Ако обаче има проблеми с червата, то женския организъм изпитва огромна потребност от желязо.

И въпреки, че нивото на хемоглобина (показващ степента на наличие на желязо) може и да е в нормата, то при това положение настоящата картина би се изяснила само при анализ на феритрина, който отразява запасите в организма на желязо.

И ако нивото на феритина е по-ниско от нормата, то вие имате скрита анемия.

И точно тук се крие една от причините за хипотиреоидит при жените.

Заради ниските стойности на феритина, се блокира фермента дейодиназа, превръщаш нискоактивния Т4 (тироксин), в активен Т3 (трийодтиронин). Хормонът тиреопероксидаза също е желязозависим.

Втората причина за възникването на хипотиреоидит при жените, се крие в повишения естроген. Но, това е една много обширна тема, която няма да засягаме сега.

Какви други фактори могат да повлияят на здравето на щитовидната жлеза

Приема на лекарствени нестероидни и противовъзпалителни препарати, като ибупрофен и аспирин увеличават пропускливостта на червата до 24 часа след използването им.

При регулярен прием, те бързо се превръщат във силен фактор за развитието на Синдром на пропускливите черва.

Йодът бързо се изхвърля от организма при прием на аспирин и стероидни хормони. Някои лекарствени препарати блокират усвояването на йода. Такива са пеницилин, кордарон, сулфонамиди, еритромицин, стрептомицин, бром и други.

Друга причина за хипотиреоидит е продължителната употреба на невролептици, защото те повишават нивото на естрогена.

Рапица, царевица, соя, горчица, цветно и червено зеле, ряпа, копър са продукти, които пречат на усвояването на йода.

Работата на щитовидната жлеза също зависи и от въздействието на електромагнитното поле на организма, което е свързано пряко с работата на хипоталамуса.

Още един интересен факт е, че болшинството диагнози на синдром на хроническата умора, всъщност е недиагностициран хипотиреоидизъм.

Как да накараме щитовидната жлеза да заработи като часовник
За да се случи това, то трябва да решим всички проблеми на червата.

Като за начало, е добре да приемате минимум 2 седмици чист селен. Нека да е 100 или 200 mg.

След това трябва да се пият препарати, съдържащи йод. Може и да продължите селена заедно с приема на йод. Защото големи дози йод, на фона на недостатък на селен, ще са токсични за организма и няма да предизвикат желания ефект, а дори напротив – може да се получат сериозни проблеми.

Другите две вещества, които са необходими за правилната работа на щитовидната жлеза са цинк и желязо.

Ако сте здрав човек и искате вашия организъм, в това число и щитовидната жлеза да работят перфектно, то ще трябва да следите за здравето на червата си. За целта употребявайте ферментирали продукти и правете изследвания на всеки 6 месеца (максимум година).

Ако се налага да пиете антибиотици, то заедно с техния прием, пийте и препарати за възстановяване на микрофлората на червата. Напомням също, че трябва да избягвате в организма ви да попадат хлор, флуор и най-вече бром.

И последно – има една хитрост, която ще ви позволи бързо да се сдобиете с дневната доза йод, за да може вашата щитовидна жлеза да работи както трябва. Просто разрежете внимателно една ябълка, вземете 5 семки и ги глътнете. В тях се съдържа и витамин B17, който е способен да се бори с онкологични проблеми.

Напомняме, че най-добрия вариант за вашето здраве е да се консултирате с лекар, преди да решите да правите каквото и да било.