За начинаещи: Как да залагаме на тенис

9
357
Добави коментар
trifonoff
trifonoff

Стратегията е добавена на 2020-01-30 19:59:57 от Мирослав Трифонов

тенисстратегияуказанияполезно

Тенисът е сред прогресивно развиващите се индивидуални спортове. Твърдението е подкрепено от статистическите данни, предоставени от телевизионните канали, както и от увеличаващия се дял на залозите на тенис в онлайн букмейкърите. Наблюдава се значително покачване на интереса, което принуждава компаниите да нареждат дисциплината до други гледаеми спортове като футбол и баскетбол. Какво трябва да знаем за играта и кои са видовете залози, изясняваме в материала.

 

Основни правила на спорта

Тенис мачовете се провеждат между двама или четирима състезатели, чиято основна цел е да върнат топката в противниковото поле. Играе се над мрежа, която има височина 0.917 м в централната част и 1.07 м в краищата си. Игрището за тенис се нарича корт и има дължина 23.77 м. Спрямо това дали мачът е на сингъл, или на двойки, ширината се променя от 8.23 м до 10.97 м. Съществуват няколко вида настилки – тревна, клей, твърда и “килим”, които предоставят различни условия за игра.

Самият тенис двубой протича в отделни фази, наречени сетове. Всеки сет се състои от по 6 гейма, приключващи след спечелването на 4 точки от единия състезател. Отброяването им се извършва по следния начин – “15”, “30”, “40”, като се обявява първо резултата на сервиращия. Ако се стигне до равенство (40-40) при мачовете на сингъл, се играе до две точки разлика, като първата от тях се нарича “Advantage” (в превод: предимство). За да се избегнат дългите мачове при двойките, геймът се печели от първия тим, отбелязал точка след равенството.

Наблюдава се специфика и при завършека на сетовете. Ако се стигне до резултат 5:5, това означава, че предстоят поне два гейма. При равен резултат 6:6 гейма се играе тайбрек, а победител е този тенисист, който първи достигне 7 точки (б.а. – при 6:6 точки се играе до две разлика). От доста време срещите на двойки завършват с шампионски сет (първи до 10), в случай на равенство 1:1 сета. Отскоро правилото бе наложено и в турнирите от Големия шлем, за да се сложи край на изтощителните пети сетове, продължаващи по няколко часа.

През 2010 г. на Уимбълдън, Джон Иснър и Никола Маю завършиха петия сет при резултат 70:68 в полза на американеца. Двубоят продължи над 11 часа, простиращи се в три поредни дни, а двамата се отчетоха с над 100 аса. Това продиктува и реформирането на правилата, касаещи финалния сет.

 

Ключови фактори при залозите на тенис

За разлика от отборните спортове, в които определен състезател може да компенсира лошия ден на негов съотборник, при тениса това е невъзможно, дори и при двойките. Затова е необходимо да се извърши коректно анализиране на пре-мач обстоятелствата, касаещи формата, статистиката и резултатите от предходни мачове.

Често играчи се явяват на турнири, макар да страдат от контузии. Например ракета №1 на България – Григор Димитров, имаше проблеми в рамото през 2019 г., което доведе до драстичен спад в ранглистата на ATP. Ако узнаете за известни затруднения, физически или психически, смущаващи играта на един от тенисистите, не се колебайте да заложите срещу него.

Преди оформянето на прогноза за тенис мач, трябва да се запознаете с възможностите на замесените състезатели. Някои от тях разчитат на силни сервиси, други разполагат с мощни ретури, а трети играят по най-опростения модел “сервис-мрежа“. Например последните ще имат по-голямо предимство на турнирите на трева, тъй като топката се движи по-бързо. Играещите от основната линия пък са облагодетелствани на клей кортовете, където топката се движи по-бавно и предразполага към продължителни разигравания. Удачен пример за добър клей играч е Рафа Надал, който има рекордните 12 титли от Ролан Гарос, спечелени през последните 15 години.

Важно е да противопоставите двамата тенисисти, изтъквайки силните и слабите им звена. Разгледайте подробната им статистика и направете детайлен анализ на представянето в отделните сегменти от играта – сервис, игра на мрежа, игра от основната линия, ретур, непредизвикани грешки, печеливши удари, двойни грешки. Например играчи, разчитащи главно на сервиса си, правят по-дълги мачове, но веднъж допуснат ли пробив в сета, битката изглежда предрешена.

 

Видове пазари за залози на тенис

В букмейкърите се наблюдава непрекъснато увеличаване на списъците с тенис залози. Може да залагате на различни събития, обвързани с изхода на двубоя, а ето кои са най-честите предложения:

Победител в мача (Money line) – отнася се до крайния победител в съперничеството;
Общо геймове/ сетове – по подобие на оувър/ъндър пазарите при футбола, при тенис залозите може да прогнозирате какво ще е общото количеството на геймовете или сетовете в сблъсъка;
Хендикап (геймове/сетове) – трябва да отгатнете дали играчът ще спечели благодарение на предоставеното му предимство или ще компенсира недостатъка. Видовете хендикапи за сет биват +/- 1.5, +/- 2.5, а коефициентите зависят от очакванията към двубоя;
Точен резултат за сет/мач – изисква се коректно прогнозиране, но коефициентите си заслужават;
Специални – към популярните събития са налични залози за брой асове, общо двойни грешки, кой ще направи първи пробив, ще се стигне ли до 5 сет и други;
Дългосрочни – към елитните турнири са налични предварителни ставки за носител на титлата.

 

Ако не сте уверени в предварителния си избор, изчакайте началото на срещата и направете тенис залог на живо. Букмейкърите добавят над 90% от събитията в раздел “Live”, а немалка част от тях са съпътствани от пряко предаване. Трябва да действате по-бързо, тъй като тенисът е динамичен спорт и резултатът търпи обрат за броени секунди.