Причини за хемороиди

4
188
Добави коментар
krasiseo
krasiseo

Хемороидите са подути вени около долната част на ректума и ануса. Тези вени могат да набъбнат до степен, че се издуват и се раздразнят.

Те са сред най-честите причини за анална патология и са виновни за почти всяко аноректално оплакване от пациенти .

Според клинично изследване от 2016 година, хемороидната болест оказва силно влияние върху качеството на живот и може да се лекува с множество хирургични и нехирургични лечения

Как изглеждат хемороидите?

Хемороидите са тромби на разширени (разширени) кръвоносни съдове в ануса и долната ректума.

Ректума е последната област на дебелото черво, преди да излезе от ануса. Анусът е краят на храносмилателния тракт, където фекалиите напускат тялото.

Ето как изглеждат хемороидите.

Понякога хемороидите набъбват, когато вените се разширяват и стените им се разтеглят, тънки и раздразнени, като преминават през изпражненията. Хемороидите се класифицират в две основни категории:

вътрешни, с произход от ректума, ивъншен, с произход от ануса.

Хемороидите (наричани още купчини) причиняват болка и дразнене в човешката история. Думата идва от гръцки, „хаймороиди“, които означават вени, които могат да изхвърлят кръв. Ако сте имали болка от хемороиди, не сте сами.

Смята се, че трима от всеки четирима души ще имат хемороиди в определен момент от живота си.

Дори Наполеон страда от хемороиди, които го измъчвали с тежка болка по време на поражението си във Ватерло.

Уголемени хемороидни симптоми

Разширените хемороиди се свързват със симптоми като

сърбеж,отделяне на слуз,изгаряне в ануса,силна болка,усещане, че червата не е наистина празно, икървене без болка.

В тази статия нашите медицински експерти ще обяснят откъде идва хемороидната болка, какви хемороиди изпитват и как се диагностицират.

След това ще откриете различните лечения за хемороиди както у дома, така и в болницата, заедно с положителните качества и недостатъци на всяко лечение на хемороиди.

Вътрешни хемороиди Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди седят във вътрешната част на ректума и не са очевидни, освен ако не са значително уголемени, в който случай те могат да бъдат почувствани. ( клинично проучване )

Вътрешните хемороиди обикновено са безболезнени и стават очевидни, защото причиняват кървене с движение на червата.

Понякога вътрешните хемороиди излизат извън ануса. Ако е така, може да ги видите или да ги почувствате като влажни подложки от кожа, които са по-розови от околността.

Пролапсаните хемороиди могат да навредят, защото анусът е плътен с чувствителни към болка нерви. Пролапсаните хемороиди обикновено отстъпват в ректума сами.

Външни хемороиди

Външните хемороиди се намират под кожата, която заобикаля ануса и са по-ниски от вътрешните хемороиди.

Външни хемороиди

Те могат да се усетят, когато те набъбнат и могат да причинят:

сърбеж,болка иликървене с движение на червата.

Ако външен хемороид излиза навън (обикновено в хода на преминаване на изпражнения), можете да го видите и почувствате.

Кръвните съсиреци понякога се образуват в пролапсирани външни хемороиди, които могат да причинят изключително болезнено състояние, наречено тромбоза.

Ако външен хемороид стане тромбозен, той може да изглежда доста плашещ, да се превърне в лилав или синьо и може да кърви.

Според голямо лабораторно проучване от 2019 година, тромбозираните хемороиди обикновено не са сериозни, въпреки че могат да бъдат много болезнени.

Ако болката е непоносима, Вашият лекар може да премахне кръвния съсирек от тромбозирания хемороид, който спира болката.

Всеки има хемороиди

Въпреки че повечето хора смятат, че хемороидите са абнормни, всеки ги има. Хемороидите помагат за контрол на движенията на червата.

Хемороидите причиняват проблеми и могат да се считат за анормални или заболявания само при увеличаване на хемороидните купчини на съдовете.

Хемороидите се появяват при всички, а приблизително 75% от хората ще получат увеличени хемороиди в даден момент.

Само около 4% ще отидат при лекар поради проблеми с хемороиди.

Хемороидите, които причиняват проблеми, се срещат еднакво при мъжете и жените, а честотата им е между 45 и 65-годишна възраст.

Какво причинява хемороиди?

Хемороидите се причиняват от подуване на аналните или ректалните вени. Това ги прави чувствителни към раздразнение.

най-честите причини за хемороиди

Това подуване може да бъде причинено от няколко неща, включително

затлъстяване,бременността,да стоиш прав за дълги периоди,натоварване в тоалетната,хроничен запек или диария,яденето на храни с ниско съдържание на фибри,кашлица,кихане,повръщане 

Редица клинични проучвания казват, че именно това са най-честите причини за появата им.

Причини за хемороиди: Храна

Смята се, че храната оказва голямо влияние върху причиняването и предотвратяването на хемороиди.

Приемането на фибри е много важно за борбата с хемороиди

Хората, които постоянно ядат храни с високо съдържание на фибри, имат по-малка вероятност да получат хемороиди, докато тези, които предпочитат храна с високо съдържание на преработени храни, са изправени пред по-висок риск от хемороиди.

Храната с ниско съдържание на фибри може да причини запек, която може да допринесе за хемороиди по два начина:

То насърчава натоварването на тоалетната; иТой също утежнява хемороидите, като произвежда твърди изпражнения, които допълнително дразнят подутите вени. Симптомите на хемороидите: кървене на хемороид

Външните хемороиди могат да се почувстват като издутини на ануса, но те обикновено причиняват някои от симптомите, характерни за вътрешните хемороиди.

Външните хемороиди могат да причинят проблеми, когато кръвта се съсире в тях. Това се нарича тромбоза. Тромбозата на външен хемороид причинява анална бучка, която е

много болезнено,често изисква медицинско обслужване.

Тромбозираният хемороид може да се лекува и да оставят белези кожата, която излиза в ануса. Понякога болката е голяма, което прави аналната хигиена (почистване) трудна или дразни ануса.

Как да се отървете от хемороиди: Диагноза и лечение

Повечето хора, които имат хемороиди, ги откриват и в двата случая:

Пациент страдащ от хемороиди усещане за бучка на външен хемороид, когато се избърсват след движение на червата,отбелязвайки капки кръв в тоалетната чиния или върху тоалетна хартия илиусещане за пролапсащ хемороид (изпъкнал от ануса) след движенията на червата.

При анамнеза за симптомите лекарят може да започне диагностицирането въз основа на внимателно изследване на ануса и аналния канал.

Въпреки, че лекарят трябва да опита най-добре да идентифицира хемороидите, може би е по-важно да се изключат други причини за хемороидни симптоми, които изискват различно лечение, като

анални фисури,фистули,перианални (около ануса) кожни заболявания,инфекции итумори.

Свързана статия: лечение на хемороиди с домашни средства и билки !

Посещение на лекар при хемороидите

Много хора се притесняват да отидат при своя лекар за проблемите си с хемороиди, което вероятно е причината, поради която само 4% от хората отиват при лекаря, въпреки че 75% от нас изпитват увеличени хемороиди в даден момент.

Въпреки смущението, хемороидите винаги трябва да бъдат изследвани професионално.

Получаването на медицински преглед ще помогне на Вашия лекар да препоръча ефективно лечение и също така ще изключи по-сериозни причини за симптомите Ви.

Когато посетите Вашия лекар, вероятно ще бъдете помолени да опишете симптомите си. Лекарят ще направи преглед, за да провери дали анусът ви е възпален и дали са налице увеличени хемороиди.

Лекарят ще иска да разбере дали сте намерили кръв в изпражненията, което може да предизвика изследване на ендоскопия на червата.

Не забравяйте, че докато това може да е малко неудобно, хемороидните обикновено са безболезнени. Също така, Вашият лекар е свикнал да се грижи за този вид проблем, който е много често срещан.

Ако изглежда, че имате разширени хемороиди, лекарят вероятно ще препоръча проктоскопия.

По време на протоскопия, ще се използва къса тръба със светлина и леща, за да се изследват мембраните, покриващи ректума.

Това ще позволи на Вашия лекар да види увеличените хемороиди и да определи техния размер. Отново тази процедура обикновено е безболезнена.

Как да лекувате вътрешните хемороиди: Диагноза

Диагностицирането на вътрешен хемороид е лесно, ако хемороидът излиза от ануса.

Въпреки, че ректалното изследване с пръст в ръкавица може да открие вътрешен хемороид високо в аналния канал, ректалното изследване е по-полезно при изключването на редки ракови заболявания, които започват в аналния канал и съседните ректуми.

По-задълбочен преглед на вътрешните хемороиди се извършва визуално, като се използва аноскоп, който е подобен на протоскоп, но по-малък.

Независимо дали се откриват или не хемороиди, ако е имало кървене, то трябва да бъде изследвано, за да се изключат други важни причини за кървене, различни от хемороиди, като например

рак на дебелото черво,полипи иколит. Как да лекувате външния хемороид: Диагноза

Външните хемороиди се появяват като бучка и / или тъмна област около ануса.

Ако бучката е нежна, тя предполага, че хемороидът е тромбозиран.

Всяка бучка трябва да бъде внимателно проследяван и не трябва да се приема за хемороид, тъй като има редки ракови заболявания на аналната област, които могат да се маскират като външни хемороиди.

Какво е лечението за хемороиди?

Третирането на разширени хемороиди е важно, защото те са склонни да се влошават във времето. Хемороидите се лекуват с различни мерки, включително диета, лекарства без рецепта

кремове,лосиони,гелове,подложки икърпички,

и различни процедури като

склеротерапия, лигиране на каучукова лента и –хирургия.

В друга наша статия се написали редица рецепти за лечение с чесън, с ленено семе и още, вижте тук: Лечение на хемороиди

Лечение на хемороиди: Диета

Хората с хемороиди трябва да омекотят изпражненията си, като увеличават фибрите в диетата си.

Фибрите се срещат в многобройни храни, включително

пресни и сушени плодове,зеленчуци,зърна изърнени храни.