лечение на подагра

4
227
Добави коментар
krasiseo
krasiseo

Подаграта е често срещана и сложна форма на артрит, която може да засегне всеки.

Характеризира се с внезапни, тежки пристъпи на болка, подуване, зачервяване и нежност в ставите, често ставата в основата на големия пръст.

Какво е подагра?

Подавата е вид артрит, който причинява интензивна болка, подуване и скованост в ставата.

Класически,  засяга ставата на големия пръст. Пристъпите на подагра могат да се появят бързо и да се връщат с течение на времето, като бавно увреждат тъканите в района на възпалението.

Подаграта е вид артрит, причинен от натрупване на кристали на пикочната киселина в ставите.

Пикочната киселина е разграждащ продукт на пурините, които са част от многото храни, които ядем.

Анормалност при работа с пикочна киселина и кристализация на тези съединения в ставите може да доведе до атаки на болезнен артрит.

Мооже да доведе до камъни в бъбреците и блокиране на бъбречните филтриращи тубули с кристали на пикочната киселина, водещи до бъбречна недостатъчност.

Подаграта е една от най-често записаните медицински заболявания в историята.

Състоянието е идентифицирано за първи път още преди 2,640 г. пр.н.е. от древните египтяни;

За много хора, подаграта първоначално се отразява на ставите на големия пръст

Въпреки дългата си история, подагра продължава да бъде основен проблем за общественото здраве, като все повече хора страдат от това, което може да бъде изключително болезнено състояние.

Подаграта е свързана и с повишена честота на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Тази сложна форма на артрит се характеризира с появата на внезапни и тежки болки.

За щастие, подаграта е лечима и има превантивни мерки, които могат да бъдат предприети, за да се намали рискът от развитие на болезненото състояние.

Бързи факти за подагра

Ето някои ключови факти за подаграта. По-подробна информация и помощна информация е в основната статия.

Подаграта е форма на артрит, причинена от излишната пикочна киселина в кръвта.Симптомите на подагра се дължат на образуването на кристали на пикочната киселина в ставите и реакцията на организма към тях.Подаграта най-многозасяга ставата в основата на големия пръст.Пристъпите на подагра често се случват без предупреждение в средата на нощта.Повечето случаи на подагра се лекуват със специфични лекарства.

Подаграта може да причини симптоми и признаци като:

Възли под кожата, наречени тофи,Зачервяване на ставите,Подути стави,Болка в ставите иТоплината на ставата.

Според клинично проучване на 7000 души, през 2018, подаграта се свързва с 1,5 пъти по-висок риск от увеит при по-възрастните индивиди .

Какво причинява подагра?

Подаграта се причинява първоначално от излишък от пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия). ( клинично проучване )

Пикочната киселина се произвежда в организма по време на разграждането на пурините – химични съединения, които се срещат в големи количества в определени храни като месо, птици и морски дарове.

Обикновено пикочната киселина се разтваря в кръвта и се екскретира от организма в урината през бъбреците.

Ако се образува прекалено много пикочна киселина или не се отделя достатъчно, тя може да се натрупа и да образува иглични кристали, които да предизвикат възпаление, и болка в ставите и в околните тъкани.

Рискови фактори за подагра

Има редица фактори, които могат да увеличат вероятността от хиперурикемия и следователно подагра:

Възраст и пол – мъжете произвеждат повече пикочна киселина от жените, въпреки че женските нива на пикочна киселина се приближават до тези на мъжете след менопаузата.Генетика – семейната история на подагра увеличава вероятността за развитие на състоянието.Начин на живот – консумацията на алкохол пречи на отстраняването на пикочната киселина от тялото. Яденето на храни с високо съдържание на пурин също увеличава количеството пикочна киселина в организма.Оловно въздействие – хронична експозиция на олово е свързана с някои случаи на подагра.Медикаменти – някои лекарства могат да повишат нивата на пикочната киселина в организма; Те включват някои диуретици и лекарства, съдържащи салицилат.Теглото – наднорменото тегло повишава риска от подагра, тъй като има повече телесната тъкан, което означава повече производство на пикочна киселина като метаболитен отпадъчен продукт. По-високите нива на телесните мазнини също повишават нивата на системно възпаление, тъй като мастните клетки произвеждат провъзпалителни цитокини.Травма или хирургия – увеличава риска.Други здравословни проблеми – бъбречната недостатъчност и други бъбречни проблеми могат да намалят способността на организма да отстранява ефективно отпадъчните продукти, което води до повишени нива на пикочната киселина. Други състояния, свързани с подагра, включват високо кръвно налягане (хипертония), диабет и хипотиреоидизъм (недостатъчна активност на щитовидната жлеза). Признаци и симптоми на подагра

Подаграта обикновено става симптоматична внезапно без предупреждение, често в средата на нощта.

Пациентите често имат остро възпаление около ставите.

Основните симптоми са интензивна ставна болка, която стимулира дискомфорт, възпаление и зачервяване.

Болката може да бъде мъчителна; Пациент, който е ветеран от война посетил болница в Бирмингам, Алианс, каза:

„Бях прострелян, бит, намушкан и хвърлен от хеликоптер, но нищо от това не може да се  сравнява с подагра.“

Подаграта често засяга  големия пръст, но също така може да повлияе на глезените, коленете, лактите, китките и пръстите.

Има четири етапа, през които преминава подагра:

Асимптоматична хиперурикемия

Възможно е човек да има хиперурикемия (повишени нива на пикочната киселина) без никакви външни симптоми. На този етап не се изисква лечение, въпреки че уратните кристали се отлагат в тъканите и причиняват леки увреждания.

Хората с асимптомна хиперурикемия могат да бъдат посъветвани да предприемат стъпки за решаване на всички възможни фактори, допринасящи за натрупването на пикочна киселина.

Остра подагра

Този етап се случва, когато кристалите от урина, които са били  отложени внезапно, причиняват остро възпаление и силна болка. Тази внезапна атака се нарича „излъчване“ и нормално ще отшуи в рамките на 3-10 дни.

Понякога изгарянията могат да бъдат предизвикани от стресови събития, алкохол и наркотици, както и студено време.

Интервал или интеркрикционна подагра

Този етап е периодът между атаките на острата подагра. Следващите сиптоми може да не се появяват месеци или години, въпреки че ако не се лекуват, с течение на времето те могат да продължат по-дълго и да се появят по-често.

През този интервал се поставят още уратни кристали в тъканта.

Хронична тофузна подагра

Хроничната тофузна подагра е последният етап и най-изтощителната форма на подагра. Може да са настъпили трайни увреждания в ставите и бъбреците.

Пациентът може да страда от хроничен артрит и да развие тофи – големи парченца уратни кристали – в по-хладните области на тялото, като например ставите на пръстите.

Отнема много време, без да се лекува, за да достигне стадия на хронична тофузна подагра – около 10 години.

Много малко вероятно е пациентът, който получава подходящо лечение, да стигне до този етап.

Тестове и диагностика

Подаграта може да бъде трудна за диагностициране, тъй като нейните симптоми, когато се появят, са подобни на тези при други състояния.

Докато хиперурикемията се проявява при повечето хора, които развиват подагра, тя може да не е налице по време на възпаление. Освен това, повечето хора с хиперурикемия не развиват подагра.

Един диагностичен тест, който лекарите може да извърши, е тестът за течността на ставите, при който течността се изважда от засегнатата става с игла. След това течността се изследва, за да се види дали има кристали на урат.

Тъй като инфекциите на ставите могат също да причинят подобни симптоми на подагра, лекарят може да търси бактерии, когато тества теста ставите и да управлява бактериална причина.

Лекарите могат също така да направят кръвен тест за измерване на нивата на пикочната киселина в кръвта, но както споменахме, хората с високи нива на пикочна киселина не винаги изпитват подагра.

Също така, някои хора могат да развият симптомите на подагра, без да имат повишени нива на пикочна киселина в кръвта.

И накрая, лекарите могат да търсят кристали на урат по ставите или в тофос, като използват ултразвукови или компютъризирани томографски (CT) скенер.

Лечение и профилактика

По-голямата част от случаите на подагра се лекува с лекарства.

Лекарствата могат да се използват за лечение на симптомите на пристъпите на подагра, да се предотвратят бъдещи обриви и да се намали риска от усложнения на подагра, като бъбречни камъни и развитието на тофи.

Пиенето на 2-4 литра вода на ден намалява риска от подагра.

Обичайно използваните медикаменти включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), колхицин или кортикостероиди.

Те намаляват възпалението и болката в областите, засегнати от подагра и обикновено се приемат перорално.

Медикаментите могат също да се използват или за намаляване на производството на пикочна киселина (инхибитори на ксантин оксидаза като алопуринол), или за подобряване на способността на бъбреците да отстранят пикочната киселина от тялото (пробенецид).

Има много указания за начина на живот и диетата, които могат да бъдат спазвани, за да се предпази от бъдещи сиптоми или да се предотврати подагра в първи стадий:

Поддържайте висок прием на течности (2-4 литра на ден)Избягвайте алкохолаПоддържане на здравословно телесно теглоЯжте балансирана хранаОграничаване на приема на риба, месо и птици

Според клинично проучване Подаграта и лекарствата, използвани за нейното лечение, оказват значителен ефект върху коморбидностите и тяхното управление.

Диета при подагра

Хората с подагра трябва да избягват нисковъглехидратните диети;

Ниският прием на въглехидрати означава, че тялото не е в състояние да гори правилно мастните запаси, което води до освобождаването на вещества, наречени кетони в кръвния поток.

Това повишаване на кетоните може да доведе до състояние, наречено кетоза, което може да повиши нивото на пикочната киселина в кръвните нива на пикочната киселина.

Общите принципи на храносмилателната диета са по същество същите като препоръките за балансирана и здравословна диета:

Отслабване. Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на подагра и намаляването на теглото понижава риска от подагра. Изследванията показват, че намаляването на броя на калориите и намаляването на теглото – дори и без диета с ограничен пурин – намалява нивата на пикочната киселина и намалява броя на пристъпите на подагра. Отслабването намалява и цялостното напрежение на ставите.Комплексни въглехидрати. Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които осигуряват сложни въглехидрати. Избягвайте храни като бял хляб, сладкиши, бонбони, подсладени със захар напитки и продукти с високо фруктозен царевичен сироп.Вода. Дръжте себе си хидратирани с питейна вода. Увеличаването на потреблението на вода е свързано с по-малко пристъпи на подагра. Приемайте осем до 16 чаши течности на ден, като поне половината от тях са като вода. Чаша е 8 унции (237 милилитра). Говорете с Вашия лекар за подходящи цели за прием на течности за Вас.Мазнини. Намалете наситените мазнини от червени меса, млечни птици и млечни продукти с високо съдържание на мазнини.Протеини. Ограничете дневните протеини от постно месо, риба и домашни птици до 4 до 6 унции (113 до 170 грама). Добавете протеини към вашата диета с млечни продукти с ниско съдържание на мазнини  , като кисело мляко с ниско съдържание на мазнини или обезмаслено мляко, които са свързани с намалени нива на пикочна киселина.

Препоръките за конкретни храни или добавки включват следното:

Високо-пуринови зеленчуци. Изследванията показват, че зеленчуците с високо съдържание на пурини не увеличават риска от подагра или повтарящи се пристъпи на подагра. Здравословното хранене, основаващо се на много плодове и зеленчуци, може да включва високо-пуринови зеленчуци, като аспержи, спанак, грах, карфиол или гъби. Можете също така да ядете боб или леща, които са умерено високо в пурини, но също така са добър източник на протеини.Месо от органи и жлези. Избягвайте месо, като черен дроб, бъбреци и сладкиши, които имат високи нива на пурин и допринасят за високите нива на пикочната киселина в кръвта.Определени морски дарове. Избягвайте следните видове морски дарове, които са по-високо съдържание на пурините от други: аншоа, херинга, сардини, миди, миди, пъстърва, пикша, скумрия и риба тон.Алкохолът. Метаболизмът на алкохола в тялото ви се смята, че увеличава производството на пикочна киселина, а алкохолът допринася за дехидратация. Бирата се свързва с повишен риск от подагра и повтарящи се атаки . Ефектът на виното не е толкова добре изледват. Ако пиете алкохол, говорете с Вашия лекар какво е подходящо за Вас.Витамин С. Витамин С може да помогне за понижаване на нивата на пикочната киселина. Говорете с лекаря си дали 500 милиграма добавка на витамин С се вписва в плана Ви за диета и лекарства.Кафе. Някои изследвания показват, че умереното потребление на кафе може да бъде свързано с намален риск от подагра, особено при редовно пиене на кафе. Пиенето на кафе може да не е подходящо за други медицински състояния. Говорете с Вашия лекар за това, колко кафе е подходящо за Вас.Череши. Има някои доказателства, че яденето на череши е свързано с намален риск от пристъпи на подагра. Примерно меню при подагра

Закуска

Цели зърна, неподсладено зърно с обезмаслено или нискомаслено мляко 1 чаша пресни ягоди кафе вода

Обяд

Печени  пилешки гърди (2 унции) Смесена зелена салата с балсамов оцет и маслиново масло Сухо или нискомаслено мляко вода

Следобедна закуска

1 чаша свежи череши вода

Вечеря

Печена сьомга (3-4 унции) Печени или пара на зелен фасул 1/2 чаша пълнозърнесто макаронени изделия със зехтин и лимонов пипер вода Нискомаслено кисело мляко 1 чаша прясна пъпеша Кофеин без напитки, като например билков чай Високо-пуринови храни

Най-важно е да се избягват храни с високо съдържание на пурини, за да се гарантира, че нивата на пикочната киселина в кръвта не стават твърде високи.

Ето списък на храни с високо съдържание на пурин, които трябва да внимавате:

аншоааспержиГовежди бъбрецимозъцитеСушен  боб и граххерингачерен дробскумриягъбисардинимиди

Аспержи, боб, някои други растителни храни и гъби също са източници на пурини, но изследванията показват, че те не предизвикват пристъпи на подагра и нямат влияние върху нивата на пикочната киселина.

Различни епидемиологични проучвания показват, че богатите на пурин зеленчуци, пълнозърнестите храни, ядките и бобовите растения, както и по-малко захарните плодове, кафето и добавките от витамин С намаляват риска от подагра, докато червеното месо, съдържащите фруктоза напитки и алкохолът увеличават риска.

 Лечение и домашни средства за подагра

Когато подагра е лека  и неусложнена, тя може да бъде лекувана с промени в начина на живот.

Изследванията обаче показват, че дори най-строгото хранене не намалява серумната пикочна киселина достатъчно, за да контролира силната подагра и следователно медикаментите обикновено са необходими.

Когато атаките са чести, камъни в бъбреците на пикочната киселина са се появили, тофи са налице или има доказателства за увреждане на ставите при пристъпи на подагра, лекарства обикновено се използват за понижаване на нивото на пикочната киселина в кръвта

Лекарства при подагра .

Медикаментите за лечение на подагра обикновено попадат в една от трите категории: лекарства за понижаване на пикочната киселина, профилактични медикаменти (лекарства, използвани в комбинация с лекарства за понижаване на пикочната киселина, за да се предотврати образуване на подагра) и спасителни медикаменти, Подагра болка.

Лекарствата за понижаване на пикочната киселина са основното лечение за подагра.

Тези лекарства намаляват общото количество пикочна киселина в организма и намаляват нивото на пикочната киселина.

Как действат лекарствата ?

За повечето пациенти целта на лекарството за понижаване на пикочната киселина е да се постигне ниво на серумна пикочна киселина, по-малко от 6 mg / dl. Тези лекарства също са ефективни лечения за намаляване на размера на тофи, с крайната цел да ги изкорени.

Средствата за понижаване на пикочната киселина включват алопуринол (Zyloprim, Aloprim), фебуксостат (Uloric), пробенецид и пеглотиказа (Krystexxa).

Профилактичните лекарства се използват приблизително през първите шест месеца от лечението с лекарства за понижаване на пикочната киселина, за да предотвратят подагра или да намалят броя и тежестта на болката.

С приемането на едно от тези профилактични или превантивни лекарства през първите шест месеца от лечението с алопуринол, фебуксостат или пробенецид, рискът от атака на подагра по време на това време намалява. Профилактичните лекарства не се използват в комбинация с Krystexxa.

Третата категория лекарства са тези, които се използват по време на акутна подагра за намаляване на болката и възпалението.

Както колхицин (Colcrys), така и НСПВС могат да се използват по време на акутна подагра за намаляване на възпалението и болката. Стероидни медикаменти, като преднизон, метилпреднизолон (Medrol) и преднизолон (Orapred) също могат да се използват по време на остър подагра.

Въпреки това, общата доза стероиди обикновено е ограничена поради потенциални странични ефекти . Стероидните лекарства са изключително полезни при лечението на подагра при пациенти, които не могат да приемат колхицин или НСПВС.

Домашли средства за подагра

Домашните срествза за лечение на подагра включват пиене на много вода.

Вътрешните средства могат да бъдат много полезни и за лечение на хронична подагра. Промените в начина на хранене, описани по-горе, могат да бъдат много ефективни при някои пациенти. Пиенето на много вода, за да остане добре хидратирано, може да бъде полезно за предотвратяване на пристъпите на подагра

Дали лекарствата за подагра имат някакви странични ефекти? Лекарствата за подагра се понасят добре от повечето хора. Въпреки това, подобно на други лекарства, те имат потенциални странични ефекти.Алопуринолът се понася добре от повечето хора, но при някои хора може да предизвика алергичен обрив. Много тежки обриви рядко могат да се появят след приемане на алопуринол, а алергичните видове обриви, които се развиват, докато пациентът приема алопуринол, се приемат сериозно.Колхицин (Colcrys) може да причини гадене, диария и рядко мускулна слабост и абнормен брой кръвни клетки.Probenecid обикновено се понася добре, но не трябва да се използва при пациенти, които имат камъни в бъбреците от пикочна киселина, тъй като може да влоши бъбречните камъни и потенциално да навреди на бъбреците при тези пациенти.Фебуксостатът (Uloric) може да причини чернодробни отклонения, гадене и обрив.НСПВС могат да причинят дразнене на стомаха.Krystexxa се прилага като интравенозна инфузия. Тежки алергични реакции са съобщени при малка част от хората, получаващи Krystexxa. Какви усложнения са свързани с подагра?

Дългогодишната нелекувана подагра може да причини необратими увреждания на ставите.

Пикочната киселина може да се натрупа в бъбреците и да причини бъбречни камъни и намалена бъбречна функция.

Пикочната киселина може да премине в  меките тъкани, особено около ставите, и да причини възли, известни като тофи, които могат да бъдат големи и неприятни.

Каква е прогнозата за подагра?

Подаграта е хронично състояние. Останали нелекувани, пациентите може да страдат от повтарящи се болезнени и дестабилни пристъпи на подагра.

Може да възникнат увреждания на ставите и други усложнения на подагра ( Може да научите повече за проблемите в ставите в нашата статия – Артрит: Причини, видове и лечение на артрит ) .

Въпреки това, има отлично лечение за подагра, а повечето пациенти реагират много добре при лечение на подагра.

Какви изследвания се правят при подагра?

Изследванията се правят относно използването на лекарства, които блокират химичен сигнал, известен като интерлевкин-1, за лечение на подагра на пациенти, които не реагират на други терапии.

Anakinra (Kineret) и канакинумаб (Ilaris) са две лекарства, които блокират интерлевкин-1. Те се използват понастоящем за други състояния и са предмет на разследване за употреба при възпаление на подагра.

Продължава изследванията за специализирано тотално сканиране, известно като CT CT с двойна енергия за диагностициране на подагра.

Съществуват и много изследвания, които изследват различните гени на транспортиращите пикочни киселини, които са отговорни за метаболизма на пикочната киселина.

Bilkabg.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

 

 

Актуализация на статията на 3 октомври, 2019 !