Арабската лига отхвърли „сделката на века“ на Тръмп

1
122
Добави коментар
setlans
setlans

Арабската лига отхвърли „сделката на века“ на Тръмп, заявявайки, че тя няма да доведе до справедлив мир между Израел и Палестина. Палестина отхвърли сделката още при обявяването ѝ.

Членовете на арабската лига се срещнаха в Кайро, за да обсъдят плана, който Тръмп нарича „сделката на века“ и реалистичната карта за мир между Израел и Палестина, пишат от RT.

Палестинският президент Махмуд Абас обяви, че ще прекъсне всички връзки със САЩ и Израел, и че няма да влезе в историята, като човекът, който „продаде Йерусалим“.

След „внимателно проучване на американската позиция“, Арабската лига застана на страната на Абас, като всички членки единодушно отхвърлиха т.нар. „мирен план“.

Представителите на 22-те държави-членки заявиха, че сделката няма да доведе до справедлив мир между двете страни и лигата няма да сътрудничи на САЩ за изпълнението на плана.

Според условията на сделката, израелските селища на окупирания Западен бряг ще бъдат узаконени, а еврейската държава ще анексира огромни части от плодородната палестинска земя. И докато планът предвижда суверенна палестинска държава, нейната столица ще се намира извън Източен Йерусалим, а за сигурността ѝ и за границите ѝ ще решава Израел.

Освен това, планът признава цялостта на Йерусалим, включително и Храмовият хълм, като собственост на Израел.

Единната позиция на арабския свят

Спешната среща беше свикана с цел да се определи единната позиция на арабския свят, в отговор на „сделката на века“, заяви заместник-председателя на Арабската лига Хосам Заки пред RT Arabic.

„Тази позиция ще бъде задължителна за всяка държава-членка“, подчерта Заки.

Той самият вярва, че условията на американското предложение са абсолютно несправедливи спрямо палестинците.

„Приблизително една трета от сегашната палестинска територия се очаква да отиде в ръцете на Израел. В замяна Израел може да даде на палестинците около 14% пустиня – в замяна на плодородните земи и водоизточниците на Западния бряг. Това не е справедливо спрямо палестинската страна“.

Арабските държави също се съгласиха „да не сътрудничат на американската администрация за изпълнението на този план“, добавяйки че Израел не трябва да прилага този план насилствено.

Арабските държави се съгласиха, че решението за две държави трябва да включва палестинска държава, основана на границите отпреди войната през 1967 г., когато Израел окупира Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим. Те също така призоваха Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата палестинска държава, пишат от Al Jaseera.

Реакция на близките страни

В изявление, Египет призова израелци и палестинци да „проучат внимателно“ плана. Египетското правителство заяви, че подкрепя решение, което възстановява всички „законни права“ на палестинския народ чрез създаване на „независима и суверенна държава на окупираните палестински територии“.

Йордания заяви, че е против „анексирането на палестински земи“ от Израел, като също така потвърждава подкрепата си за създаването на палестинска държава по границите от 1967 г., която ще включва целия Западен бряг и анексирания от Израел Източен Йерусалим.

Катар заяви, че приветства усилията за постигане на „дългогодишен и справедлив мир“, но предупреди, че това е непостижимо без отстъпки към палестинците.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс