Бойко Рашков: Разгласяването на СРС-та е с цел да се посегне на президента

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Прокуратурата е допуснала груби нарушения на закона с публичното оповестяване на записи с вероятното участие на президента Румен Радев и началникa на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков. Това е с цел да се посегне на държавния глава – олицетворение на единството на нацията и представляващия България пред света.

Това заяви бившият председател на Бюрото за контрол на Специални разузнавателни средства Бойко Рашков.

За „120 минути“ по bTV той обясни, че е забранено да се разгласяват получени от СРС данни, като те могат да се използват само за наказателно производство и опазването на националната сигурност.

Рашков подчерта, че за разгласяване на данни от СРС законът предвижда до 5 г. лишаване от свобода на длъжностни лица. Също лишаване от свобода предвижда друг текст – за запазване тайната на осиновяването.

 „Смятате ли, че един прокурор може да се позове на процесуално-правна норма и да даде разрешение някой да извърши престъпление?“, запита Рашков.

Той беше категоричен, че има и други данни, които са охранени от закона – такива каквито съставляват държавна тайна.

Именно затова, когато в НПК се разглежда подобна информация, заседанията, които по конституция трябва да са публични, преминават при закрити врата, допълни той.

По думите му президентът Радев е записан по обичайна практика – започва се използване на СРС по отношение на лице, с което държавният глава често контактува.

Относно пуснатите от прокуратурата документи, Рашков отбеляза липсата на номер на делото, както и имената на прокурорите, които са съставили постановлението и техните подписи.

Той призова Висшия съдебен съвет да разгледа случая.

„Въпрос на чест е ВСС да упражни своите правомощия, да провери случая и да излезе пред обществото със своето решение. Иначе ще остане в дълг, тъй като само преди месец и половина – два избраха Иван Гешев за главен прокурор“, коментира Рашков.

Освен това допълни, че в закона е записано, че само Военният съд може да разреши да се подслушва кадрови военнослужещ.