Мистериозните хора с нечупливи кости

1
150
Добави коментар
setlans
setlans

Хората с нечупливи кости – истинските супергерои?

Супергероите са особено популярни в комиксите и фантастичните филми. Те притежават умения, за които можем само да мечтаем. Това ни кара да се замислим дали съществуват хора с подобни свръхчовешки характеристики?

Може би най-популярната суперсила, която притежават героите в комиксите е неразрушимост. Това са супергероите, които спасяват хора, благодарение на това, че не могат да бъдат ранени. Възможно ли да съществуват наистина такива хора?

Днес ще разгледаме няколко мистериозни личности, които сякаш не могат да бъдат наранени, благодарение на нечупливите си кости.

През 1994 г., неидентифициран мъж, известен с името Джон, е участвал в тежка автомобилна катастрофа. Тя е била толкова ужасяваща, че би убила всеки нормален човек. Разбира се, това не се случва с Джон – той се отървава само с няколко натъртвания.

Когато мъжът отива на лекар, за да се увери, че няма вътрешно кървене, рентгеновите снимки показват, че той е напълно добре, няма счупени кости или дори малки фрактури.

Лекарите са направили и друга забележителна констатация. Освен че няма никакви травми, лекарите са забелязали, че костите му са с анормална плътност – те са били 8 пъти по-плътни от тези на нормалния човек. Всичко това е било напълно изумително, тъй като досега не са срещани хора с толкова силни и плътни кости.

Той не е единственият подобен човек

В друг случай, човек се е нуждаел от операция за смяна на тазобедрена става, но не успява да се подложи на процедурата, тъй като нито един лекар не е успял да завие протезата на тазобедрената става. Винтовете просто са отскачали от костите му. Човекът многократно се е опитвал да намери болница, която да извърши операцията, но за учудване на лекарите, никой не е успял да намери начин да изпълни процедурите, заради плътните му кости.

Впоследствие, след проведени проучвания се оказва, че е твърде вероятно тези хора да споделят не само силна костна структура, но и почти идентична родова линия. Почти всички изследвани хора се оказват свързани помежду си и се намират по цялото източно крайбрежие на Съединените щати. Освен твърди кости, тези хора имат и квадратни челюсти. Това откритие е обявено за медицинско чудо, което провокира много лекари да започнат да провеждат изследвания, за да открият причината за неразрушимите кости на този род.

Междувременно, все повече случаи започват да се появяват в Щатите. В щата Небраска бе открито цяло семейство с нечупливи кости. Семейството е открито от изследователя Марк Джонсън и неговите колеги от Центъра за изследване на остеопороза в Университета Крейтън в Омаха. Нито един член на семейството не е чупил кост.

Открито е, че 21 членове на семейството, на възраст от 3 до 93 години, са били напълно имунизирани срещу всякакъв вид фрактури, благодарение на невероятно плътните и здрави кости, които притежават. Но това не е единственото подобно семейство. Друго семейство е открито в Кънектикът и притежава абсолютно същите „суперсили“.

Имайки предвид тези различни случаи, учени от Йейл са провели изследване, което би могло да обясни какво се случва.

Изследването

След направени ДНК анализи, учените са установили, че тези „суперсили“ вероятно са свързани с мутация на ген, отговорен за дегенеративното състояние, известно като остеопороза – състояние, което причинява ниска костна плътност и чупливи кости. Установено е, че става въпрос за генна мутация, наречена LRP5, разположена в 11-та хромозома, която е отговорна за състоянието, причиняващо ниска костна плътност. Поради тази мутация, костите непрекъснато се укрепват, надгражат и подсилват, което ги прави почти неразрушими.

Това откритие е невероятно и се счита за спасител за страдащите от остеопороза и други заболявания, свързани с костите.

Карл Инсоня, директор на Центъра за кости в Йейл, казва следното за новооткритата мутация:

„За разлика от други мутации на костната маса, тази е в полза за изграждането на костите. Тези хора имат най-здравите кости на планетата. В остеопорозата, това е Светият Граал.“

Недостатък при тези хора е, че по-плътните кости са склонни да потъват във водата, а не да плават, както при обикновените хора. Освен това, те могат да страдат от прищипан нерв, главоболие и проблеми със зрението и равновесието. Но това е нищо пред факта, че те притежават свръхчовешки неразрушими кости.

Всичко това е много вълнуващо от медицинска гледна точка, тъй като ако успеем да използваме тази мутация, тя би била в полза на милиони хора, които страдат от скелетни и костни заболявания.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / mysterious universe