Зараза? Епидемия? Това вече сме го гледали на кино

1
544
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Покрай епидемията от новия коронавирус си припомняме няколко екранизации на подобен апокалиптичен сюжет, от които ни настръхват косите: „Сблъсък“, „12 маймуни“, „Щамът Андромеда“, „Зараза“, „28 дни по-късно“, „Аз съм легенда“ (видео)

Паника и хаос по улиците, медийна истерия, лъжи и дезинформации, намеса на военните, героични вирусолози… – това са обичайните компоненти на всеки научнофантастичен филм за глобална пандемия, която изтрива от лицето на Земята почти цялото човечество (или значителна част от него).

Човек докосва лицето си средно 3000 пъти на ден, три до пет пъти на всяка минута, припомня ни от екрана един от героите в „Заразяване“ (Contagion) на реж. Стивън Содърбърг. Филмът от 2011 г., събрал звезден актьорски ансамбъл, проследява с документална точност как в рамките на пет месеца една епидемия възниква, разпространява се в световен мащаб и бавно, но сигурно бива овладяна, макар и с цената на много жертви.

Звучи познато, нали? Във втория месец след началото на епидемията от новия коронавирус (2019-nCoV) някои наблюдатели се шегуват горчиво, че „Заразяване“ вече е документален филм. Към края на януари 2020, близо десетилетие след появата си, той влезе в Топ 10 на най-наеманите кинозаглавия в iTunes, редом с актуалните номинирани за „Оскар“.

Тръпки побиват зрителите още от началните кадри с героинята на Гуинет Полтроу, бизнесдама от US щата Минесота, която се завръща от командировка в Хонконг с грипоподобни симптоми и умира часове по-късно. „Нищо не се разпространява така, както страхът“, гласи рекламното изречение…

Не така благоприятно за човечеството се развиват събитията в „12 маймуни“ (1995) на Тери Гилиъм. Действието се развива в постапокалиптичен свят, през 2035 г., откъдето главният персонаж Джеймс Коул (Брус Уилис) е пратен назад във времето, в края на ХХ век, за да осуети разпространението на заразата.

По филма, смятан от Гилиъм за своеобразно продължение на антиутопията му „Бразилия“, е създаден и едноименен сериал, който върви четири сезона (2015-2018 г.) по американския канал SyFy.

Там ролята, която донесе на Брад Пит номинация за „Оскар“ и награда „Златен глобус“, е поверена на жена – Емили Хемпшир, в главния персонаж се превъплъщава Арън Станфорд, а д-р Райли (Маделин Стоу в оригиналния филм) се играе от Аманда Шул.

„Щамът Андромеда“ (1969) е роман на Майкъл Крайтън, по който също има пълнометражен филм и минисериал, съответно през 1971 и 2008 г. Там смъртоносният вирус идва от Космоса и с течение на времето мутира с неочаквани последствия…

Първата екранизация е на режисьора Робърт Уайз, носител на „Оскар“ за „Звукът на музиката“ и „Уестсайдска история“, но заснел и фантастики като „Денят, в който Земята спря“ и първия „Стар трек“ филм. В тв поредицата, продуцирана от Ридли Скот и Тони Скот, пък участват актьори като Бенджамин Брат, Ерик Маккормак, Виола Дейвис, Андре Броуър.

Екранизация е и „Аз съм легенда“ (2007) на реж. Франсис Лоурънс, по едноименния роман от фантаста Ричард Матисън, който е пренасян на екран два пъти преди това – в „Последният човек на Земята“ (1964) и The Omega Man (1971).

Виж още: Как умират градовете

В по-старите филми ролята на вирусолога Робърт Невил изпълняват съответно Винсънт Прайс и Чарлтън Хестън. В най-новата версия, с Уил Смит, заразата възниква след неуспешен опит за създаване на лекарство срещу рак и заличава 90% от човешкото население – а оцелелите превръща в зомбита.

Друга голяма холивудска звезда също се нагърбва с ролята на специалист по пандемиите в свят, превзет от зомбита. В „12 маймуни“ Брад Пит е от другата страна на барикадата, но в „Z-та Световна война“ от 2013 г., вече далеч по-зрял, работи за Световната здравна организация (СЗО) и разследва източника на инфекцията, за да предотврати зомбифициране на цялото човечество.

Фотогалерия: Светът загива пред очите на Брас Пит

Най-касовият зомби филм по онова време, на който актьорът бе и продуцент чрез компанията си „План Б ентъртейнмънт“, трябваше да има продължение от режисьора Дейвид Финчър, но засега проектът е поставен на трупчета. Все пак феновете не губят надежда да видят на екрана повече от едноименната книга на Макс Брукс, която спекулира как биха подходили към епидемия с такъв мащаб различните държави по света.

Как се разпада британското общество при разпространението на силно заразен бяс, който за секунди превръща хората в неконтролируеми зверове, е темата и в „28 дни по-късно“ (2002) на Дани Бойл. В главната роля е Килиън Мърфи, звезда в още една фантастика на Бойл, „Проектът Съншайн“ (2007).

След пет години режисьорът продуцира „28 седмици по-късно“, а се говори и за трети филм, „28 месеца по-късно“.

За разлика от оригинала, финалът на продължението е песимистичен и не оставя никаква надежда, макар че половин година по-късно епидемията е овладяна, а редът – възстановен… но не задълго.

За разлика от фантастичните сюжети, минисериалът „Гореща зона“ / The Hot Zone, излъчен от „Нашънъл джеографик“ от миналата година, проследява зараждането на вируса ебола и осуетяването на потенциален епидемичен взрив в САЩ в края на 80-те.

Несъстоялата се глобална криза е пресъздадена с документална точност, а в основата са действителни събития, които са описани подробно в едноименния бестселър на Ричард Престън.

Сюжетът: През 1989 г., в научна база до американската столица Вашингтон за първи път е документирана поява на смъртоносната ебола на американска земя. Откриването и последващото овладяване на смъртоносния филовирус, чиито нива на смъртност по онова време достигат до 90%, са заслуга на група смели учени и военни, водени от подполк. Нанси Джакс (Джулиана Маргулис, сериала „Добрата съпруга“) и Уейд Картър (Лиъм Кънингам, популярен като Сер Давос Държеливия от „Игра на тронове“).

Маймуни са преносители и на вируса, плъзнал от Африка в САЩ в „Зараза“ (Outbreak, 1995), който най-близо до събитията около скорошната епидемия от ебола в западните държави от Черния континент.

Във филма на Волфганг Петерсен се снимат известни актьори като Дъстин Хофман, Рене Русо, Куба Гудинг-младши, Морган Фрийман, Доналд Съдърланд и младият Патрик Демпси, а основният сблъсък на учените е както с непознатия вирус, така и с военните, които налагат карантина с всякакви средства.

Епидемия, но от супергрип, избухва и в „Сблъсък“ / The Stand от Стивън Кинг, издаден у нас в три тома. Писателят сравнява най-обемното си произведение, което в пълното си издание е близо 1200 страници, с фентъзи епоса на Толкин „Властелинът на пръстените“.

Навремето самият автор участва в екранизацията на своя мащабен постапокалиптичен роман като сценарист. В ход сега, с неговата благословия, са снимките на нов сериал с участието на Джеймс Марсдън, Амбър Хърд и носителката на „Оскар“ Упи Голдбърг като 108-годишната майка Абигейл.

Минисериалът от 1994-та е с актьорите Роб Лоу, Лаура Сан Джакомо, Ед Харис, Моли Рингуолд, Гари Сайниз и Джейми Шеридан в ролята на демоничния Рандал Флаг, който се появява и в други произведения на Кинг.

По собствената си книга „Заразата“ / The Strain от трилогията „Напаст“, написана съвместно с Чък Хоган и превърната в комиксова поредица, носителят на „Оскар“ Гийермо дел Торо продуцира и сериал с четири сезона, излъчени през 2014-2017 г. Към тях като сценарист се присъединява Карлтън Кюз, нашумял със сериала „Изгубени“.

Тук щамът от заглавието има древен произход и причинява вампиризъм, а самият Дел Торо обяснява, че са се опитали да постигнат към максимално документален снимачен стил. Подхода на екипа към научната страна пък определя като  „готически“.

В главните роли са Кори Стол като д-р Еф Гудуедър от Центъра за контрол на заболяванията (CDC) в Ню Йорк и ветеранът Дейвид Брадли (Аргус Филч от екранизациите за Хари Потър, Уолдър Фрей в сериала „Игра на тронове“), който тук играе проф. Абрахам Сетракян, оцелял от Холокоста.