Не е за вярване какъв е хитът сред кафетата

1
188
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Има хора, които обожават да опитват нови непознати вкусове. Затова много от тях обикалят по света и пробват различни сортове кафета. Най-новият хит сред ободрителните напитки обаче е малко по-нетрадиционен.

Хит сред кафетата в Мадагаскар

В богатата на вулканични почви провинция Итаси в централен Макагаскар расте един рядък ароматен сорт кафе. Той е любим на местните, а оказва се и на прилепите. Но най-странното е, че хората го харесват още повече, ако кафето е изплюто от летящите плъхове, защото това му придава уникален мек вкус. Затова търсенето е огромно, а цената на кафето – доста висока (стига до 220 евро на килограм).

С какво е известен Мадагаскар

По тези географски ширини най-много се произвеждат нискокачествените сортове робуста, използвани за производство на разтворимо кафе. Фермерите обаче рязко се преориентират към отглеждането на висококачествени и скъпи сортове арабика. Например сортът бърбън там се продава по 200 евро за килограм – това е над 50 пъти повече от цената на обикновеното кафе. А ако пък е и със слюнка от прилеп, цената скача още повече.

Как прилепите подобряват вкуса на кафето

Тайната е в това, че когато прилепите дъвчат плодовете на кафето, се получава реакция между течностите от стомашния тракт и въздуха. Именно на това се дължи страхотния вкус, обясняват специалистите.