Да вземете назаем стотици вещи вместо да ги купите? Този нов модел на потребление навлиза все по-сериозно

1
136
Добави коментар
vocala
vocala

Когато мислите за библиотеки, обикновено се сещате за редове от стелажи, пълни с книги, нали? Но библиотеките вече не са ограничени само до сгради, те могат да варират от няколко рафта с книги, които се появяват по улиците в града, мобилни телефони и дори лодки за книги. И споделянето на библиотеки като Лондонската библиотека на нещата, във Великобритания, дават заем много повече от просто книги.

В епоха, в която можем да купуваме почти всичко бързо и евтино, в големи вериги магазини или чрез онлайн пазаруване, заемането вече не се случва толкова често. Колко често заемаме неща от нашите съседи и колеги?

В днешния постмодерен свят обаче тенденцията се връща и така наречената икономика на споделяне отново намира своето място под слънцето. Един от най-известните примери включва програми за споделяне на велосипеди в целия град, но хората могат да заемат много повече.

Споделяне на библиотеки, където хората могат да наемат или извадят различни предмети и джаджи, като Go-Pro камери и машини за сладолед, се появиха в няколко забележителни места като Лондон, Берлин и Торонто.

Лондонската библиотека на нещата предлага разнообразие от елементи, които се вписват в категории като приключения, почистване, направи си сам, градинарство, занаяти. Имате нужда от уред за паста? Няма проблем! В зависимост от членството си можете да го заемете безплатно или срещу номинална такса.

Годишните членски такси варират от 55 до 110 долара. По-скъпото членство ви позволява да вземете назаем предмет за по-дълго време и да вземете няколко артикула едновременно.

Членовете могат да участват в работилници като еко-дървообработка, изработка на патронници и поправяне.

Тези библиотеки са идеални за заемане на предмети, които не използвате често, като машина за пуканки, настолни игри или къмпинг оборудване, които се предлагат в тези места.

Споделеното депо има и играчки, които позволяват на децата да играят с по-широка гама от нови и интересни играчки без финансовата тежест от закупуването на много предмети. Можете също да дарите своите стоки – ако имате нещо голямо – тяхната услуга за вземане ще я транспортира от вашата къща до магазина.

Библиотеката за облекла Lost Property във Фримантъл, Австралия е нов моден дрешник, в който хората могат да заемат модни дрехи. Споделянето на гардероб е много по-малко разточително, вместо да купувате най-новите тенденции и имате допълнителното предимство на много повече тоалети, от които да избирате.

Много от сайтовете за споделяне, които се появяват по целия свят, също имат онлайн каталози, така че можете лесно да разглеждате и да отивате на място, знаейки, че ще намерите точно това, от което се нуждаете. Няколко от заемните библиотеки също имат семинари и други мероприятия, където хората могат да се опознаят и да научат нови умения.

Тези библиотеки не само помагат на хората да спестят пари, минимизират струпването на вещи в дома, но и са полезни за околната среда. Според Световния икономически форум всяка година се консумират приблизително 60 милиарда тона суровини.

Икономиката на споделяне също е мощен социален актив. Хората могат да печелят, като споделят това, което вече притежават, а други могат да спестят пари, като заемат, вместо да купуват. Стоките стоят вътре в кръгово движение на потреблението, като се предават от един човек на друг, вместо конвенционалния и неустойчив линеен модел, който принуждава хората да купуват нови стоки.