Прокуратурата: От 800 до 1 000 евро на смяна са събирали на „Калотина”

1
138
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Множество шофьори и граждани са подавали сигнали в МВР за искане на такса „почерпка” на граничен пункт „Калотина”. Средно от 800 до 1 000 евро на смяна са събирали задържаните. Това обясни Сийка Милева, говорител на главния прокурор относно акцията на ГКПП „Калотина“ в четвъртък. При нея бяха задържани над 30 митнически служители и гранични полицаи, както и началникът на пункта.

„Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от исканите пари и ги предавал лично на ръка на началника на митническия пункт. Останалата сума се разпределяла между митническите инспектори и полицаи”, каза Милева.  

Производството е образувано през май 2019 г., обясни още Милева. Групата е действала от началото на 2019 г.  и имала строго изградена пирамидална структура, начело на която бил шефът на „Калотина“ – Райчо Соколов.

„Участниците са искали различни парични средства от водачи на превозни средства, предимно от турски граждани. Искали са пари и от български граждани, които транспортирали хранителни стоки и влизали в България”, обясни Милева. Срещу това митничарите и граничарите не извършвали реален физически контрол на товара.