Боинг и НАСА ще проверят ред по ред програмния код на Старлайнър

1
183
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: корабът „Старлайнър“ по време на пътешествието му към Флорида след първата космическа мисия. Photo credit : Boeing

8 февруари 2020 г. 00:10 ч.

Светослав Александров. Американската космическа агенция НАСА най-накрая свика пресконференция, на която бяха обсъдени всичките проблеми с новия пилотиран космически кораб на Боинг „Старлайнър“. Чудесно е, че агенцията този път не замаза положението, не омаловажи възникналите гафове по време на полета през декември и бяха дадени отговори на най-важните въпроси. Засега обаче е все още рано да се каже дали ще има повторение на безпилотната мисия на „Старлайнър“ – решението зависи от резултатите на цялостното разследване. Но това, което се знае със сигурност е, че програмният код на софтуера на космическия кораб ще бъде проверен ред по ред. 

Относно неправилно настроения часовник, най-сетне беше дадено обяснение как се е стигнало до тази абсурдна ситуация. Ако софтуерът на „Старлайнър“ функционираше според очакванията, той щеше да извлече информация за бордовото време през последните 4 минути преди старта. Но поради грешка в програмния код това се е случило цели 11 часа по-рано!

Вече знаете, че грешката e провалила скачването на „Старлайнър“ с Международната космическа станция. Но както споделиха на днешната пресконференция – било е за добро! НАСА призна, че ако не е възникнал този проблем, нямало е да бъде направена детайлна проверка през следващите часове, която е установила втория проблем със софтуера. А този втори проблем е можел да доведе до катастрофален завършек на цялата мисия.

Изводите са ужасяващи: представете си, че по време на декемврийския полет на „Старлайнър“ е имало астронавти на борда. В такъв случай, представете си, че след изстрелването астронавтите установяват, че часовникът им не е настроен правилно. Те действат абсолютно професионално и хладнокръвно, коригирайки часовника, след което наземните ръководители приемат, че всичко на борда на кораба е наред. При такъв развой на мисията вероятно не би се стигнало до щателна проверка на бордовия софтуер. Скачването с Международната космическа станция би било успешно. И буквално по време на завръщането този втори неустановен софтуерен бъг би се проявил … и астронавтите биха загинали!

В интерес на истината НАСА и Боинг не смятат, че фаталният изход би бил категоричен. Но от компанията и агенцията са убедени, че проблемът е криел сериозна опасност за сблъскване на сервизния с командния модул скоро след тяхното разделяне. Това е щяло да доведе до увреждане на топлинния щит и… въобще до много сериозни последствия (без обаче говорителите на НАСА и Боинг да конкретизират какви биха били те)

Изводите са ясни – сега софтуерните специалисти на НАСА и Боинг ще трябва да прегледат много сериозно целия програмен код на „Старлайнър“. А това е комплексен софтуер – говорим за 1 милион реда код! Според Боинг по време на декемврийската мисия са били тествани успешно около 66% от всички скриптове, но при този развой на събитията, вече всичко трябва да се провери отначало.

Едно е видно – ще отнеме доста дълго време, преди пак да видим „Старлайнър“ в полет – било то в безпилотен или в пилотиран режим. Но можем само да се радваме, че истината най-после изскочи наяве. Чест прави на НАСА, че призна за всички проблеми. Изказването на администратора на агенцията Джим Брайденстайн е показателно: „Никога, никога, никога не се страхувай от истината“. 

Уви, в последните минути на пресконференцията Боинг пак се опитаха да замажат положението. Когато представителят на компанията бе попитан защо медиите и данъкоплатците не са били информирани за втория софтуерен бъг, той отговори: „Ние го поправихме. Не бихте искали да говорим за нещо, което не се е случило“…

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/