Британските досиета на наблюдения на НЛО стават публични

1
160
Добави коментар
vocala
vocala

Британското министерство на отбраната ще публикува за първи път секретни доклади за НЛО.

От началото на 50-те до 2009 г. отдел в Министерството на отбраната на Обединеното кралство документира и разследва доклади за НЛО. Сега, повече от десетилетие след приключването на програмата, много от засекретените доскоро файлове за наблюдения на НЛО ще бъдат предоставени на публиката за първи път.

Преди това някои файлове на МО за НЛО бяха публикувани онлайн на уебсайта на Националния архив на Великобритания, съобщава The Telegraph. Въпреки това, всички доклади за НЛО на агенцията ще бъдат публикувани тази година на „специална уеб страница на gov.uk“, заяви говорител на Британските кралски военновъздушни сили (RAF) пред The ​​Telegraph.

Решението дойде, след като британската информационна агенция PA Media подаде искане за досиетата на НЛО съгласно Закона за свобода на информацията. Длъжностните лица на Министерството на отбраната решиха, че „би било по-добре да публикуват тези записи, вместо да продължават да изпращат документи в Националния архив“, заяви говорителят на RAF.

Очарованието на Обединеното кралство от НЛО се развива около 1950 г., което подтиква МО да сформира Работната група за летящи чинии за справяне с явлението. НЛО в началото на 50-те години дори привлече вниманието на премиера Уинстън Чърчил, който през 1952 г. изпрати докладна записка до свой министър с въпроса: „Какво означава всичко това за летящите чинии? Каква е истината?“

Групата на летящите чинии заключава, че НЛО са измами, заблуди или обикновени предмети, които са били идентифицирани погрешно, препоръчвайки „да не се предприема по-нататъшно разследване на съобщени мистериозни въздушни явления“. Независимо от това, други подразделения на МО продължават работата по официално разследване на НЛО.

Последният доклад за НЛО, който ще бъде публикуван онлайн, е от 2009 г. и обхваща наблюдения, които се проведоха от януари до края на ноември същата година. Те включват „сребърна светлинка във формата на диск“ (докладвана през януари 2009 г.), „до 20 оранжеви и червени светещи светлини“ (докладвана през юни), „голяма ярка сребърна / бяла топка / сфера“ (докладвана през юли) и „три пламтящи златни кълба по диагонална линия в небето“ (докладвано през септември).

След като МО прие промяна на политиката на 1 декември 2009 г., според доклада агенцията вече не регистрира или разследва наблюдения на НЛО. Но това, което те откриха – включително много скорошни доклади за НЛО, които преди са били достъпни само като хартиени копия – ще бъдат публикувани онлайн през следващите няколко месеца, заяви Ник Поуп, бивш следовател на НЛО в МО.

„Има някои интересни неща в тези нови файлове“, каза Поуп пред The ​​Express.