Нови обвинения срещу Васил Божков

1
387
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Бизнесменът беше задържан заедно със свой съдружник в Обединените арабски емирства, но екстрадирането му е под въпрос

Васил Божков се разследва и за убийства, принуди и изнасилвания в периода от 2012 г. насам, обявиха от Специализираната прокуратура. Изискани са досъдебни производства от други прокуратури, които засягат конкретни случаи, свързани с разследване на убийства и опити за убийства.

Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания. Прокуратурата и МВР призовават всички граждани, които имат информация, да сигнализират на телефони: 02/982 8998 и 02/9828590, като анонимността им е гарантирана.

Васил Божков беше задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ) на третия ден от повдигането на седем обвинения срещу него и международното му издирване – и ден след като многотиражен седмичник обяви на първата си страница, че е забегнал в Гвинея с частния си самолет.

Заедно с бизнесмена е бил задържан и Георги Попов, който е един от най-близките му съдружници и по документи се води собственик на футболен клуб „Левски“, уточняват от БНТ. Според техни източници двамата са били открити в Абу Даби малко преди да напуснат Емирствата.

Междувременно в Австрия бе арестуван друг обвиняем от организираната престъпна група – Борис Бекяров. Четвъртият издирван е Александър Тумпаров.

Новината за залавянето на Божков обяви в петък вечерта главният прокурор Иван Гешев, като изтъкна добрата работа на българската прокуратура, МВР, МВнР и, не на последно място, българските служби за сигурност. 

След като получим официални документи от ОАЕ, ще направим всичко възможно да приберем поредния български олигарх, избягал от България, и той да бъде изправен пред българския съд, увери Гешев, но уточни, че това зависи и от държавата, извършила ареста.

„Между ОАЕ и България няма договор за правна помощ и сътрудничество. Много страни нямат такъв договор с ОАЕ. Но въз основа на добри дипломатически отношения между ОАЕ и съответната държава може да се стигне до решение, което да ускори екстрадицията… Отношенията между ОАЕ и България се подобриха през последните години“, коментира бившият ни генерален консул в Дубай Милен Керемедчиев.

Според него Божков по-скоро е задържан, отколкото арестуван в ОАЕ заради липсата на изпратени документи от българската прокуратурата за неговата екстрадиция.

„Честата практика в емирствата е да бъде отнет международният паспорт на лицето и то да пребивава на адрес, който обяви, докато изчака решението на съда. Ако не е задържан под стража, той е свободен да се придвижва из страната, да живее нормално, да оперира със средствата, с които разполага“, поясни Керемедчиев пред БНР в началото на седмицата.

По думите му ОАЕ набират капитали по всевъзможни начини и дават убежища на всякакви хора, желаещи да харчат парите си там:

„Там има десетки милионери от различни страни, които намират своя пристан в Емирствата. Нека не смятаме, че екстрадицията е невъзможна. Има прецеденти, в които с решение на емира се предприемат действия в полза на една или на друга държава, това се случва чрез добрите приятелски отношения между страните.“