4 страхотни съвета при избора на мъжки часовник — Gradski.bg

4
277
Добави коментар
georg4610
georg4610

Ако обмисляте покупката на мъжки часовник или вече имате такъв, но не знаете почти нищо за устройството, което обгръща китката ви, в този материал ще се опитаме да запознаем всеки мъж с основните тънкости при избора на качествен ръчен часовник.

От разглеждането на ползите и недостатъците на различните видове механизми, до анализиране на различните стилове мъжки часовници, ще се опитаме да покрием основите на всичко, което трябва да знаете, за да направите избор и да си закупите този класически аксесоар.

1. Какви видове мъжки часовници има

Започвайки да навлизате в света на часовниците, една дума, която ще изплува на повърхността и ще ви остави впечатление, е думата „механизъм“. Механизмът обхваща не само движението на стрелката около оста си, но и вътрешните механични части, които създават този ефект.

Движението и механизмът на един часовник са фундаментални за работата и измерването на времето – това е едно своеобразно „сърце“ на часовника.

Механизмите на часовниците биват три основни вида – механични, автоматични и кварцови. Ще се опитаме да ви запознаем с всеки от тях.

Механични

Механичните часовници разполагат с механизъм, който е задвижван от главна пружина – навита жичка от метал – която се навива ръчно. Веднъж навита, пружинката се развива бавно и равномерно, предизвиквайки малката стрелка да се движи плавно около циферблата на часовника.

За повечето почитатели на часовниците, механичните модели представляват „каймака на часовниците“, заради традиционния им произход, както и сложната работа и инженерна мисъл, която се отделят за тяхното създаване.

За тези ентусиасти, притежанието на механични часовници не опира само до показване на времето – това е начин да изразят своята признателност към историята, изискаността и майсторската изработка на тези аксесоари.

Като предимства на този вид часовници, можем да посочим липсата на нужда от батерия, гладкото движение на стрелката, както и неповторимия стил и характер, който подобен часовник дава на притежателя си.

Автоматични

Автоматичните часовници приличат много на механичните – те са задвижвани от главна пружина и използват сложни предавки за задвижване на стрелките, но не изискват от собственика на часовника да навива механизма всеки път.

Вместо това, естественото движението на ръката ви през деня навива автоматично главната пружинка и то без да се налага да правите нещо допълнително. От там идва и името „автоматично движение“, а на някои места тези часовници са познати и като „самонавиващи се“.

Кварцови

Ако сте част от средностатистическата мъжка група, най-вероятно часовникът, който носите в момента, е кварцов. Причината тези часовници да са толкова популярни е, че те са невероятно точни и много достъпни.

Вместо стандартната пружина, която задвижва механичните и автоматични часовници, кварцовите използват електричество, предоставяно от малка батерия. Батерията изпраща това електричество през малък кварцов кристал, карайки го да вибрира около 32 768 пъти в секунда. Вибрациите се измерват от верига, която ги конвертира в пулс, който пък от своя страна задвижва стрелката на часовника и създава онова характерно „тиктакащо“ движение.

Сред предимствата на тези часовници са точното измерване на времето, по-малката нужда от поддръжка, издръжливостта и най-вече достъпната цена, на която се предлагат.

2. Какви екстри са ви нужни в един часовник

Базовите часовници имат една основна функция – да ви казват колко е часът. Но в днешно време съществува огромно разнообразие от модели с най-различни и понякога дори абсурдни екстри. Най-честите такива са показването на дата или дори фазите на луната.

Освен тези най-чести екстри, много часовници предлагат добавки като аларми, индикатори за батерията и дори звукови индикатори.

Но може би една от най-разпространените екстри сред часовниците в наши дни е хронографът. Той представлява отделна и независима система, която в повечето случаи изпълнява функциите на секундомер. Повечето хронографи се състоят от три малки циферблата, вградени в основния.

В едната страна на корпуса най-често ще откриете два бутона, единият от които стартира/стопира хронографа, докато другият го нулира.

В някои часовници към хронографа е добавен и тахиметър – той представлява скала, която е поставена около корпуса на часовника и отброява секундите от 1 до 60.

Едновременното използването на хронограф и тахиметър позволяват на потребителя да изчислява най-различни неща като скорост, премината дистанция или разход на гориво (за случаите, в които пътувате).

3. Как да изберем часовник според повода

Повечето мъже се задоволяват с един или два часовника, но смятаме, че всеки себеуважаващ се господин трябва да разполага с часовник, подходящ за различните поводи, които съпътстват живота на всеки човек.

Така например за официални поводи или събития винаги е добре да заложите на стилен и изчистен часовник с каишка от естествена кожа. Такъв часовник е подходящ за всякакъв вид официално облекло и ще добави неповторим стил към вашия аутфит.

Ако сте от хората, които всеки ден спортуват, то за вас би бил подходящ по-спортен модел часовник. В последните години много популярни за тази цел станаха и така наречените смарт часовници или фитнес гривни, които освен че показват часа, разполагат и с много полезни функционалности, като измерване на дистанция, изгорени калории и следене на сърдечния ритъм.

За ежедневно носене може да изберете модел, който да е съчетание от стил, функционалност и издръжливост.

Такива са например часовниците с метален корпус и верижка, хронограф и тахимер.

4. Размер на часовника – как да го изберем спрямо ръката си

Един от факторите, който трябва да вземете предвид при избора на часовник, е колко добре пасва той, спрямо пропорцията на китката и ръката ви.

Ако е твърде голям за китката ви, той ще изпъква и ще се набива неприятно на око. Ако е твърде малък, пък, ще създава впечатлението, че носите дамски часовник.

Общото правило е, че ако обиколката на китката ви е между 15 и 18 сантиметра, трябва да изберете часовник, чийто диаметър е между 38 и 42 милиметра. Ако китката ви е по-голяма от 18 сантиметра, тогава се насочете към каишки, които са в рамките на 44-46 милиметра.

Все пак, най-добрият начин да оцените пропорционалността на един часовник спрямо китката и ръката ви е да го сложите и да се огледате с него. Допитайте се до приятелите и семейството си за мнение.

А ако не сте уверени, че ще получите професионално мнение, то може да се обърнете към експертите от магазина за часовници онлайн Timer.bg, където освен богата селекция от продукти, ще получите и ценни съвети, които са закон за всеки мъж, при избора на този така важен аксесоар.