Как смяната на времето влияе на здравето ни

2
239
Добави коментар
georg4610
georg4610

Смяната на лятно и зимно часово време, два пъти в годината е трябвало да има определен икономически ефект, който след няколко десетилетия се оказва не много успешен.

Наред с това насилствената промяна на стрелките оказва не малко влияние над хората, като са доказани редица странични действия, които могат да намалят тонуса или дори още по-директно да повлияят негативно на здравето ви.

Учените и най-вече лекарите са добре запознати с множеството състояния, които се увеличават или усложняват с простото местене на стрелките на часовниците с един час напред или назад.

Кога е въведена смяната на времето

Идеята е чрез изкуствената промяна на часа да се извлече максимумът от слънчевата светлина и по този начин да се оптимизират разходите за електрическа енергия.

За първи път това е направено в Германия по време на Първата световна война, през 1916 година.

Постепенно идеята придобива популярност, а в България е официално приета през 1979 година.

Още от самото начало има не малко противници, които предлагат от малки промени до тотална забрана на смяната на времето.

В Европейския съюз беше проведено гласуване, резултатите от което показаха, че хората искат отмяна.

Съгласуването между отделните държави се оказа не толкова лесно и на този етап се обсъжда и разглежда.

Какви са непосредствените промени за здравето

Като най-често срещано оплакване хората споделят това, че им е трудно да преместят биологичния си часовник на новото време.

Макар и преместването на стрелките на един луксозен мъжки часовник да е фасулска работа, организмът няма бутон, с който да го настроите на часа, който искате.

Много е вероятно да продължите да се събуждате по-рано, само заради това, че сте свикнали да ставате в определен час.

Така, ако сутрин ставате по-рано отколкото има нужда, ще ви се наложи за съжаление да издържите през целия ден и това автоматично ще го направи с един час по-дълъг.

Така умората се натрупва по един неусетен начин и повлича след себе си много затруднения, особено за хората с хронични проблеми.

Умората лесно отслабва организма и така ставате по-податливи на различни заразни заболявания.

Умората в комбинация със значително скъсените есенни дни оказват влияние и на настроението на хората.

Това може и да не е проблем, ако усетите лека депресия, но може да се окаже катастрофално за хората с различни диагнози и психиатрични състояния.

Те могат не само да се обострят, но и да се наложи коренна промяна в назначената терапия или медикаментозно лечение.

Умората може да окаже влияние и на хората със сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите докладват, че именно със смяната на времето са забелязали колко много от пациентите им се оплакват от промяна в състоянието.

Различни изследвания и статистики доказват, че именно през този период от година се отчитат резки промени в посока нагоре в броя на хората, потърсили спешна кардиологична помощ.

Всички тези промени, които се оказват непосилни за навременна адаптация от мнозина, водят и до увеличение на трудовите злополуки, катастрофите, понижена работоспособност и за съжаление на увеличени случаи на самоубийства.

Как да са адаптираме по-лесно към смяната на времето

Няма универсална формула и за една част от хората това не стои като проблем. Те просто не усещат по неприятен начин промяната на времето и това не им се отразява по никакъв начин.

Лекарите са установили, че около една седмица е достатъчна за повечето хора да свикнат с промените.

Това няма как да се приложи към всички и трябва да се отчитат спецификите на средата и различните хора.

Опитайте се да се наспивате. Така, ако има опасност да станете един част по-рано, добра идея е да легнете един час по-рано, за да сте отпочинали.

Не се натоварвайте излишно и по възможност не правете генерални промени в живота си точно по това време.

Не забравяйте да се храните здравословно и пълноценно. Няма значение колко добре спите, ако не сте си набавили всички важни витамини и минерали.

Това е най-добре да се случва не с помощта на хранителни добавки, а с даровете на самата природа, които са повече от достъпни за всички през есента.

Това е и времето, в което може да възползвате от последните тренировки на открито, преди да стане време за зимните спортове.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.57
27

Facebook
Twitter

Открихте проблем/неточност в текста?

Докладвайте за повече качествено съдържание!

Докладвай нередност