Ивайловград, Мезек и Александрово

1
133
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Хасково

Хасково е град разположен в южната част на България, сравнително близо до град Пловдив. Територията около града е заета предимно с хълмист релеф, тъй като градът е близо до Източните Родопи. Надморската височина на Хасково е 180 метра. Населението на града наброява приблизително 96 хиляди души.
Хасково е град изпълнен с история и интересни забележителности. Със сигурност най-известната сред тях е Статуята на Света Богородица, която е и най-голямата такава  в света. Статуята е построена през 2003 година и се издига на величествените 14 метра. Също така статуята фигурира и в прочутата Книга на световните рекорди на Гинес. Хасково със сигурност има какво още да покаже на своите посетители. Сред основните забележителности на града, може да посетите някои от възрожденските къщи, които са били собственост на заможни жители на Хасково. Те са интересни с техния интериор и богато украсените с дърворезба тавани. Хасковският театър сам по себе си е едно интересно място, което не бива да пропускате по време на своя престой в града. Интересен факт е, че първото театрално представление в Хасково се е разиграло през 1879 година и едва 40 години по-късно самодейни актьори решават да създадат Хасковския драмтичен театър. Светилището на Нимфите е много добре запазено тракийско светилище и представлява единствения нимфеум в България. През 1968 година обекта е обявен за национален паметник на културата. Паметникът на Незнайния воин, разположен на централния площад „Свобода”, е поставен там по инициатива на гражданите в чест на загиналите хасковлии във войните през 1912-1918 година.
Хасково определено е едно интересно място, на което бихте могли да отделите малко време, за да Ви впечатли със своите забележителни места и обекти.