Как различните подправките влияят на тялото?

1
179
Добави коментар
svetla58
svetla58

 Всяка подправка може да ни помогне да решим конкретен проблем: намаляване на дискомфорта, укрепване на имунната система, подобряване на храносмилането, премахване на излишната вода в тялото и неутрализиране на газовете в стомаха. Решаването на тези малки проблеми играе важна роля за поддържането на благосъстоянието. Ето какви са ползите и противопоказанията на всяка подправка.

За отслабване

Жен-шен. Подсилва метаболизма и предотвратява от преяждане..

Канела. Подобрява работата на стомашно-чревния тракт, понижава холестерола в кръвта.

Черен пипер. Подпомага разграждането на мазнините в организма, стимулира производството на ензими.

Горчица. Естествено слабително средство, помага за регулиране на холестерола в кръвта.

Куркума. Противовъзпалително средство, помага за пречистване на жлъчката.

Джинджифил. Предотвратява от възпаления, предизвиква усещане за ситост и помага за контролиране на апетита.

За плосък корем

Подуването на корема е един от най-често срещаните проблеми, които често решаваме с лекарства. Обикновените подправки могат да помогнат.

Градински чай . Благодарение на диуретичните си свойства, той може да облекчи излишната течност в организма.

Магданоз. Стимулира пречистването на бъбреците и цялата пикочно-полова система. 

Семена от копър. Те подобряват работата на нервната система, премахват токсините.

Чесън . Естествен антибиотик, който нормализира кръвното налягане и дори се счита за противораково средство. Също толкова полезен в суров и сушен вид.

Куркума. Поради своите антиоксидантни, аналгетични и седативни свойства се счита за суперхрана. Може безопасно да се добавя към салати и месни ястия. Най-известната смес на базата на куркума се нарича къри, която включва също кимион, кардамон, копър, карамфил, кориандър, чили и чесън.

Карамфил. Сред всички кулинарни подправки именно той съдържа най-голямо количество антиоксиданти. Използва се за подобряване на храносмилането.

Канела. В кафето и десертите не може без него. В допълнение към вкуса, той има противовъзпалителни свойства.

Пипер. Той е ефективен при отслабване, тъй като насърчава производството на солна киселина в стомаха, като по този начин ускорява метаболизма.

Подправки, с които не трябва да се злоупотребява

Употребата на определени подправки трябва да бъде регулирана. Важно е да знаете свойствата им и техните странични ефекти, преди да започнете активно да ги добавяте към вашата диета. Ето към кои подправки трябва да подходим внимателно.

Индийско орехче. То съдържа вещество, което може да причини зрителни халюцинации, тревожност, хипертония и психомоторна възбуда в големи количества. Ако консумирате от пет до седем грама на ден, токсичният ефект може да започне да се проявява веднага.

Сол. Натрият е един от компонентите на солта. Тялото ни се нуждае от него, за да поддържа стабилно ниво на клетъчната течност. Излишъкът му обаче може да причини натрупването на вода в тялото.

Чили чушки и други люти чушки. Те съдържат вещество със съдоразширяващи свойства, в излишък може да предизвика дразнене на стомашно-чревния тракт.