Защо е важно да подобрим финансовата си грамотност

1
271
Добави коментар
metalbeast
metalbeast

Финансова грамотност не се изучава в никой предмет в училище. За нея обикновено или са отговорни родителите, или сами се образоваме. Тъй като в страната ни частната бизнес инициатива съществува от едва 30 години (правенето на частен бизнес е било забранено до 1989 година), като цяло не можем да разчитаме на образование от вкъщи по теми като инвестиране, банкиране, кредитиране, ликвидност, активи и пасиви и тн. Още по-лошо е, че като цяло не говорим открито за парите и тяхното управление.

Затова трябва да бъдем отговорни към финансовото си състояние и да инвестираме на първо време в знания по темата. Не трябва да разчитаме на държавата, случайността и каквото и да било друго, освен самите нас що се отнася до нашите пари и благосъстояние. Има множество бизнес книги, а също така добра идея е и да ползваме услугите на финансови консултанти. Просто трябва да потърсим и да се поинтересуваме.  

Проблем у нас е погрешното схващане, че държавата е длъжна да се грижи за нас, за нашето здраве, образование, да ни осигури работа и пенсия. Само че държавата сме всички ние и колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-добре. Живеем в условията на пазарна икономика и всичко зависи от самите нас. Финансовата грамотност също зависи от нас, а от нея следват множество важни избори в живота ни, след които при несбъдване на положителните очаквания не трябва да обвиняваме никого освен нашето невежество.

Добрата ни обща финансова култура ще ни бъде от полза в много житейски ситуации. Знанията по темата за парите могат да ни помогнат в случаи на затруднения, поради неблагоприятно стечение на обстоятелствата в живота. Истината е, че човек никога и от нищо не е застрахован, всичко може да се случи, затова не трябва да се притесняваме и да го мислим, но и е добре да имаме на кого и какво да се опрем. По отношение на парите е добре да имаме определена сума в спестовна сметка, както и някакви активи, които при необходимост да можем бързо и лесно да продадем. 

Ето затова трябва да знаем какво представляват активите и пасивите, както и добре да ги различаваме. Често се прави точно тази грешка от хората от средната класа, които решават да правят нещо с парите си. Не са малко случаите, в които хората купуват ненужни вещи с мисълта, че може да им потрябват, или пък за да покажат повишения си статут в обществото. Типични покупки са по-скъпа кола, скъпо обзавеждане, харчене за скъпи почивки. В това няма лошо донякъде, стига да го правим заради самите нас и стига да сме инвестирали известна сума в нещо, което ще ни носи бъдещи приходи. Често проблемът с покупките на скъпи и луксозни вещи и коли е, че скоро стават морално остарели и трябва да ги заменим с нови, както и че много от вещите вече не ни носят това удовлетворение, както когато сме ги купили или малко след това. Така отново можем да се окажем в ситуация на финансови затруднения. При икономическа криза или възникване на непредвидени обстоятелства можем да се окажем в сериозни финансови затруднения, затова е добре да мислим преди да си купуваме луксозни или скъпи вещи, които не са ни чак толкова необходими, добре е да сме наясно доколко можем наистина да си ги позволим. 

От друга страна е важно да имаме добра финансова култура, за да можем да се предпазваме от различни опити за финансови измами, пирамиди, и изобщо да знаем как да защитим парите и активите си. Всъщност трябва да бъдем много внимателни с парите и имуществото си, със скъпите вещи, с инвестициите си. Опасности дебнат отвсякъде и винаги е било така, затова трябва да имаме добри познания как да разпознаваме опитите за измама, да знаем как да реагираме в такива ситуации, да потърсим навременна помощ от полиция, прокуратура или адвокат при възникване на проблем. Знаем, че измамите са наистина много и в много случаи престъпниците успяват да се измъкнат, затова колкото по-навременно съобщим в полицията при опит за измама, вероятността измамниците да бъдат заловени и осъдени е по-голяма.  

Добрата финансова грамотност ще ни бъде от полза при преценка на възможностите, които се откриват пред нас. Те могат да бъдат свързани не само с инвестиции, но и с работата, с това къде избираме да си купим жилище за живеене и тн. Също така финансовата култура ни позволява да можем да действаме по-смело и да рискуваме повече, що се отнася до финансовото ни положение и работата. Помага ни и в личното и семейно бюджетиране, при избор на подходящ кредит при нужда, при сключване на застраховки, при отдаване под наем и тн.