Израелската пропаганда расте – използват Netflix и HBO

1
145
Добави коментар
setlans
setlans

Израелската пропаганда се развива и осъвременява до такава степен, че вече се води под формата на популярни сериали в платформите Netflix и HBO.

Въпреки че расизмът към арабите и прославянето на Израел не са новост във филмовата и телевизионната индустрия, отскоро се забелязва скок в телевизионните сериали, прославящи израелските тайни служби, като се демонизират палестинците, като заплаха за глобалната сигурност и се заличава историята им.

Пример за това е сериалът на Netflix „Fauda“ („хаос“ на арабски), който придоби голяма популярност. Сериалът проследява екип на израелските отбранителни сили, чийто членове се маскират като палестинци, за да проникнат в палестински градове, села и протести. Те са известни с това, че се смесват с протестите, облечени като млади палестински мъже и отвличат протестиращи. Сериалът е силно критикуван за дехуманизиране на палестинците и напълното прикриване на военната окупация, като прикриват стените, които са изградени на Западния бряг и Газа, с цел да задържат палестинците.

Виж още: Арабската лига отхвърли „сделката на века“ на Тръмп

Друг сериал по HBO, наречен „Our boys“ („Нашите момчета“), драматизира скандалните събития около жестокото убийство на палестинското момче Мохамед Абу Хдейр и трима израелски заселници. Мнозина похвалиха сериала за това, че критикува Израел. Израелския премиер Нетаняху го заклейми като „антисемитски“. Въпреки това обаче, сериалът силно защитава и показва Шин Бет (израелската служба за вътрешна сигурност) като защитник на върховенството на закона.

Подобен сериал на Netflix е „The Spy“ („Шпионинът“, с участието на Саша Коен), който също прославя израелските тайни служби, като агенция, която се бори със злото, което неизбежно се случва във всички съседни арабски страни.

Най-новото допълнение към списъка с телевизионни сериали, които подкрепят Израел в пропагандната му война срещу палестинците е „Месията“ на Netflix. Още в първите епизоди на сериала се заявява, че палестинците нямат права над земята си. Също така, много често се казва, че Йерусалим е столица на Израел, което е неправилно, съгласно международното право.

Друго нещо, което прави впечатление е, че в началото на сериала, група палестински бежанци се отправят към окупираните Голански възвишения, за да изискват правото си да се върнат у дома. Когато достигат израелските военни огради, израелските военни не предприемат никакви действия, което в реалния свят не е така.

Ако сте запознати с Големия марш на завръщането (протести за възстановяване на правата на палестинците да се завърнат в Газа), то знаете, че евреите не позволяват приближаване до военните огради. По време на протестите, израелските военни застреляха стотици палестинци, но това не се случи в сериала, където военните просто стояха и наблюдаваха протестиращите палестинци.

По-наблюдателните зрители ще забележат и че палестинските протести в сериала се наричат „бунтове“ – дума, която обикновено се използва от масовите медии за делегитимиране на политически протест, предизвикваща конотации на безсмислено насилие и расизъм.

Сериалът прославя и проблемен агент от Шин Бет, който измъчва младо палестинско момче. Оказва се, че в миналото, той вече е убивал друго палестинско момче в акт на отмъщение. В сериала, действията му се разглеждат като оправдани, а освен това, агентът е представен и като измъчена душа и герой, който работи с агент от ЦРУ в името на световната сигурност.

Виж още: Ротшилд притежават 80% от Израел – и пряко контролират държавната политика на геноцид

Ясно е, че голяма компания като Netflix няма интерес да отразява коректно ситуацията в Палестина и Близкия изток, защото няма да спечели нищо от това, но по-разочароващо е, че арабски актьори се съгласяват да участват в подобни програми. Те стават съучастници в расистката пропаганда и в крайна сметка дехуманизират себе си.

Но използването на телевизията и киното не е ново в израелската пропаганда.

Скокът на подобни сериали, фокусирани върху възхваляването на Израел, е ясен опит да се спечели настоящата битка за легитимация. Въпреки че тази битка не изглежда толкова важна, ефективността на такива телевизионни сериали не може да се подценява. В днешно време, платформи като Netflix и HBO, заедно с „документалните“ National geographic, History channel и подобните, са основен източник на знание на много хора. Те представят това, което искат публиката да знае, а не истината.

Последвайте ни в социалните ни мрежи  Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / по текст на Yara Hawari от Al Jazeera Снимка: скрийншот от трейлъра на сериала