Видове биткойн нодове и тяхното значение за блокчейн веригата.

12
251
Добави коментар
hodlbg
hodlbg

Дефиницията за мрежови възел (node) може да варира значително в зависимост от контекста, в който се използва. Когато става въпрос за компютърни или телекомуникационни мрежи, възлите могат да бъдат с различно предназначение. Нодовете (възлите) са в състояние да действат като точка за преразпределение или като крайна точка за комуникация. Обикновено нодът физическо мрежово устройство, но има някои специфични случаи, когато се използват виртуални възли.

Най-просто казано мрежовият възел е точка, в която създава, получава или предава съобщение. Сега ще разгледаме различните видове нодове в мрежата на биткойн: пълни нодове, супернодове, миньорски възли и SPV клиенти.

Биткойн нод

Ако говорим за биткойните, които са проектирани като разпределени системи, мрежата от компютърни възли дават възможност на криптовалутата да се използва като децентрализирана дигитална валута от типа peer-to-peer (P2P – от потребител към потребител). Това го прави устойчив на цензура и не изисква посредник при осъществяването на транзакция от един потребител към друг, независимо от тяхното местоположение.

Следователно блокчейн възлите действат като комуникационна точка, която може да изпълнява различни функции. Всеки компютър или устройство, което се свързва към биткойн интерфейса, може да се счита за възел, тъй като тези устройства комуникират по някакъв начин помежду си. Тези нодове също са в състояние да предават информация за транзакции и блокове в разпределената мрежа от компютри, като използват биткойн протокола peer-to-peer (от потребител към потребител). Въпреки това всеки компютърен възел се дефинира според неговите специфични функции. Така че има различни видове биткойн възли.

Пълни мрежови нодове (full nodes)

Пълните възли са тези, които наистина поддържат и осигуряват сигурността на биткойн веригата, като те са задължителни за нея. Тези нодове могат да бъдат определени като напълно валидиращи възли, тъй като те участват в процеса на проверка на транзакции и блокове спрямо правилата за консенсус на системата. Също така пълните възли са в състояние да препредават нови транзакции и блокове към блокчейн веригата.

Обикновено пълният възел изтегля копие на блокчейна на биткойн с всеки блок и транзакция. Все пак това не е задължително изискване за да бъде счетен за пълен биткойн нод, като вместо това може да се използва редуцирано копие на блокчейн веригата.

Много организации и потребители използват пълни биткойн възли като начин да помогнат на биткойн екосистемата. Към 2018 г., в мрежата на криптовалутата функционират приблизително 9700 публични нодове. Трябва да се има предвид, че това число включва само публичните възли, които се отнасят към т. нар. „слушащи“ биткойн възли, които са видими и достъпни.

Освен публичните възли има много други скрити възли, които не са видими. Това са т.нар. „неслушащи“ нодове. Тези възли обикновено работят зад защитна стена, чрез скрити протоколи като Tor, или просто защото са конфигурирани да не „слушат“ за връзки.

Слушащи възли (супернодове)

По същество слушащ възел или супер възел е пълен възел, който е видим от останалите. Той комуникира и предоставя информация на всеки друг възел, който реши да установи връзка с него. Следователно супер нодът е по същество точка за преразпределение, която може да действа както като източник на данни, така и като комуникационен мост.

Надеждният супер възел обикновено работи постоянно и има няколко установени връзки. Той предава историята на блокчейн веригата, както и данни за транзакциите на множество възли по целия свят. Поради тази причина супер възелът може да изисква повече изчислителна мощност и по-добра интернет връзка в сравнение с пълният възел, който е скрит.

Миньорски нодове

За да може да се добиват биткойни при днешната голяма конкуренция от копачи, човек трябва да инвестира в специализиран хардуер и програми за добив. Тези програми или софтуер за добив не са пряко свързани с Bitcoin Core и се изпълняват паралелно, за да се изпробват и изкопаят биткойн блокове. Копачът може да избере да работи самостоятелно, като той е известен и като „соло миньор“, както и в групи – т.нар. копач в „басейн за добив“ или “майнинг пулове”.

Докато пълните възли на соло миньорите използват собствено
копие на блокчейн веригата, копачите от басейна за добив работят заедно, като
всеки от тях допринася за собствените си изчислителни ресурси (hashpower). В басейна
за добив само администраторът е задължен да изпълни пълен възел. Този нод може
да бъде определен и като пълен възел на копача в басейна за добив.

Заключение

Биткойн възлите комуникират помежду си чрез мрежовия протокол Bitcoin P2P (Bitcoin peer-to-peer) и по този начин гарантират целостта на системата. Биткойн нод, който се държи неправилно или се опитва да разпространява неправилна информация, бързо се разпознава от честните възли и се изключва от мрежата.

Въпреки факта, че работата на напълно валидиращ възел не осигурява финансови ползи, неговото използване се препоръчва. Той гарантират повече доверие, безопасност и поверителност за потребителите. Пълните възли гарантират спазването на правилата във веригата. Те защитават блокчейн мрежата от атаки и измами, (като двойно харчене например) . В допълнение пълният възел няма нужда да се доверява на другите и позволява на потребителя напълно да контролира парите си.