Видове крипто портфейли

12
237
Добави коментар
hodlbg
hodlbg

За да притежавате биткойн, трябва да намерите начин да съхранявате криптовалутата. Това може да стане на място, което се нарича крипто или биткойн “портфейл“. Вместо всъщност да съхранява биткойните, портфейлът притежава индивидуалния ключ, който ви позволява да получите достъп до вашия биткойн адрес, представляващ вашия публичен ключ. Ако софтуерът на портфейла е добре проектиран, благодарение на него ще изглежда сякаш вашите биткойни наистина са там. По този начин използването на криптовалутата е по-удобно и интуитивно.

Портфейлите могат да функционират на вашия компютър или
мобилно устройство, на приспособление за физическо съхранение или дори на лист
хартия. Тук ще разгледаме накратко различните видове.

Горещи и студени крипто и биткойн портфейли

Както вече се спомена, портфейлите с криптовалута могат също
да бъдат определени като „горещи“ или „студени“, според начина, по който
работят.

Горещ портфейл е всеки портфейл, който е свързан по някакъв начин с Интернет. Например, когато създавате акаунт в платформата Binance и изпращате средства в портфейлите си, вие ги депозирате в горещия портфейл на Binance. Тези портфейли се настройват доста лесно, а средствата са бързо достъпни, което ги прави удобни за търговци и други чести потребители на платформата.

Студените портфейли, от друга страна, нямат връзка с Интернет. Вместо това те използват физически носител, за да съхраняват ключовете офлайн, което ги прави устойчиви на опити за онлайн хакерски атаки. Като такива студените портфейли са склонни да бъдат много по-безопасна алтернатива на съхраняването на вашите койни. Този метод е известен още като студено съхранение и е особено подходящ за дългосрочни инвеститори или „холдери“ (hodlers).

Онлайн портфейли

Онлайн или базираните на облак портфейли предлагат по-голямо
удобство. Като цяло можете да получите достъп до вашите биткойни от всяко
устройство, ако притежавате правилните пароли. Всички те са лесни за
настройване, използват се с настолни и мобилни приложения, които улесняват
харченето и получаването на биткойни, а повечето от тях са безплатни.

Недостатъкът е по-ниската сигурност. Със своите частни ключове,
съхранявани в облака, трябва да се доверите на мерките за сигурност на хоста.
Както и да бъдете сигурни, че този портфейл няма изчезне заедно с парите ви, да
престане да функционира или да ви се откаже достъп до него.

Някои водещи онлайн портфейли са свързани с крипто борсите, като Coinbase и Blockchain. Други предлагат допълнителни функции за защита, като например офлайн съхранение на криптовалутата. Такива са Coinbase и Xapo.

Софтуерни портфейли

Инсталирането на биткойн портфейл директно на компютъра ви дава сигурността, че контролирате ключовете си. Повечето имат сравнително лесна конфигурация и са безплатни. Недостатъкът е, че те изискват повече поддръжка под формата на архивиране. Ако компютърът ви бъде откраднат или хакнат, а вашите лични ключове също не се съхраняват на друго място, вие губите своите биткойни. По-популярни софтуерни портфейли са Electrum и Bitcoin Core.

Мобилни портфейли

Мобилните портфейли функционират подобно на тези,
предназначени за настолни компютри, но те са създадени специално като
приложения за смартфони. Използването им е доста удобно, тъй като ви позволяват
да изпращате и получавате криптовалути чрез използването на QR кодове.

Като такива мобилните портфейли са особено подходящи за извършване на ежедневни транзакции и плащания, което ги прави важна опция за харчене на биткойни, BNB и други криптовалути в реалния свят. Trust Wallet и Mycelium са едни от най-добрите примери за мобилен крипто портфейл.

Точно както компютрите обаче мобилните устройства са уязвими на влиянието на злонамерени приложения и софтуер. Затова се препоръчва да шифровате мобилния си портфейл с парола и да архивирате личните си ключове или сийд фраза, в случай че вашият смартфон се загуби или престане да функционира.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли са малки устройства, които от време на време се свързват с мрежата, за да извършват биткойн транзакции. Те са с изключителна защита, тъй като обикновено са офлайн и следователно не са податливи на хакерски атаки. Те обаче могат да бъдат откраднати или изгубени заедно с биткойните, които се намират на съхранените частни ключове. Някои големи инвеститори държат хардуерните си портфейли на сигурни места, като банкови каси например. Забележителни примери за хардуерни портфейли са Trezor и Ledger Nano X.

Хартиени портфейли

Хартиеният портфейл е лист хартия, върху който физически се
отпечатва крипто адрес и неговият личен ключ под формата на QR кодове. След
това тези кодове могат да бъдат сканирани за изпълнение на транзакции с
криптовалута.

Някои уебсайтове за хартиени портфейли ви позволяват да изтеглите техния код, за да генерирате нови адреси и ключове, докато сте офлайн. Като такива тези портфейли са силно устойчиви на хакерски атаки онлайн и могат да се считат за алтернатива на студеното съхранение.

Забележка

Специфичните компании и сайтове, споменати тук, не са единствените налични опции и не трябва да се приемат като препоръка.