УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе в орбита поредните 60 спътника от групировката Старлинк!

2
199
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX

17 февруари 2020 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Добрата година за СпейсЕкс продължава! Днес, на 17-ти февруари, в 17:05 ч. българско време излетя космическата ракета „Фолкън 9“. Броени минути след началото на мисията бяха изведени поредните 60 спътника от интернет групировката на Илон Мъск „Старлинк“. 

За съжаление днешният успех беше леко помрачен от факта, че първата степен на „Фолкън 9“ не успя да уцели точно плаващата платформа в океана. От СпейсЕкс обаче ни информират, че ракетата е запалила двигателите си благополучно и е извършила меко приводняване, което ще позволи на компанията да си я прибере. Това бе четвъртият полет за тази първа степен. Като изключим частната фирма Блу Ориджин, която многократно изстрелва ракети в космоса, но по суборбитална траектория, СпейсЕкс засега е единствената американска компания, разполагаща с частично възвръщаема орбитална ракета. Нито една друга ракетна фирма или държавна агенция – ни в САЩ, ни в Русия, ни в Западна Европа, ни в Китай не може да се похвали с четири полета на една и съща степен.

Днешният полет бе рекорден за СпейсЕкс и поради една друга причина – това е най-краткото време за рециклиране на ракета за компанията до този момент. Предишното изстрелване на същата тази степен бе на 16-ти декември, което означава, че са минали само 63 дни между полетите ѝ. Все още обаче предстои на СпейсЕкс да бие световния рекорд за рециклиране на орбитален носител – той все още се държи от совалката „Атлантис“, която през 1985-та успя да извърши два полета в рамките на 54 дни. 

Най-важното от днешната мисия обаче си остава успешното изстрелване на поредната порция спътници на „Старлинк“. С това интернет сателитите на Илон Мъск са вече почти 300. Нужни са още около 400 за минимално покритие и 800 за средно. Когато бъде достигнато цялостно покритие, в космоса ще има 1 584 спътника. Някой ден СпейсЕкс може дори да получи разрешение, което ще позволи в космоса да работят общо 42 000 спътника.

Амбициите на Мъск не се посрещат с всеобщо одобрение – според астрономическата общност множеството спътници в близкия космос сериозно ще пречат на наземните телескопични наблюдения. При това Мъск е само един от играчите в тази област. Подобна мегагрупировка строи британската компания УанУеб чрез руски ракети, отделно Русия има план за собствена групировка „Ефир“, а Амазон и Боинг също предвиждат аналогични проекти. 

СпейсЕкс наскоро тестваха спътник с черно покритие и ако той се окаже достатъчно работоспособен, част (макар и не всички) от проблемите на астрономите ще бъдат решени. Но докато технологията се докаже, компанията продължава да изстрелва спътници от класически тип.

Дори и проектът да дразни някои хора, въвеждането на „Старлинк“ в експлоатация може да се окаже по-малкото зло. Ако има интернет покритие навсякъде по света, тоталитарните политически режими ще са в много трудна позиция – да, вероятно компаниите ще се наложи да изпълняват някои регулации, за да бъде допуснато приемането на спътниковия сигнал на територията на съответната държава, но когато технологията я има, всички знаем колко трудно начинание би било цензурирането. Освен това ако „Старлинк“ се окаже печеливш проект, той ще налее много пари в джоба на Мъск за осъществяването на пилотирани мисии до Марс. А с усвояването на Слънчевата система ще стане възможно преместването и на астрономическата техника в космоса.

Едно е сигурно – човечеството е на прага да стане космически вид. Промяната чука на вратата – време е да свикнем, че скоро небето ще изобилства не само от звезди, но и от апарати, построени от човешка ръка. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube) връзка

Харесвате ли статиите на КОСМОС БГ? Подкрепете блога в Patreon! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/