Въглехидратен ден – любимият ни от 90 дневната диета

1
331
Добави коментар
Hacktivismo
Hacktivismo

Безспорно любимият ден на всички, спазващи 90 дневната диета, е въглехидратният ден. Причините са много. От една страна, хранителните продукти, позволени през този ден са най-разнообразни, за да позволят всякакви импровизации в кухнята. От друга страна, въглехидратите най-често са и любимите ни храни по принцип. Присъствието на такъв ден в 90-дневната диета, между другото, е поредното доказателство, че тя не включва твърде много лишения и ограничения, а напротив, един вид е либерална дори към хората, които обичат да си похапват по-калорични храни.

Най-важните факти за въглехидратния ден, с които да сте наясно Имайте на предвид, че въглехидратният е третият основен вид ден от 90 дневната диета. Първия е протеиновият, на втория се консумират бобови култури и варива и чак след това, на третия ден можете да се отдадете на любимите си въглехидрати.Въпреки, че е въглехидратен или още наричан тестен ден, при него въглехидратите не са позволени в рамките на цялото денонощие. Би трябвало вече да сте наясно, че според 90 дневната диета закуската е еднаква за всички дни – консумират се плодове. Това правило изцяло важи и за въглехидратния ден. Изключение прави само водния ден, когато буквално се пропуска закуската, тоест не се ядат плодове, а само вода или най-много зеленчуков / плодов сок.С позволението да се храните с въглехидрати не трябва да се прекалява. Да, през този ден са ви позволени далеч повече хранителни продукти. Съветът на диетолозите обаче е да наблегнете на разнообразието и качеството на храната, а не на количеството и грамажите през въглехидратния ден. Смята се, че ако човек приеме повече въглехидрати, отколкото тялото му може да преработи, те се натрупват в тялото като подкожни мазнини, с което реално проваляте диетата си.Въглехидратният ден, всъщност, е вегетариански. През него е добре да се придържате към режим, изключващ както месо, така и млечни продукти. Същото важи и за яйцата.Най-яката новина е, че дойде ли въглехидратният ден, имате възможността да си хапнете нещо сладко. Интересното е, че повечето специалисти в областта на ефикасната 90 дневна диета, съветват да си хапнете нещо сладичко вечер!

А сега нека надникнем в детайли на менюто за въглехидратния ден от 90-дневната диета. Да започнем със закуската. Както вече споменахме, тя по традиция, представлява плодове, като те трябва да са от един и същи вид.

Обяд – обикновено е тестено изделие, но не забравяйте, че в него не трябва да присъстват млечни продукти или яйца. Можете да заложите на макарони със зеленчуци, постна пица с доматен сос, овесени ядки или грис, палачинки с гъби, хлебче с чеснов привкус, кус-кус или солени сладкиши.

Вечеря – обикновено е позволено да си хапнете нещо сладичко – например, сладолед, кекс, тиквеник, юфка или погача, меденки, мъфини, козунак, кифлички и дори филия с течен шоколад!

Интересни рецепти за въглехидратния ви ден

А сега нека ви предложим нашите топ 3 рецепти за въглехидратния ден от вашата вкусна, здравословна и ефикасна 90 дневна диета, за да ви помогнем поне малко в отговора на въпроса – какво да ям?!

Постно шарено кус-кус предизвикателство

Какво ми е нужно? – 100 грама кус-кус, пресни подправки (босилек, кориандър, чесън, стар и зелен лук), 2-3 обелени моркова, 2 червени чушки, 2 розови домата, малко зехтин и подправки за овкусяване: черен пипер, кимион и сол.

Как да приготвим ястието? – Задушете пресните подправки на тиган с малко зехтин, докато набъбва кус-кусът в 100 мл вряла вода. Добавете към подправките нарязаните на ситно зеленчуци и след като омекнат, прибавете готовия кус-кус.

Спаначени кифлички

Какво ми е нужно? – 1 килограм спанак, 100 грама смлени ядки, 2 глави стар лук, 20 мл зехтин, червен и черен пипер, сол на вкус.

Как да приготвим ястието? – Смесете всички продукти и замесете тесто. Оставете го на страна за час. Направете след това малки топки и ги изпечете в предварително загрята на 150 градуса фурна за около половин час

Кекс с мед

Какво ще ми е нужно? – 2 чаши бяло брашно, една шепа сушени плодове, 4 лъжици мед, 30 мл зехтин, малко натрошени ядки, 1 супена лъжица какао, 1 бакпулвер, ванилия и канела по желание.

Как да приготвим ястието? – Загрейте малко вода с 1 чаена чаша захар и добавете меда, като започнете да бъркате енергично, докато получите гладка смес. След като изстине, добавете всички останали продукти и разбъркайте с миксер. Изпечете в предварително загрята на 200 грама фурна и поръсете с натрошените ядки.