Стандартни и нестандартни размери на матраци

2
243
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

 Стандартни и нестандартни размери на матраци

Преди да тръгнете да избирате матрак за вашата спалня, трябва да знаете в какъв размер да го поръчате. Производителите предлагат на клиентите си богат избор от размери, които се водят стандартни за българския пазар. Ако обаче не успявате да намерите вашите размери сред различните таблици, това означава, че най-вероятно вашият размер е нестандартен. Какво представляват стандартните и нестандартните размери, как да разберете вашият какъв е, ще научите именно в тази статия.

 

Как да разберете от какъв размер имате нужда?

Първото нещо, което трябва да знаете е как точно да измерите вашият размер. Ако леглото ви е ново, най-вероятно няма да има нужда да мерите, а просто да погледнете характеристиките на леглото ви. Почти всички фирми за легла са записали и даденият модел за какъв размер матрак е подходящ. Ако леглото ви обаче е старо и искате да смените само съществуващия матрак, то вариантите са взимането на размерите са два. Единият вариант е да измерите старият ви матрак (стига да не е много деформиран). Най-точното взимане на размери обаче е да премерите светлият отвор (вътрешен отвор) на леглото ви. Това е мястото, където ще легне новият ви матрак и  по размери те трябва да са еднакви.

 

Стандартен размер матрак

Най-вероятно първо се запитвате какво означава стандартен размер матрак? Това са размерите, които се срещат най-често при производителите и се изработват постоянно от фирмите за матраци. Стандартните дължини са 190 см и 200 см. При ширините има повече избор – те може да се единични размери (82 см; 90 см; 114 см; 120 см), както и двойни (140 см; 144 см; 160 см; 164 см; 180 см). Хубавото е при стандартните размери матраци е, че в повечето случаи те се държат в наличност и може да ги получите в рамките на няколко работни дни или директно да ги вземете от магазин за матраци.

 

Нестандартен размер матрак

При нестандартните размери няма определени размери, които се срещат. Тук може да се срещнат различни дължини и ширини, в зависимост от самото легло. Вие трябва да измерите точно светлия отвор и да направите запитване за изработката. При нестандартните размери няма как да намерите нещо налично, тъй като това е размер, зададен от вас и производителите не държат в наличност. Лошото при такъв размер е , че не всеки матрак може да се изработи в нестандартен размер. В такъв случай, трябва да се насочите към друг модел или да попитате за сходни матраци, които да се изработят по индивидуални размери. Другото, което най-вероятно ще изискват от вас е да се преведе капаро, за да се стартира изработката. Сроковете за изработка всеки производител сам определя, като те могат да варират от 5-10 работни дни до 30 работни дни, а може и повече.

 

Размерите на необходимият матрак са едно от най-важните неща, които трябва да предвидите преди да тръгнете да търсите за нов модел. Ако размера ви е нестандартен, не е необходимо да се тревожите. Производителите стават все по-гъвкави в предлагането на нестандартни размери матраци, все повече модели може да се изработят по зададени от вас параметри. Единственото, което трябва вие да направите е да се въоръжите с малко повече търпение, за да получите мечтаният нов матрак.