Пилотиран космически кораб Крю Драгън ще изведе туристи във висока орбита на 1 000 километра над Земята!

2
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: мишената за скачване „Аджена“, заснета от екипажа на „Джемини 10“ по време на мисията във висока орбита през 1966-та година. Photo credit : NASA

19 февруари 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Прекалено дълго време отмина, откакто астронавти летяха по-надалече от пределите на ниската околоземна орбита. След приключването на експедицията до Луната „Аполо 17“ през 1972-ра, руските космически кораби „Союз“ и американските совалки са летяли само на височина около 400-500, максимум 600 километра (когато са провеждани обслужващите мисии до телескопа „Хъбъл“). И докато НАСА подготвя следващите пилотирани мисии до Луната посредством кораба „Орион“ през 2024-та година, а СпейсЕкс конструира „Старшип“ за експедиции до Марс, изглежда, че първото голямо постижение за пилотираната космонавтика през 21-ви век ще стане посредством вече съществуващ кораб – „Крю Драгън“. Мисията, включваща изпращането на туристи във високите предели на околоземната орбита, ще бъде изстреляна през втората половина на 2021-ва или през първата половина на 2022-ра.

Инициативата е организирана от частната компания Спейс Адвенчърс, която в периода между 2001-ва и 2009-та изпрати в орбита първите космически туристи Денис Тито, Марк Шатълуърт, Грегъри Олсън, Анушен Ансари, Чарлз Симони, Ричард Гариът и Ги Лалиберте. Всички тези туристи летяха благодарение на споразумение между Спейс Адвенчърс и Русия. Сега компанията е подписала договор със СпейсЕкс за изстрелването на четирима частни астронавти на мисия, която няма да включва полет до Международната космическа станция.

В случай че има заинтересовани страни, космическият кораб „Крю Драгън“ ще полети на височина поне два пъти по-голяма от тази на МКС. Според Том Шели, президентът на Спейс Адвенчърс, целта на кораба е да се отдалечи на разстояние 1 000 километра от Земята. Мисията ще е много сходна с тази на височинните експедиции от програмата на НАСА „Джемини“ – например през 1966-та година корабът „Джемини 11“ постигна рекорд за пилотирана мисия в околоземна орбита от 1 374 километра. 

Но уви, такива мисии са също в далечната история на космонавтиката. Време е за промяна! 

Тъй като става въпрос за мисия от четирима души-туристи, а това е капацитетът на „Крю Драгън“, изглежда, че корабът ще бъде изстрелян без пилот на борда. Т.е. туристите ще зависят само от автоматиката на „Крю Драгън“, а СпейсЕкс винаги са твърдяли, че корабът е напълно автономен. 

Ще видим дали идеята на Спейс Адвенчърс ще се реализира – за съжаление последният полет на компанията бе през далечната 2009-та година. През 2015-та фирмата трябваше да изстреля певицата Сара Брайтман в космоса, но само няколко месеца преди изстрелването тя се отказа. По официална информация това се е случило поради „семейни причини“, но според неофициалните слухове е имало притеснение относно надеждността на космическите кораби „Союз“ – а същата тази година катастрофира един от „Прогрес“-ите.

Според прес-съобщението, публикувано на уебсайта на Спейс Адвенчърс, договорът със СпейсЕкс „надгражда на успеха на „Крю Драгън“ по време на първата му демонстрационна мисия до МКС през 2019-та година и скорошният успешен тест на спасителната му система“. Безспорно успехите на СпейсЕкс и „Крю Драгън“ са повлияли на решението височинната мисия да бъде реализирана именно с този кораб! 

За повече информация: Спейс Адвенчърс

Харесвате ли статиите на КОСМОС БГ? Подкрепете блога в Patreon! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/