Роскосмос замени космонавтите на следващата пилотирана мисия с дубльорите им по медицински показатели

1
124
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: Тихонов и Бабкин по време на тренировка в кораб „Союз“ през 2018 г. Фото : Роскосмос

20 февруари 2020 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Вчера Роскосмос оповести, че руският екипаж на пилотирания космически кораб „Союз МС-16“, състоящ се от космонавтите Николай Тихонов и Андрей Бабкин, ще бъде заменен от техните дубльори Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.

Измененията касаят само руския екипаж на кораба. Американският им колега Крис Кесиди продължава подготовката за мисията си съобразно установения план. Изстрелването на „Союз МС-16“ остава насрочено за 9-ти април. 

Роскосмос съобщава единствено, че причината за замяната е „медицински показатели“. Според неофициални сведения Тихонов е получил очна травма по време на разходка, когато клон го е ударил в лицето. 

Макар че това на пръв поглед изглежда незначителна новина (какво по-нормално е, когато основният екипаж не е в готовност, да бъде сменен от дублиращия?), няма спор, че Тихонов и Бабкин преживяват огромна лична трагедия. Двамата чакат своя първи полет от десетилетия!

Николай Тихонов (р. 1982 г.) е избран за космонавт през 2006-та година. Той е избран за дубльор на кораба „Союз МС-02“ през 2016-та, а после за част от основния екипаж на „Союз МС-04“ през 2017-та, но поради орязването на бюджета е премахнат от него. Отново е преназначен да лети през 2018-та на кораба „Союз МС-10“, но заради липсата на готовност на руския сегмент вследствие на отлагането на изстрелването на многострадалния модул „Наука“ е пак премахнат от екипажа. Следващото му назначение е на „Союз МС-15“ и тогава е премахнат за трети пореден път като следствие от катастрофата на „Союз МС-10“. Това е четвъртият път, когато Тихонов губи мястото си на кораба! 

Андрей Бабкин (р. 1969 г.) е избран за космонавт през 2010-та година и е назначен за своя първи полет чак през 2020-та, на „Союз МС-16“, когато е премахнат от него.

Въпреки че засега „Союз“-ите са единственият начин за превоз на астронавти и космонавти до МКС (или поне бяха, защото вече американският кораб „Крю Драгън“ е в готовност за полет), руските космонавти са тези, които най-дълго време чакат за първата си мисия. Според статистиката времето, което минава от назначаването за астронавт до първата мисия за астронавт на САЩ, е средно 5.7 години. За астронавт на ЕКА – 6.1 години, за канадски астронавт – 6.5 години, за японски – 8.5 години. Руските космонавти чакат средно цели 9 години – и това до голяма степен се дължи на факта, че всеки път когато Русия прави селекция, се чертаят амбициозни планове, но повечето от тях си остават на чертожната дъска.

Що се касае до дубльорите, които сега ще летят, Анатолий Иванишин е ветеран – избран през 2003-та година за космонавт и има вече два полета зад гърба си. Късметът се усмихва на Иван Вагнер, който е избран за космонавт през 2010-та и след десетгодишно чакане ще получи своя шанс да лети още сега поради замяната на екипажа. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/