Многострадалният руски спътник Меридиан-М най-после излетя вчера, мисията – на крачка от авария

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от вчерашното изстрелване. Фото: Роскосмос

21 февруари 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 20-ти февруари, руската ракета „Союз-2.1а“ с космическия спътник „Меридиан-М“ най-сетне излетя след близо месец забавяне. Напомням на читателите, че забавянето бе резултат от констатирана повреда в третата степен, касаеща нейното окабеляване. Оказа се, че не е възможно степента да бъде ремонтирана на космодрума, така че екипите се принудиха да доставят резервна трета степен.

Роскосмос оповести, че полетът на ракетата е бил успешен и че спътникът е бил изведен в целева орбита. По-късно обаче се оказа, че руската космическа агенция е премълчала за аномалия, която е могла да доведе до цялостна катастрофа.

Първоначално руските медии съобщиха на базата на свои интервюта с анонимни източници в ракетно-космическия отрасъл, че третата степен се е изключила по-рано от очакваното и че въвеждането на спътника в орбита е станало само благодарение на допълнителната работа на ускорителния блок „Фрегат“. Причината за това отклонение от работата на третата степен е била недостатъчно зареждане с гориво.

По-късно обаче РИА Новости оповести, че не е имало претупване на работата на стартовата площадка и ракетата е била напълнена с гориво по план. И докато действително е сработила сигнализацията за недостиг на гориво, което е довело до преждевременното изключване, причината е била в програмното обезпечение. 

Всичко това показва, че дори и руските ракети „Союз“ не са застраховани от грешки в програмния код. Хубаво е да го имаме предвид занапред – особено знаейки, че от месец април нататък космонавтите ще бъдат изстрелвани с ракети от серията „Союз 2“ като тази, която летя вчера – а те са модернизирани и цифровизирани за разлика от предишните аналогови „Союз-ФГ“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/