Топ 10 на плажовете в Турция

24
381
Добави коментар
DSTours
DSTours

 

10 от най-добрите плажа в Турция според TripAdvisor

 

 

 

Турция безспорно е сред най-предпочитаната дестинация за лятна почивка за голям брой българи. Виновници за това са благоприятният климат, изгодните цени, удобните полети (чартъри от Варна), красивите плажове и първокласното обслужване в турските курорти.

 

Едно от задължителнните условия за незабравима лятна почивка е добрият плаж. Турция със сигурност може да се похвали с безброй отлични плажни дестинации. По-долу ще намерите топ 10 на най-добрите турски плажа, според престижната класация на Трип Адвайзър:

 

 

№ 1.  Плаж Клеопатра, Алания

Според легендите в древността Алания е била лятна столица на Селджукската държава и любимо място на египетската владетелка Клеопатра (69-30 г.пр.н.е.). Може би заради това една от най-важните атракции за туристите носи нейното име.

Плажът Клеопатра е посещаван от близо 2 милиона туристи годишно. Простира се на 2,5 километра дължина и е ежегоден носител на Син флаг (световен сертификат за чистота). Ако сте на почивка в Алания, няма как да предпочетете друго място, на което да събирате слънчев тен. Плажът Клеопатра е покрит с фин бял пясък, водата е чиста и прозрачна, а в непосредствена близост има разнообразие от магазини, кафенета и ресторанти.

Алания с сред предпочитаните региони на Анталия, тъй като предлага и по-бюджетни варианти на 5-звездно настаняване. Разгледайте тук офертите ни за почивка в Анталия с чартърен полет от Варна:

 

 

№ 2. Плаж Изтузу, Далян

Известен е като „Плажът на костенурките“ и е сред най-добрите плажове на Турция. Плажната изица е с дължина около 5 км и се намира в югозападна Турция- между курортите Мармарис и Фетие, там, където река Далян се влива в Средиземно море и създава красиви природни пейзажи. Не пропускайте да им се насладите с разходка с лодка по делтата на реката.

Днес Изтузу е резерват на костенурките карета, характерни за региона и известни с размерите си, достигащи 100 см. В периода от май до октомври, когато костенурките снасят яйцата си, през нощта плажа е затврен за посетители, а през деня в зоните, които са маркирани за гнездене чадърите, шезлонгите и копаенето на дупки са забранени.

Град Далян е известен и с гробниците на ликийските крале. Гледката е впечатляваща, тъй като всички те са издълбани в скали, отвесно разположени над водата. Близо се намира и древният град Каунос. Там можете да видите пристанището и амфитеатъра, построени на границата на две цивилизации – ликийската и кирийската.

Цялата околност е подходящо място за еднодневна екскурзия или кратка разходка сред природни и исторически забележителности.

 

 

№ 3. Плаж Ичмелер, Мармарис

Ичмелер (Icmeler) е малък крайбрежен град, разположен на 8 км от Мармарис. Намира се на мястото, където се събират Егейско и Средиземно море, а от към сушата е обграден от зелени борови гори. Плажът безспорно е един от най-красивите в Турция.  Ичмелер е един от най – атрактивните курорти, подходящ за практикуване на водни спортове, пътешествия с лодки и нощен живот.

 

 

№ 4. Плаж Капуташ, Каш

Капуташ ще ви плени с тюркоазенозелена вода, чист пясък, крайбрежни скали и тайнствени пещери. Разположен в края на красив полуостров в Средиземно море, Каш е един от най-важните центрове за подводно гмуркане в Турция. Плажът е чудесен избор за търсещите диви места и непокътната природа. Спиращата дъха гледка от пътя над плажа ще остане завинаги в съзнанието ви, а преодоляването на 180-те стъпала до самия плаж със сигурност си заслужава!

 

 

№ 5. Плаж Чираль (Çıralı)

Плаж Чираль се намира на 1 час с кола от град Анталия, югоизточно от Кемер. Курортът е тих и спокоен, с малки фамилни хотели- перфектното място за семейна почивка в Турция. Комбинацията от зелени планински склонове и лазурно море му отреждат 5-то място в класацията на потребителите на Трип Адвайзър. Част от местността е защитана заради гнезденето на костенурките, а в непосредстена близост са руините на древния град Олимп – чудесна възможност да разнообразите почивката си на плажа с разглеждане на забележителности!

 

 

№ 6. Плаж Патара, Гелемиш

Плажът е сред най-дългите и необятни плажове по Средиземноморието, разположен близо до древния ликийски град Патара. Ще го откриете на около 15 км от Фетие, а дължината му е цели 18 км, върху които ще намерите всички условия за плажуване и водни спортове. Плажът е част от национален  парк и също е защитена местност за гнезденето на костенурките карета. В близост до него се намира и древният град Патара с археологически находки и красива природа. На плажа няма да намерите шезлонги и шумни заведения, но ще можете да се насладите на уникалната красота на тази част на Турция и да усетите историческото и екологичното значение на региона.

 

 

№ 7. Плаж Аязма, Чанаккале (древна Троя)

Това тихо и романтично местенце се намира на територията на малкия остров Бозджаада-Тенедос (40 кв.км), бивше гръцко владение. Плажът е спокоен и малко известен, облян от сините води на Егейско море. Чанаккале е един от най-близките курорти до България и предпочитан за пътуващи с автобус или собствен транспорт.

 

 

№ 8. Лара, Анталия

Плажът на Лара е дълъг повече от 3 км, обсипан със златист фин пясък. За „Перлата на турската Ривиера“ Анталия няма нужда да ви убеждаваме, че е едно от най-добрите места за почивка в Турция.

 

 

№ 9. Плаж Илица, Чешме

Плажът е широк и дълъг, със северно изложение. Разположен е сред живописен полуостров, край Чешме и Измир и потребителите на Трип Адвайзър му отреждат 9-то място.

 

 

№ 10. Плаж Калис, Фетие (Çalış)

Калис е един от най-предпочитаните туристически райони на Фетие. Със своя пясъчен плаж с дължина 4 км, Калис е едно от популярните места за уиндсърф и кайт – сърф. Освен това е и едно от местата, където можете да наблюдавате най-красивите залези на фона на планината…

 

 

 

 

 

P.S: № 11. Плаж „Синята лагуна“, Олюдениз, Фетие

 

Няма как да пропуснем и едно от най-живописните местенца по турското крайбрежие. Известен като „Синята лагуна“, плажът на Олюдениз безспорно е един от най-красивите в света. Всяка снимка от там ни кара да си мечтаем за почивка на този плаж! Разположен е в района на Фетие, на границата между Средиземно и Егейско море, заобиколен от високи зелени гори на национален парк. 

 

 

 

 

Плажовете на Турция са безброй много, кой от кой по-красив и неустоим. Където и да попаднете, със сигурност ще прекарате почивката си незабравимо. Разгледайте тук част от предложенията ни за почивка в Турция с директен полет от Варна:

А на Вас, кой ви е любимият плаж в Турция?

 

 

 

 

Полезни връзки:

Почивки от Варна | Екскурзии и почивки | Екзотика | Самолетни билети | Чартъри Германия | Други услуги