Американската астероидна мисия Озирис-Рекс облетя резервното място за спускане Оспрей

1
153
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на региона Оспрей, заснета на 11-ти февруари от камерата „MapCam“ на мисията „Озирис-Рекс“. Към момента на фотографиране разстоянието между автоматичната станция и повърхността на Бену бе 600 метра. Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

22 февруари 2020 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. На 11-ти февруари космическата мисия на НАСА „Озирис-Рекс“ извърши успешно облитане на дублиращото място за спускане Оспрей на астероида Бену. Всичко завърши безпроблемно, с едно-единствено изключение: отклонение в работата на лазерния висотомер, поради което някои от получените снимки са леко извън фокус.

Големи скали, намиращи се източно от Оспрей. Снимката е заснета на 11-ти февруари, когато „Озирис-Рекс“ бе на разстояние 600 метра от повърхността на астероида. Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

НАСА напомня, че лазерният висотомер вече е изпълнил всички необходими задачи за мисията „Озирис-Рекс“, така че ръководството на мисията не се притеснява от евентуални по-нататъшни смущения в неговата работа. Благодарение на него бяха изготвени подробни триизмерни топографски карти.

Напомням на читателите, че американската мисия „Озирис-Рекс“ бе изстреляна на 8-ми септември 2016-та година посредством ракета-носител „Атлас 5“. На 3-ти декември 2018-та автоматичната станция се сближи с астероида Бену, а на 31-ви декември същата година влезе в орбита. „Озирис-Рекс“ е най-амбициозната възвръщаема експедиция, която НАСА провежда след приключването на лунната програма „Аполо“! Очаква се роботизираната станция да събере до 2 килограма почвени и скални проби.

Не мога да не напомня също така и за българския принос към мисията „Озирис-Рекс“. В средата на 2019-та Планетарният научен институт в рамките на инициативата „Космокуест“ организира картографиране на повърхността на астероида Бену с цел подбирането на безопасни места за пробовземане. В инициативата се включиха сънародници и в края на месец декември стана ясно, че аз (Светослав Александров) съм картографирал основното място на кацане Найтингейл, а Лъчезар Костов и Маринела Димитрова – едно от дублиращите места Сендпайпър.

За повече информация: Официален уебсайт на Озирис-Рекс

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/