Блокчейн технологии и противодействие на корупционните практики

2
202
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Блокчейн обещава да внесе генерални промени в много обществени и бизнес сектори, като революционизира дигиталните практики такива, каквито ги познаваме днес. Наред с развитието на криптовалутите и подпомагането на процесите в здравеопазването, блокчейн, оказва се, има и потенциала успешно да противодейства на нездравите корупционни практики по всички нива и канали. Как е възможно това, къде вече е приложено и какви са бъдещите перспективи – ще ви разкажем в следващите редове.

 

Как?

Блокчейн представлява начин за децентрализирано съхранение и трансфер на информация чрез „блокове“, които не могат да бъдат манипулирани и видоизменяни. По силата на тази си логика, технологията може да се използва с цел подобряване на прозрачността, отчетността и законовата изрядност в държавните и правителствени процеси.

Възможностите за реализиране на този потенциал са на практика са безкрайни, като включват оторизиран достъп до автентична информация за фирмени данни, договори за обществени поръчки и история на транзакциите на тези, чиято работа е да бъдат запознати с тях. Комбинацията от гарантирана автентичност и безпрецедентно ниво на сигурност предполага, че злоупотребите с власт и позиции неизменно ще оставят видими следи. Следи, невъзможни както за заличаване, така и за преформатиране.

 

Къде?

Имплементирането на блокчейн като инструмент за борба с корупцията не е революционна идея от далечното бъдеще, а обективна реалност на много места по света.

Според най-новата си стратегия за блокчейн развитие, Дубай планира да разполага с първото „блокчейн правителство“ през 2020 г. Целта е не само оптимизация на административните процеси, а също така отчетност на транзакциите и повишена ефективност на правителството.
 
Световната хранителна програма на ООН също използва блокчейн за основа на своя пилотен проект в Йордания. Целта е управление на паричните трансфери за Сирийските бежанци и минимизиране на финансовите „течове“ на стойност милиони.
В Япония, Швейцария и някои щати в САЩ вече са представени първите блокчейн-базирани гласоподавателни платформи. Това на практика означава нулев шанс за манипулиране на изборния вот и би довело до радикални промени в държави, където тези злоупотреби са често срещани.
 
Швеция, Грузия и Украйна са предприели първите стъпки към въвеждането на блокчейн като основа на своите имотни регистри. Целта е прозрачност на състоянието и историята на земята, наред с минимизиране на предпоставките за имотни измами.

 

Бъдещите перспективи

Макар и да не е универсална панацея срещу корупционни практики, блокчейн може да гарантира три особено важни неща: проверка на самоличността, регистриране на активи и проследяване на транзакции.

Адвокатско дружество „Тошев и Ботева“ участва активно в процеса на развитие и прилагане на блокчейн технологиите, както и в изготвянето на работещи законови рамки, в които те да бъдат вписани.