20 факта за високосната година 2020

1
154
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Знаете ли, че на 29 февруари жените могат да предлагат брак на силния пол? А в кои случаи високосната година носи лош късмет?

1. Високосната година се дължи на факта, че обиколката на Земята около Слънцето трае малко по-дълго от 365 дни – пет часа, 48 минути и 46 секунди. На всеки четири години сборът се материализира в допълнителен ден от календара. 

2. Начало на това сложил Юлий Цезар през 45 г. от н.е., който помолил астронома си Созиген да опрости нещата, тъй като дотогава годината се състояла от 355 дни, а на всеки две години се добавял по още един месец от 22 дни.

Допълнителният ден бил добавен към февруари, който бил последният месец от календара на древните римляни. Така се появил юлианският календар.

3. Папа Григорий XIII, на когото е кръстен използваният днес григориански календар, въвел термина „високосна година“. Според неговата формулировка годините, които са кратни на 100, не са високосни, за разлика от годините, кратни на 400. Така 2000 г., както и 1600 г. са високосни, за разлика от 1700, 1800 и 1900 г.

4. Традицията нежният пол да предлага брак на 29 февруари тръгва от V век, когато в Ирландия св. Бригита се оплакала на св. Патрик, че жените трябва да чакат твърде дълго годежния пръстен от ухажорите си. Той отпуснал на жените един ден в най-късия месец, а легендата разказва, че първа от това се възползвала самата Бригита. Тя паднала на колене и направила предложение на Патрик, който обаче отказал, целунал я по бузата и й предложил за компенсация копринена рокля.

5. Този обичай е тема на романтичната комедия от 2010 г. „Високосна година“ (Leap Year)  с Ейми Адамс и Матю Гуд.

6. Според друго обяснение традицията тръгва от Шотландия през XIII в., когато 5-годишната тогава кралица Маргарет обявила, че на 29 февруари жените могат да предложат брак на мъж, който харесват.

Тя постановила мъжете, които откажат подобно предложение, да плащат глоба под форма на целувка, копринена рокля, чифт ръкавици – или една лира. Те обаче били в правото си да получат предупреждение какво ги чака – затова жената, която имала намерения към тях, трябвало да носи в този ден червена фуста.

7. Ако мъж откаже предложение за брак от жена, отправено на 29 февруари, трябва да й даде в замяна 12 чифта ръкавици. Във Финландия пък „глобата“ е плат за ушиване на пола.

8. 1/5 от сгодените двойки в Гърция не се женят във високосна година, защото вярват, че това ще им донесе лош късмет. 

9. В Италия се твърди, че през високосна година жените стават опърничави, а поговорката Anno bisesto, anno funesto предупреждава, че в този период не се планират важни житейски събития.

10. В Русия високосната година се свързва с климатични аномалии и фатални инциденти. Земеделците пък вярват, че във високосна година не бива да се сеят фасул и грах.

11. Шотландските фермери също са убедени, че високосната година не е добра нито за стадата, нито за реколтата. Поговорката там гласи: Leap year was ne’er a good sheep year.

12. Служителите на фиксирана годишна или месечна работна заплата практически работят на 29 февруари без възнаграждение, а затворниците с едногодишна присъда излежават един ден повече, ако срокът на наказанието включва края на февруари.

13. Шансът да се родиш на 29 февруари е 1:1461, а жителите на земното кълбо, които празнуват рожден ден на тази дата, са около 5 млн.

14. Векове наред астролозите са смятали децата, родени на 29 февруари, за необичайно талантливи, уникални личности, които притежават извънредни способности. Такива са италианският композитор Джоакино Росини, художникът Васил Стоилов, актьорите Джоко Росич и Христо Чешмеджиев, вселенският патриарх Вартоломей, популярният алжирски певец Халед.

Сред родените на 29 февруари, които са починали на същата дата, пък е осмият премиер на Тасмания Джеймс Милн Уилсън (1812-1880).

15. В Хонконг родените на 29 февруари празнуват не само във високосните години – в останалите години техният рожден ден се отбелязва на 1 март, а в Нова Зеландия – на 28 февруари.

16. Град Антъни в американския щат Тексас се е самообявил за „високосна столица на света“ и отбелязва това с фестивал.

17. Рекордът за най-много поколения, родени на 29 февруари, се държи от семейство Киоу в Ирландия и Великобритания. Питър Антъни Киоу е роден на тази дата през 1940 г. в Ирландия, синът му Питър Ерик идва на бял свят през 1964-та във Великобритания, а една от внучките, Бетани Уелт – на 29 февруари 1996 г.

18. Норвежката Карин Хенриксен пък притежава световния рекорд за най-много деца, родени на 29 февруари. Дъщеря й Хайди е родена на тази дата през 1960 г., синът й Олав през 1964-та, а следващият, Лейф-Мартин – през 1968 г.

19. В китайския календар, а също така в еврейската и хиндуистката традиция се добавя не просто ден, а цял високосен месец. Смята се, че децата, родени в такъв месец, се възпитават по-трудно. Новите делови начинания също не се приемат за препоръчителни.

20. В Тайван е традиция омъжените жени да се връщат в родния дом за високосния февруари, който е първият месец от новата година по лунния календар – вярва се, че тогава има опасност родителите да заболеят. За да им гарантират здраве и благоденствие, дъщерите трябва да донесат ястие от свински крачета.

Виж още: Защо 2015 г. беше по-дълга и какви са последиците от високосната секунда

Източник: в. „Дейли мирър“