OKjobs.bg – Търсите служители? Търсите промяна в кариерата си? Ние свързваме най-добрите кандидати с реномирани компании и…

1
194
Добави коментар
OKJOBS.bg
OKJOBS.bg

фев 082020

Когато разглеждате обяви за работа е добре да знаете, че процеса на наемане на персонал има своите периоди и специфика. Познаването им може да ви даде сериозно предимство при кандидатстване за работа.

Когато става въпрос да уцелиш подходящото време за намиране на нова работа, правилния момент не е всичко, но със сигурност е от основните неща, които да имате предвид. 

Набирането и наемането на персонал имат своите приливи и отливи

Когато търсите работа, да бъдете на правилното място в точното време може да е от решаващо значение за назначаването ви. Как да разберете дали уцелвате подходящия момент за търсене на нова работа след като има толкова много променливи величини:

текучеството на персонала сезонните нужди промяната в търговските обороти разбитието на икономиката като цяло.

Какво трябва да направите, така че в крайна сметка да смените сегашната си работа с по-добра?

1. Не се отчайвайте.

Един от аспектите в търсенето на работа е цикличноста в набирането на персонал. Наблюдават се приливи и отливи. Обърнете внимание на това. Така ще успеете да подадете вашата кандидатура, точно когато мениджърът по наемането има най-голяма нужда от нови служители. Да не споменавам, че позицията ви при договаряне на заплатата също може да е коренно различна, нали?

Ето един ОК поглед как циклите за набиране на персонал могат да се отразят на търсенето на работа:

За да бъдете нает на нова, по-добра работа, трябва да мислите като работодател. Разберете кога търсенето на нови кадри е най-голямо. Помислете за наемането на персонал по сезони:

Зима.

Първото тримесечие на годината е най-усиленото време за наемане на персонал. Тогава се приемат новите бюджети. Служителите отделят по-малко време за почивки през този период. Това подпомага процеса за наемане на персонал. В началото на годината се търсят предимно старши служители.

Пролет.

Това е времето, когато компаниите обръщат поглед към младите специалисти. Сега е най-подходящото време да потърсят работа онези, на които им предстои дипломиране. За да спечелят младите таланти, работодателите ще направят най-атрактивните си предложения точно през пролетта.

Лято.

С настъпването на лятото се наблюдава забавяне в процеса на набиране на персонал. Служителите започват да излизат в отпуск. В офисите става по-спокойно. Разбира се това не означава, че трябва да спрете да търсите работа. Просто сега не е най-подходящия период да смените работното си място, особено, ако желаете да заемете по-висока позиция. Наемането на ръководни кадри изисква инервюта с няколко души от компанията, а те може да се окажат във ваканция.

Есен.

Лятото вече е минало. Всички са се върнали на работните си места. Процеса на наемане на персонал набира скорост. Трябва да се попълнят свободните работни места преди предстоящите празници и преди приключването на старите бюджети.

Тази цикличност не е задължителна. Има компании и отрасли, които имат свои цикли на набиране на персонал:

Например за данъчните и счетоводните специалисти най-натовареното време през годината е от януари до април. За тези, които търсят свободна позиция в тази сфера това не е най-подходящия момент. Фирмите ще се съсредоточат върху наемането на персонал през останалата част от годината. Те искат да наемат нови служители преди натоварения сезон. Набирането на персонал в сферата на образованието започва в началото на лятото. Местата на тези, които са решили да не се връщат за следващата учебна година трябва да бъдат заети от нови служители. Новият персонал трябва да е нает навреме, за да е готов за началото на учебния процес. Обърнете внимание на икономическите тенденции във вашата област. Например бум в строителството или недвижимите имоти. Това ще ви помогне да предвидите кога фирмите ще започнат усилено наемане на персонал. Как да накарате циклите при подбор и наемане на персонал да работят за вас.

За да придобиете по-добър нюх за наемането на работа във вашата област, пробвайте следните ОК стратегии:

Мислете в аванс.

Бюджетите за някои длъжности, особено за новосъздадени, често се включват в бюджета на следващата фискална година. Това е причина работодателите да стартират наемане на персонал преди тази година. Така те ще имат сигурен служител, когато средствата за него бъдат отпуснати. Затова ако искате да започнете работа през януари, започнете да разглеждате обяви за работа още през есента.

Бъдете Онлайн и по време на ваканцията.

През по-спокойните летни месеци и по време на празници имате повече свободно време. Използвайте го за преглеждане на обяви. Потърсете в социалните медии страниците на компаниите, които ви интересуват. Съберете липсващата ви информация. Опитайте се да разберете какви са техните практики и срокове за наемане. Можете да се свържете с някой, който работи във фирмата, за да се осведомите за цикличността при наемане на персонал. Насрочете си срещи. Подгответе се старателно.

Ако искате да бъдете част от персонала на конкретна компания?

Нашият ОК съвет:

Бъдете винаги в крак с новините относно тази компания. Предстои ли някакво разширяване, отваряне на нови поточни линии, приток на нови капитали. Това са признаци, които показват, че ще започне усилено наемане на персонал.

В съвременния трудов пазар има недостиг на кадри – не се оставяйте на течението. Още щом се открие нова позиция, мениджърите по наемане бързат да привлекат най-добрите кандидати. Не са редки случаите, когато периода от публикуване на обявата до подписване на договор с новия служител е дори по-малко от една седмица.

В заключение:

Няма значение кога търсите работа. Най-добрият подход е да се надявате на спринт, но да планирате маратон. Както при подготовката за маратон – трябва да тренирате ежедневно. Ежедневно преглеждайте социалните медии и активно търсете нови възможности.

Влезте в цикъла

Имайте предвид, че активността на набиращите персонал и мениджърите по наемането се влияе от много променливи:

пазарните условия, индустрията, неочаквано напуснали служители много други.

Свободни места могат да се отворят по всяко време. Искате ли да увеличите шансовете си и да се покажете на радара им? Присъединете се към OKJOBS още днес. Вашия акаунт при нас е вашето тайно оръжие. От таблото за управление може да коригирате мотивационното си писмо според конкретната длъжност, за която кандидатствате в момента. Веднага Получавате известие дали Работодателя ви отбелязва като Подходящ или не.

Рекрутерите търсят OKJOBS всеки ден, за да попълнят най-добрите работни места с квалифицирани кандидати, точно като вас. Абонирайте се, задайте своите критерии и получавайте новите обяви на имейла си веднага след като са публикувани.