КАКВО ЗНАЕМ ЗА ВАРНЕНСКОТО ЕЗЕРО РАЗЛИЧНИТЕ НОВИНИ DIFFERENT NEWS

1
140
Добави коментар

снимка:ДИДИ СТАНЧЕВА  Варненското езеро (от 14 март 1950 г. до 19 януари 1962 г. Сталинско езеро) е крайбрежен лиман, който се намира във Варненска област, западно от град Варна. Свързано с Варненския залив и Белославското езеро чрез изкуствено прокопани канали. Подхранва се главно от Девненските извори, през Белославското езеро.

Бреговете му са изградени от терциерни варовици, мергели и пясъчници, като южните са стръмни, а северните полегати. След прокопаването на навигационния канал през 1909 г., който го свързва с морето, нивото спада с 1,4 m и се изравнява с морското равнище, а солеността се увеличава до 8%.

снимка:ДИДИ СТАНЧЕВА

С разширяването и удълбаването на плавателния канала до пристанище „Варна-Запад“ в Белославското езеро през 1976 г. солеността му нараства до 15% на повърхността и до 17% в придънните водни слоеве. През лятото в по-дълбоките хоризонти се появява сероводород, който изчезва с настъпването на зимата и който е предпоставка за наличието на дебел слой сероводородна тиня, използвана за калолечение. Заблатените му крайбрежни участъци се пресушават. На североизточното му крайбрежие, източно от село Казашко, е образувана защитената местност „Казашко“, а цялото езеро, заедно с Белославското, попада в защитената зона „Варненско-Белославско езеро“, обявена за такава на 10 февруари 2012 г.(Уикипедия) видео:ДИДИ СТАНЧЕВА