Коронавирус и икономическите последствия върху авио бизнеса ✈️

3
214
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

За месец февруари въздушният трафик в глобален мащаб е намалял с 4.3% спрямо същия период преди година по информация на Flightradar24. Най-голям спад има в Китай, където става дума за цели 80% по-малко полети. Докато през януари е имало по около 10,000 полета на ден, то следващия месец са паднали до 2,000. Но с постепенното овладяване на разпространението на коронавирус на територията на Китай, се наблюдава и леко повишение на полетите в Китай в края на февруари и началото на март, както може да се види от тази графика.

Положението в Европа обаче е по-различно към момента. Една от първите жертви на разпространението на коронавирус е затварянето на авиокомпанията Flybe. Британският авиопревозвач е най-голямата регионална авиокомпания в Европа като държи 40% от вътрешните полети във Великобритания. Разполага с 54 самолета Dash 8 и 9 Embraer 175. Всичките обаче ще останат на земята, тъй като на 5-ти март компанията обяви, че прекратява работа и влиза в специален административен статус, подобен на банкрут. Заедно с това 2,000 служители ще е нужно да си търсят нова работа.

☀️ Абонамент: https://bit.ly/KakvoNauchihDnes ☀️ ☀️ Facebook: https://fb.com/KakvoNauchihDnes ☀️ ☀️ Instagram: https://www.instagram.com/nikolaovcha… ☀️ ☀️ Twitter: https://twitter.com/ovcharski ☀️