Потвърдено: Първи случаи на новия коронавирус и у нас

4
450
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

КОВИД-19 е бил установен при 27-годишен мъж от Плевен и пациент на 61, който е лежал в една стая с него, а също така при 76-годишна жена от Габрово и жена от персонала на болницата, където е била настанена

Първите четири случаи на новия коронавирус у нас са в Плевен и Габрово, оповестиха на брифинг в неделя, 8 март, от националния оперативен щаб за борба със заболяването.

Виж още: Зараза? Епидемия? Това вече сме го гледали на кино

Първоначалните съмнения за наличие на КОВИД-19 бяха потвърдени при двама пациенти, които вече се възстановяват в болнични условия: 27-годишен мъж в Плевен и жена на 75 в Габрово. Първият е заразил и 61-годишен мъж, лежал с него в една стая с белодробно заболяване в нетежка форма.

В Плевен за коронавирус са били тествани 24 души. В Габрово, където са изследвани 46 проби, вирусът е установен и при жена от медицинския персонал.

Виж още: Втора грипна вълна у нас изчерпва медицинските ресурси

И в двата областни града масовите прояви се прекратяват, а грипната ваканция се удължава. Болниците там са приведени в карантинен режим на работа, като пациентите няма да бъдат изписвани, но няма да се приемат и нови. Работи се под контролиран достъп в режим на спешност. Изпращат се указания за диагностика и лечение, разработени от китайски специалисти.

Събира се информация за заразените и техните контакти, тъй като все още не е намерен нулевият пациент, от който е тръгнало разпространението на новия коронавирус у нас. Предизвикателство е неговото откриване, но всички лица, контактували със заразени пациенти, ще бъдат издирени и поставени под карантина, увери председателят на кризисния щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на Военномедицинска академия (ВМА).

Ние отчитаме като положително, че няма паника в персонала в болниците, коментира той и съобщи, че в световен мащаб през изминалото денонощие доказано заразените са 106 хил. души. Смъртните случаи са 3600, а 60 хил. пациенти вече са се възстановили, обобщава БНТ.

Виж още: COVID-19 – как да се подготвим за пандемия

България беше сред малкото европейски държави, които не бяха засегнати от глобалната епидемия, тръгнала от Китай през декември. Статистиката на Световната здравна организация (СЗО) сочи, че в най-многолюдната страна са мнозинството заболели: 80 813, от които 3073 са починали. Съответно 67 666 и 2959 от тях са в района на първоначалното огнище Ухан – провинция Хубей.

В останалия свят към 7 март случаите са 21 110, от тях 413 с летален изход. Епидемията вече обхваща близо 100 държави, към които през последното денонощие са се присъединили Колумбия, Ватикана, Перу, Сърбия, Того, Коста Рика, Малта, Малдивите и Парагвай.

На Стария континент най-сериозно е положението в Италия, където под карантина до началото на април са поставени 1/4 от населението, около 16 млн. души в Ломбардия и още 14 области. Само в събота беше съобщено за 1200 нови заразени, като случаите са общо 6566, а починалите – почти 200. Следват Германия и Франция са с по над 600 заразени, Испания с близо 400, Швейцария с малко повече от 200.

Над 100 пациенти с COVID-19 има също така във Великобритания, Швеция, Нидерландия и Белгия. В Гърция, откъдето се предполага, че е дошъл нулевият пациент у нас, случаите нараснаха десетократно, до 73, като немалко от новорегистрираните са се завърнали от поклоннически пътувания в Египет и Израел. Десетки заразени има още в Австрия (но само приходящи), Исландия, Сан Марино.

По примера на много други страни на извънредно неделно заседание Министерския съвет гласува да се забрани износа на медицински консумативи, за да се избегне недостиг.

По предложение на министъра на културата Боил Банов ограничението за масови прояви ще обхване цялата страна. Това е доста крайна мярка, но щабът я подкрепя безусловно, категоричен беше проф. Мутафчийски, а премиерът Бойко Борисов предложи тя да се отнася и за религиозните събирания.