Франция в плен на лимонена магия

1
138
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Обичайно по това време на година – през месеците януари, февруари и март, по-голяма част от хората си представят прелестни зимни гледки, планини, отрупани с пухкав бял сняг, и може би малко свободно време, през което да карат ски или сноуборд с приятели. 

Далеч по-различна е действителността във френския град Ментон. Там по традиция всяка година през февруари местната управа и жители, организират „Фестивал на лимоните“. В продължение на три седмици по улиците на града могат да бъдат видяни многолюдните шествия от лимонени и портокалови скулптори, а също и множество деца и танцьори, облечени в цветни костюми.

Фестивалът възниква през далечната 1895 г., когато местен хотелиер предлага да създаде карнавално шествие, което да наподобява на тези в Ница и по този начин да привлекат туристи, от които местната община да печели. С течение на времето традицията се разраства и придобива широка популярност. Към днешна дата в този период от годината градът се посещава от хиляди туристи, които идват, за да видят прекрасните творения от близо.

През ХХ век Ментон е най-големият производител на лимони във цяла Франция. По тези места се отглеждат най-висококачествените цитрусови плодове, които задоволяват потребностите както на местното население, така и на хиляди французи и чужденци от целия свят. 

За направата на изящтните фигури се използват повече от 130 тона плодове, които за жалост обаче след това не могат и не трябва да бъдат консумирани.