Защо е важно домът да е подреден

4
334
Добави коментар
epis
epis

Каква е връзката на реда с душевния мир на обитателите

На пръв поглед незначителен и понякога дори абстрактен, въпросът с реда у дома често пъти остава на заден план. Основните нужди на хората са да бъдат нахранени и да имат покрив над главата си. Други ежедневни потребности, като облекло и забавления, винаги заемат основно място в програмата ни, а подреждането остава на заден план, като неприятна задача или такава с не особено голям приоритет.

Защо е нужен редът? Редът у дома не се изразява чисто и просто с разтребване и прибиране на някои вещи. За постигането му се изисква далеч по-голяма нагласа и умение. Никой не ни учи как точно да подреждаме. Всеки сам за себе си преценява кой е оптималният вариант за извършване на тази дейност.

Някои обуславящи успеха подробности, които е важно да имате предвид:

• Мащабни действия: не се заблуждавайте, че ако работата е обемна, бихте могли да я свършите на части в рамките на няколко дни. Необходими са ви крайни мерки, с които да въдворите ред и след това само да поддържате изрядното си жилище. Направете всичко отведнъж и изцяло.

• Изхвърлете всичко ненужно: представете си обстановката, в която искате да протича вашият ежедневен живот. Изхвърлете всичко, което няма място в него. Не страдайте от сантименталности. Старите вещи ви задушават и не ви дават възможност да погледнете реално на нещата и заобикалящата ви среда. Отървете се без жал от тях. Ще усетите прилив на енергия и чисто съзнание.

Прибирането е лесно, когато не сте затрупани с ненужни боклуци. Стари списания; дрехи, които не носите; изхабена посуда, която не ползвате… примерите могат да бъдат толкова много, че да се уплашите от размерите на нещата, които не поглеждате отдавна.

• Отделете място за всичко, което ще запазите. Когато останете с нещата, които ви носят радост и удоволствие, намерете им точното място на съхранение. Разграничете подходящите места за тях и ги комплектувайте по предназначение.

Неефективните методи за съхранение лесно ще ви върнат в изходна позиция. Важно е всяко нещо да си знае мястото. Нека го научат всички вкъщи. Така бързо ще намирате необходимото и безпроблемно ще държите вещите прибрани и организирани.

• Разместете мебелите при нужда. Функционалната подредба ще е в услуга на всички. Ако е необходимо, снабдете се с допълнителни скринове или шкафчета за прибиране. Редът прави дома годен и приятен за обитаване. Погрижете се това да се извършва с лекота.

Промяна на навиците Много е трудно да се променят навици и рутина, изграждани с години, но не е невъзможно. За целта ще трябва да промените възприятията си за нещата. Само тогава ще се трансформира и методът, по който извършвате подреждането. Впоследствие ще се чудите как сте живели толкова дълго по този обременяващ и задушаващ начин.

Редът има голямо въздействие върху вас и близките ви, повече отколкото го осъзнавате. Той е разковничето към хармоничен начин на живот и дори на по-пълноценни взаимоотношения. Подреденият дом е ключът към лекуване на много депресивни състояния и напрегнато ежедневие. Когато го постигнете, ще усетите колко ви е по-леко и спокойно. Душевната нагласа е пряко свързана със заобикалящата среда. Преобразяването на дома ще изчисти ума ви.

Как да задържим вече постигнатия ред

Решавате и го правите! Незабавното и поголовно разтребване ще ви зареди с положителни емоции и енергия. Как да успеете да задържите това състояние? Отговорът е в концентриране на усилията за премахване на безпорядъка из основи. Не оставяйте едно или друго за следващия ден. Всичко трябва да стане сега. Светкавичните резултати ще ви вдъхновят. Това ще ви е от голяма полза за редовното поддържане на новата обстановка. Ежедневните усилия ще бъдат минимални сравнение с първоначалната мащабна операция.

Не се затрупвайте с ненужни неща

Важно е скоростта, с която се сдобивате с нови вещи да не е по–голяма от тази, с която изхвърляте старите. Преди да купите нещо си дайте реално оценка до колко ви е нужно. Струва ли си да затваряте средства в предмет, който не е до там функционален. Няма ли пак да се окажете в изходна позиция, ако не премисляте добре перспективата?

Дори и много да сте харесали дадено нещо, дайте си ден за размисъл. Ако преспите и на сутринта то отново е в ума ви, може би наистина трябва да си го вземете. Този метод е толкова успешен, че в повече от половината случаи даже няма да се сетите кое е привлякло вниманието ви.

Понякога не е добре да се поддаваме на импулсите. Не винаги ни водят в правилна посока. Малко по-строг подход в такива случаи би свършил отлична работа.

Когато наредите всичко във физически обкръжаващата ви среда, и духовната ще влезе в релсите на силата и спокойствието. Увереността, че държите нещата под контрол ще ви е от полза за взимане на чисти и адекватни решения. Чувството на простор ще ви зареди с положителни емоции и силна връзка с живота. Нищо не губите, ако опитате. Няма начин да не ви хареса!