ENZU.EU – Климатична техника

11
389
Добави коментар
DanielYordanov95
DanielYordanov95

Какво е фреон R-32?

 

R-32 е хладилен агент от ново поколение, който ефективно пренася топлина и има ниско въздействие върху околната среда.

Хладилният агент е среда за предаване на топлина. Климатиците предават топлина, докато циркулират хладилен агент между вътрешно и външно тяло.

При условие, че има различни видове хладилни агенти, R-32 е нов хладилен агент, който в момента получава най-голям интерес. Тъй като R-32 ефективно пренася топлина, той може да намали консумацията на електроенергия до приблизително 10% в сравнение с тази на климатици, използващи други хладилни агенти. В сравнение с широко използваните днес хладилни агенти като R-22 и R-410A, R-32 има потенциал за глобално затопляне, който е по-нисък и е забележителен с ниско въздействие върху околната среда.

Единственият производител, който разработва и произвежда климатици и хладилни агенти са Daikin. Те пуснаха на пазара първият климатик за жилищна употреба в света използвайки фреон R-32.

Тенденциите на хладилният агент R-32:

Досега при климатиците се използват най различни хладилни агенти. Регламентите стават все по-строги, заради голямото внимание към околната среда, което води до преминаване към хладилни агенти с по-ниско въздействие върху глобалната околна среда.

Основният хладилен агент R-410A има потенциал за изчерпване на озона (ODP) от 0, но неговият потенциал за затопляне  все още е проблем. R-32 от своя страна също има потенциал за озоновото разрушаване от 0, но хладилният агент има приблизително 1/3 от потенциалa за глобалното затопляне (GWP) на R-410A. Следователно разследването на този обещаващ хладилен агент от ново поколение ще се увеличи.

                Хладилният агент R-32 беше изключително труден, защото неговото използване не беше практично. Daikin е първата в света компания, успяла да приложи фреон R-32 към климатици, като използват своя опит като единствен производител, който произвежда и разработва, освен климатици, така и хладилни агенти.

                В момента R-410A е хладилен агент, използван най-често в развитите страни. Ако всички R-410A се превърнат в R-32, въздействието върху глобалното затопляне от HFC през 2030 г. ще бъде намалено с еквивалента на CO2 от приблизително 800 милиона тона (19%) в сравнение с продължителната употреба на R-410A.

Сътрудничеството с правителства и международни организации разшири техническата помощ за развиващите се страни до всеки регион и цели широкото използване на хладилния агент R-32 в целия свят.

С цел използването в целия свят, Daikin не само произвежда и продава R-32, но предлага и техническа помощ в развиващите се страни.

В Индия са били проведени тестове за проверка на климатици с фреон R-32. При обучението за правилно боравене с фреона, техническото ниво също се подобри. Daikin е получил искания от различни правителства, включително правителства на Тайланд и Малайзия, и компанията започва да се насочва към местните производители за техническа помощ за преобразуване в R-32.