Стъпки за узаконяване на газова уредба – АГУ

2
300
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Стъпки за узаконяване на газова уредба – АГУ

В предния пост ( вижте ТУК за Акцията на КАТ и законите за газови уредби ) ви дадохме някои насоки, както и законови разпоредби за да се предпазите от КАТ и нерегламентирани актове, които могат да се обжалват. Получихме и много въпроси които подбуждат писането на тази статия как точно да се узакони газовата система, какви са стъпките и т.н. 

Бележка: Преди да предприемете тези стъпки, моля проверете дали отговаряте на условията, защото е възможно да ви върнат и ще трябва всичко отначало да правите, а освен това ще загубите и повече пари! НАЙ-долу в тази публикация можете да прочетете за условията и допълненията за монтирани АГУ преди 2014-та година.

Без излишни обяснения директно ще напишем реда за узаконяване, действията и документите нужни за това:

Протокол за поставената АГУ от Газ Сервиз – Това е протокол за монтажа на газовата ви уредба, който се издава от оторизиран сервиз. Газ Сервиз.нет ЕООД издава такъв на всички, стандартно би трябвало да ви бъде издаден от всеки сервиз, който ви монтира газовата система. Ако някой е пропуснал тази стъпка трябва да се обърнете към сервиза, който ви е поставил газовата система. Този документ е важен и трябва да присъства в документацията ви за узаконяване. Някои сервизи слагат такса варираща между 10 и 50 лв., като е възможно и поради тази причина да не са ви издали протокол за да изкарат допълнителен доход, но за съжаление не е незаконен този умишлен пропуск. Ако притежавате този протокол, можете да преминете към стъпка номер 2.Сертификация от КТПГУ ( контролно-технически пункт за проверка и сертификация на газови уредби ) – Със протокола за монтаж на АГУ трябва да идете във специален пункт за проверка и сертифициране на инсталираната газова система. Там ще проверят газовата уредба и ще проверят протокола. В него пише всички данни за газовата бутилка, монтирана сонда, газовата система и МПС на което тя е монтирана. Този документ е важен също и не можете без него. Към момента по данни от Автомобилна агенция до 04.03.2020 има регистрирани 160 обекта извършващи тази дейност. Списък с адреси на КТПГУ пунктове можете да видите ==> ТУК <==. Ориентировъчната цена е около 40 лв. За съжаление, тя не е с фиксиран държавен стандарт и на места може да е по-скъпо, а на други места по-евтино. Ако вече сте се сдобили и с този документ, преминете към стъпка номер 3.Бележка: Важно е да сте със валидна ( платена ) ГО ( гражданска отговорност ) и ГТП ( годишен технически преглед ) преди да посетите КАТ!Смяна на талони в КАТ – След като вече имате всички документи с тях, можете да отидете в КАТ и да си смените талоните (малък и голям) на вашето МПС. Не се минава през канали за технически преглед, така че бъдете спокойни, чака се само на гишето за таксата в банката и гишето за смяна на талони в КАТ. Може предния ден или от друга банка, която позволява предварително да си платите таксата за смяна на талони, да не се редите на допълнителни опашки. Цената за смяната на талони е 23 лв. плюс таксата на банката, която сте ползвали.Носете със себе си личната си карта или пълномощно, ако ще представлявате друг човек.

 

 

Условия на които трябва да отговаряте и допълнения Газовата бутилка и нейната годност – Годността на газовата бутилка е 10 години и за да е законна газовата ви уредба по новите изисквания не само в ЕС, но и в други държави не можете да карате със стара газова бутилка, както и без евро сонда. Ако бутилката ви е на 8-9 години и е със евро сонда, ще можете да преминете всички проверки, както и да смените талоните, но следващата година ще трябва да смените газовата бутилка ( около 300 лв. в зависимост от големината и кой сервиз ще ви я смени ), да извадите протокол за това и след това да минете за сертификация през КТПГУ за да направят проверка и да въведат номера на новата бутилка.Газови уредби монтирани след септември 2014-та – Всички автомобили с монтирани АГУ след септември месец 2014-та година трябва да преминат през всичките стъпки описани по-горе за да бъдат узаконени и вписани в талоните на автомобила. Газови системи монтирани преди септември 2014-та година – Смяната на талоните може да се извърши само със удостоверението за ГТП с отразено наличие на газова уредба. Не се преминава през пункт за първоначална проверка и сертификация за монтаж, НО ако газовата ви бутилка е на 10 години или повече, ще трябва първо да я смените с нова и след това да сменяте талоните в КАТ. Разбира се носете си със себе си и протокола, който са ви издали от сервиза за смяната на газовата бутилка в който са отразени данните на бутилката и други важни данни.Пропуснати срокове – Ако притежавате протокола за монтаж на газовата система и документа за сертификация и сте изтървали 3 годишния срок, можете да отидете директно в КАТ за смяна на талоните без да ви глобят. НО ако ви спрат на пътя за проверка преди да сте отишли в КАТ имайте в предвид, че подлежите на глоба. За собственици със вече вписани АГУ във талоните, които искат да сменят системата си или газова бутилка – Не е нужно да сменяте наново талоните на вашето МПС, но трябва да притежавате протокола от лицензиран сервиз, както и да минете през пункта за лицензиране ( КТПГУ ) в който ще отразят в системата смяната. Това е важно защото всяка система и бутилка притежават собствени номера, които трябва да са вписани в Базата с данни.

Газ сервиз София – Сервиз за газови уредби, монтаж и продажба на нови газови инжекциони, обикновени газови уредби ( АГУ ), настройка, диагностика и поддръжка за гр. София. – https://gazserviz.net

За контакти: 0897 25 27 27 / гр. София, кв. Горубляне, ул. Павел Красов №24 / [email protected] – газови уредби софия