Какво разкрива селфито ви за вас

1
167
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Селфитата вече от няколко години са тотална мания. Снимаме се навсякъде – на почивка, у дома, в банята, в леглото, в колата… и къде ли още не. После бързаме да споделим най-добрия кадър в някоя от социалните мрежи да започнем да събираме лайкове. Типични признаци на нартистичната природа на всеки от нас.

„Свръх споделянето в днешния дигитален свят може да се разглежда като форма на подсъзнателна надпревара за постигане на съвършенство. Много от селфитата, качени в киберпространството, са подобрени, така че да съберат повече харесвания, споделяния и коментари. Личната неудовлетвореност или сравняването с другите, както и отрицателната обратна връзка, може да ни направи свръхкритични”, обяснява психологът Роксана Рудзик-Шау пред британското издание The Sun.

Типове селфита

Селфи с известни личности

Хората, които обичат да се снимат с известни личности, вероятно самите те мечтаят за популярност и се стремят към нея, споделяйки снимки в социалните мрежи. Безспорно подобни селфита може да свършат чудесна работа, що се отнася до всеобщото одобрени.

Чудесен начин да привлечем вниманието, съчувствието и състраданието на познати и непознати, попаднали във виртуалния ни приятелски кръг.

Да се правиш на лош те прави по-готин в очите на другите?! Наистина ли така мислиш?!

Може и да „плачете” за известност, но по по-стеснителен начин. Има нещо очарователно в постването на подобни фотоси, макар и да не изглеждат особено автентични в повечето случаи.

Акцентът е върху „Ние”, не върху „Аз”, което разкрива подробности около личността. Истината е, че подобни фотоси търсят всеобщото одобрение като потвърждение на любовта между двамата.

Снимките, на които позираме със смешни физиономии, говорят за нашето чувство за хумор. Проблемът е, че в повечето случаи тези селфита не са спонтанни, а добре режисирани.

Е как да не се похвали човек като отиде на почивка?! Как иначе ще разберат приятелите му къде и с какво се е забавлява?!

Може да са признак на ниска самооценка. Стремежът към физическо съвършенство може да се нарече естествен, затова тръгналите по пътя на постигането му обичат да документират прогреса си.

На него се показва само част от тялото, отново намейвайки за обществения идеал за красота.

Признак на самохвалство.