Внимавайте какво правите днес! Нали не сте забравили, че е Петък, 13-и?

1
249
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Фатализмът е някак присъщ за повечето хора. Вероятно вярата във връзката между определени събития и съдбата ни кара да се успокояваме, че каквото има да стане ще стане, което някак автоматични ни освобождава от отговорност. А може би просто сме свикнали да търсим, както се казва, ‘под вола теле’, вместо да допуснем, че причината за лошата карма може да се крие и в самите нас.

Истината е, че Петък 13-и от незапомнени времена предизвиква неясното усещане за някакъв първобитен страх. Много хора дори не могат да обяснят конкретната причина, но избягват да правят определени неща в опит да се предпазят от „злата прокоба”. Е, в тази връзка ще ви кажем, че дори и да останете в леглото през целия ден, пак няма гаранция, че всичко ще е наред. Затова по-добре излезте навън и живейте живота си с усмивка – твърде кратък е, за да го прекараме в страх.

Произход на мита

Все още не може да се установят с точност корените на суеверието за „черния петък”, но съществуват няколко хипотези. Според едната Богът на хитростта, злото и огъня Локи нахълтал неканен на едно празненство като 13-и гост и коварно убил със стрела Бога на радостта Балдер, след което земята потънала в мрак и траур.

Друга теория свързва фатализма около числото 13 с Древен Рим. Там магьосниците се събирали на групи по 12, защото вярвали, че 13-ият е самият Дявол. В по-ново време пък ясно се откроява датата 13 октомври 1307 г., когато биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена, които били подложени на ужасни изтезания. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

От нумерологична гледна точка също има проблем с числото 13, защото то „страда” заради това, че е след 12. Има 12 месеца в годината, 12 Богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус… Никъде 13 не влиза в сметките, поне не с добро – например картите Таро, където 13-ата е картата на смъртта.

Страхът от числото 13 в днешно време

Изглежда суеверията заемат сериозно място в нашия живот, дори и в 21 век. По тази причина 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж, много летища пропускат 13-ата писта, а във Формула 1 няма болид с този номер. Любопитен факт, свързан с фатализма, е и съвпадението, че оригиналните имена на някои от най-известните серийни убийци съдържат 13 букви – Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy),Чарлс Менсън (Charles Menson) и др.